Norsk
Blog
Tre serier å se frem til etter Game of Thrones

Tre serier å se frem til etter Game of Thrones

"And now our watch has ended. We shall never see its like again."

Omtrent slik kunne jeg oppsummere følelsen jeg satt igjen med etter forrige ukes sesongavslutning av Game of Thrones. Det var altså ikke bare sesongavslutning, men siste episode i serien som helhet. Dermed har historiens største og mest omfattende TV-produksjon kommet til veis ende etter å ha satt sitt preg på dette tiåret. Det er imponerende, uansett hva man måtte mene om serien og sesongavslutningen (jeg satt fornøyd tilbake og rister på hodet over dem som skriver under på at man forlanger en ny sesong).

Game of Thrones er altså ferdig. Spørsmålet er: Hva nå? Hva skal vi nå se på? Hvis du i likhet med meg er mer fan av fantasy og science fiction enn reality og programmer om oppussing, kan det hende du er på jakt etter en ny serie å se frem til i kjølvannet av kampen om Jerntronen. Heldigvis er det flere serier som har et lovende potensial. Her er mine topp tre valg for TV-serier som kan være verdt å holde utkikk etter de kommende ukene, månedene og årene.

1. Good Omens (Amazon Prime)
Terry Pratchett og Neil Gaiman er begge store forfatternavn blant fantasy-entusiaster, ikke minst fordi begge utmerker seg når det gjelder å skrive morsomme bøker innenfor sjangeren. Pratchett ga oss en rekke bøker i Discworld-serien som fikk tårene til å trille av latter, og Gaiman har også en varm, lun og god humor som kommer til syne bøker som Stardust. Good Omens er boka man får når disse to herremennene går sammen for å skrive en bok. Resultatet er kanskje den morsomste boka jeg vet om.

Good Omens, hvis fulle tittel er "Good Omens, or the Nice and Accurate Prophecies of Agnes Nutter, Witch", handler kort fortalt om "the misplacement of the Anti-Christ." Dommedag og Armageddon er rett rundt hjørnet, og i tråd med diverse profetier og kosmiske planer skal antikrist byttes om med et barn på en engelsk fødestue. Men hva skjer når antikrist blir byttet om med feil barn og havner i en helt annen familie? Og hva skjer når en engel og en demon, som tjener som jordiske representanter for hver sin overnaturlige makt på jorden, egentlig trives så godt på jorda og i hverandres selskap at de helst ikke vil at Armageddon skal bryte løs?

Vi behøver heldigvis ikke vente lenge på Good Omens, som blir sendt på Amazon Prime. Faktisk har serien allerede premiere på fredag 31. mai. Med skuespillere som David Tennant og Michael Sheen i hovedrollene kan dette bli britisk humor på sitt beste, dersom de viser respekt ovenfor kildematerialet.

2. The Witcher (Netflix)
Leser du denne bloggen og Gamereactor noenlunde jevnlig, er sjansen stor for at du har hørt om The Witcher som spillserie. Ikke alle er derimot like godt kjent med at The Witcher først og fremst er en polsk fantasyserie av Andrzej Sapkowski, og det er denne bokserien som skal tjene som utgangspunkt for den kommende Netflix-serien.

The Witcher tar oss kort fortalt med til en mørk fantasyverden hvor mennesker, alver og dverger lever i en monsterbefengt verden, og hvor monsterjegere kalt witchers noen ganger må hyres inn for å få bukt med problemene. En witcher er trent i monsterjaktens kunster fra barndommen av, og har underveis gjennomgått diverse mutasjoner for å bli bedre egnet til jobben (en prosess som tar livet av mange barn som trenes opp). En witcher skal være nøytral og ikke engasjere seg i lokale konflikter, men som serien viser oss er dette svært sjelden enkelt å gjennomføre i praksis. Den mørke tonen og de moralske gråsonene man ofte finner i serien vil gjøre dette til en het potet for dem som er jakt etter en ny fantasy-serie etter Game of Thrones.

Meningene har vært delte om valget av Henry Cavill i rollen som Geralt, seriens hovedrollefigur. Mannens opptredener som Superman de siste årene har vært noe blandet, og mange mener han rett og slett er for pen og velstelt til å spille en rufsete monsterjeger. Selv har jeg derimot troen på at skuespillervalget kan fungere. For det første har Cavill vist en langt større bredde som skuespiller enn det rollen som Superman har tillatt ham. Filmer som The Man from U.N.C.L.E. og Mission Impossible: Fallout viser at Cavill kan mer enn bare å posere i superheltkostymer. For det andre har Cavill lenge uttalt at dette er en rolle han kunne tenke seg å spille, og at han er stor fan av serien (han hadde lest bøkene lenge før han fikk rollen). For det tredje skal serien ta utgangspunkt i bøkene snarere enn spillene, som finner sted etter bøkene. Mange har trolig hengt seg opp i hvordan Geralt ser ut i spillene, særlig i det siste, men det er logisk å tenke at vi vil se en litt yngre Geralt i Netflix-serien når den skal ta utgangspunkt i bøkene.

Serien kommer til Netflix en gang i 2019, og det blir spennende å se hvordan dette vil utarte seg.

3. The Wheel of Time (Amazon Prime)
Serien jeg personlig gleder meg mest til fremover er likevel The Wheel of Time, som også skal gå på Amazon Prime. Den klassiske bokserien består av hele fjorten bøker, så her er det mye kildemateriale å hente fra. Serien ble påbegynt av Robert Jordan i 1990, som rakk å skrive de elleve første bøkene før kreften tok ham i 2007, og det ble Brandon Sandersons oppgave å avslutte serien, noe han måtte gjøre over tre bøker fordi Jordan hadde etterlatt såpass mye kildemateriale at det ikke fikk plass i bare én siste bok.

The Wheel of Times sterkeste kort er settingen. Robert Jordan skapte en særdeles fascinerende fantasyverden, og selv om han etter hvert klarte å rote seg bort i en ekstremt saktegående politisk suppe fra bok seks til ti er det likevel ingen tvil om at dette er en klassisk fantasyserie som kan ta seg godt ut på TV.

Verdenen i The Wheel of Time er skapt av Skaperen (the Creator), som ved skapelsen forseglet Den mørke (the Dark One, også kjent som Shai'tan) i et evig fengsel. 3000 år før handlingen i bøkene finner sted levde verden i en høyteknologisk tid kalt the Age of Legends, hvor menneskeheten klarte å skape en brist i Den mørkes fengsel. En lang og ødeleggende krig tok til, og krigen tok endelig slutt da Lews Therin Telamon, også kjent som Dragen (the Dragon) og hans hundre følgesvenner forseglet Den mørke i hans fengsel. Dette skjedde dog ikke uten konsekvenser. I The Wheel of Time har man en magisk kraft kalt Kilden (the Source), som i ekte yin-yang-stil er delt inn i en mannlig og en kvinnelig halvdel. Like før Den mørke blir forseglet i sitt fengsel igjen kaster han et lag av forbannelse over den mannlige halvdelen av Kilden, Saidin, som gjør at alle som tapper av den mannlige halvdelen etter hvert blir gale. Dette fører til at Lews Therin og hans hundre følgesvenner, som tidligere har frelst verden fra mørket, nå tørner og ødelegger verden. Etter hvert fører dette til en mer primitiv verden hvor kun kvinner får tappe av Kilden, og hvor mannlige brukere blir jaktet ned og drept eller avskåret fra Kilden. Profetiene sier imidlertid at Den mørke en dag vil slippe ut av sitt fengsel, noe som vil forårsake Den siste striden (Tarmon Gai'don). Profetiene sier også at Dragen skal bli gjenfødt og frelse verden, men siden han må kunne kanalisere den mannlige delen av Kilden vil han også ødelegge verden.

I bokserien møter vi flere spennende rollefigurer, ulike land og regioner og et utvalg av monstre og andre tjener av Den mørke som får det til å gå kaldt nedover ryggen. Serien har et mer klassisk skille mellom godt og vondt enn det vi møter i serier som Game of Thrones eller The Witcher, men dersom TV-serien gjøres riktig kan dette bli et veldig spennende prosjekt å følge med på fremover. Noen dato har vi ikke fått, men produksjonen er i gang.

Andre serier å holde utkikk etter er Netflix-utgavene av His Dark Materials (basert på Phillip Pullmans bokserie ved samme navn) og Narnia, samt Amazons TV-serieproduksjon av The Lord of the Rings. De to siste vet vi foreløpig lite om, men også her er det verdt å følge med fremover.

HQ