Norsk
Ukas anbefalte film: Uke 37

Ukas anbefalte film: Uke 37

Da var «Ukas anbefalte film» tilbake. Og denne gang for fullt. I dag skal jeg ta for meg en film som er kjent, men som jeg har følelsen på at mange ikke har sett. La oss begynne.

Original tittel: 30 Days of Night.
Sjanger: Action/trhiller
Spilletid: 1 time og 49 minutter
Utgitt: 2007
Aldersgrense: 18 år

I en liten by i Alaska, så mister de solyset 30 dager hvert år. Noen reiser bort fra byen, mens andre blir igjen og er der i de 30 dagene. Men for de som blir igjen, så blir ikke alt som før... Eben jobber som sheriff i den lille byen. Alt er som vanlig, da han finner ut at eksen hans har vært i byen, men har mistet flyet. Hun ringer Eben og spør om han kan hente henne opp på flyplassen, og Eben sier nei, og sender noen andre for å hente henne. For Eben har viktigere ting å gjøre, nemlig jobben.

Han har blitt kontakten av en lokalbeboer som har funnet alle hundene sine drept. Ikke av dyr, men av mennesker med kniv. Han ber Eben kikke på saken, og Eben sier han skal si i fra hvis han finner ut noe. Så blir han kalt inn til en bar, hvor en gal mann sitter og truer servitrisen. Den gale mannen går på angrep på Eben, men så dukker eksen hans opp, og hun hjelper han med å få den gale mannen til å roe seg. Eben og eksen hans, som forresten heter Stella, tar han med bort på stasjonen og låser han inn på en celle.

På stasjonen er også Ebens 15 år gamle bror, og bestemora hans. Men så går plutselig PCen av, og deretter går strømmen. Og så begynner den gale mannen på cella å mase om at «det vil skje snart», «de er snart døde» og «de kommer og tar dere». Eben og de andre blir litt skremte, men de prøver å beholde roen. Eben bestmmmer seg for å gå bort å sjekke hva som har skjedd med strømmen, siden den har gått i hele byen. Men borte med kraftlaget, så finner Eben mannen han lette etter, men ikke i live. En er revet i fillebiter, og blodet er overalt. Hodet hans er satt opp på en stake. Og det er da Eben skjønner at det er noe virkelig galt på gang. Og helvete er løs.

Jeg har sagt det så mange ganger før: «Det gjør seg best på skjermen». Men dette er vel en av de gangene jeg mener det mest. Det jeg har fortalt til nå høres kanskje spennende ut, men det er enda mer spennende når du se det. Med en nervepirrende musikk, så skaper regisøren en spennende stemning selv i de kjedeligste scenene. Så filmen blir faktisk ikke kjedelig ett sekund, og den er langt i fra en langdrøy film. Og det er en stor fordel, og en pluss i boka.

Skuespillerene er en gjeng folk som bare har spilt i halvkjente filmer før. Så jeg har ikke sett så mye av dem før. Uansett, så gjør de en konge jobb her. De holder ett veldig bra nivå jevnt utover hele filmen. De overdramatiserer ikke, og heller ikke det motsatte. De tolker rollene av å være i en slik situasjon, på mange forskjellige men gode måter. Det skaper en del store karaktertrekk som også er en positiv ting.

Actionscenene er fete og groteske. De er svært blodige og voldelige, men det blir ikke for overdrevent. I tillegg er slåssingen intens, siden det er så mange karakterer i filmen at du vet det kan skje noe med alle. Det gjør filmen uforutsigbar, noe den også er når det kommer til handlingsendringer osv. Musikken hjelper også på stemningen, og gjør filmen enda mer intens.

Lydeffektene er av og til rare og mystiske. Men fordi jeg ikke vil røpe så mye, så sier jeg ikke mer om dem. Historien er veldig god, og jeg føler jeg sa litt lite i handlingsreferatet. Men desto bedre blir filmopplvelsen for dere. Uansett, histroien er av det unike slaget, og da mener jeg det som en god ting. Alt i alt er dette en veldig god film som holder på spenningen boksatavelig talt fra det første sekundet til de siste. Alle som liker intense action filmer bør se den. PS: Filmen er ikke for de som ikke tåler synet av blod.

Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=c5Q3PdT6GFQ

(Traileren kan røpe litt mer en hva jeg sa i handlingsreferatet).

Bildet viser Eben.

HQ