Leser- og redaksjonsblogger. Gamereactor er Nordens største gaming site. Vi står altid klar med de seneste nyheder og anmeldelser af de nyeste spil. Blogs og brugeranmeldelser er også en stor del af siden, og så har vi nturligvis Danmarks bedste gaming forum. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk

Prime Mover - Prima Frustrerende

Dette innlegget er kategorisert under: Prime Mover, Puzzle

La meg åpne dette blogginnlegget med å fortelle at jeg er en programmerer av yrke. Og i dette yrket er det ikke uvanlig å plukke opp sære spill og aktiviteter på fritiden i den hensikt å enten forbedre sine ferdigheter, eller å få bekreftelse på at ferdighetene allerede er nogenlunde på stell.
Jeg har blitt anbefalt programmerings-"spillet" TIS-100 av en venn, som i essens går ut på å skrive lav-nivå kode, eller assembly-kode, for å reparere en virtuell superdatamaskin fra 1980-tallet. Og selv om det er et langt utenfor mitt ferdighets-sett så ser jeg appellen.

Derfor ble interessen min fanget da jeg hørte om Prime Mover. Dette spillet går ut på mye av det samme, bare at istedenfor å skrive instruksjoner for å bevege data rundt i maskinen, skal du bygge kretskort med grafiske representasjoner av disse instruksjonene. Det er mer begrenset, men det betyr også at det ikke er like lett å kjøre seg fast ved at du har et utvalg med instruksjoner du kan gi.
Så dette skulle egentlig vært en anmeldelse av spillet, for konseptet er kult, det er norskutviklet (av 4Bit Games, sjekk de ut - de er ganske kule), og det appellerer til meg som en programmerer. Men hvorfor sitter du nå og leser en blogg-post istedenfor da?

Fordi jeg aldri har kommet over et puzzle-spill som har gruset meg før, ei heller på et så knusende vis. Jeg er en ødelagt mann som har blitt tvunget til å sette spørsmål ved sin utdannelse og levebrød. For om jeg ikke klarer å løse noen puslespill som er logikk-baserte, som i essens går ut på det samme jeg gjør profesjonelt, hvilken rett har jeg da til å ta betalt for arbeidet mitt?

Tenke seg til at en søt pixel-puzzler kan gjøre så mye skade?

Det starter enkelt og greit med et par tutorials, jeg lærer om de forskjellige konseptene, brikkene og hvilken funksjon de har - legge til 1, trekke fra 1, sortere annenhver, lage en kø, knapper som utfører en funksjon på andre brikker når det går et sett med data over det og så videre. Uten store problemer kommer jeg meg gjennom, men legger også merke til at etter hver treningsoppgave jeg løser så får jeg se en poengoversikt hvor - til min skrekk og gru - en annen programmerings-kompis også befinner seg.

Prime Mover - Prima Frustrerende

Klarer du et nivå får du poeng for hvor effektivt du har løst problemet (klokkesykluser før løsningen er oppnådd), og hvor få brikker du har brukt. Jo færre jo bedre. Og allerede setter konkurranseinstinktet inn - for om ikke annet må jeg få samme poengsum, og aller helst lavere! Problemet her er at kompisen min er objektivt bedre enn meg til å programmere, så det blir masse grubling for å få kuttet ett eller to poeng. Men greit nok, det driver en til å ville gjøre det bedre - dessverre igjen kun om du klarer nivået.
For når du sitter fast med et problem fungerer den poengscoren som et hån, som ser ned på deg i din desperasjon der du klorer deg mot en løsning.

Jeg klarer et par nivåer, må hoppe over et par, men stort sett står jeg bare fast og grubler. Jeg kan ense en historie i de lekre pixellerte filmsekvensene, og musikken gjør en god jobb med å holde lokk på frustrasjonen som koker sakte men sikkert mens jeg butter mot problemene igjen og igjen. (Musikken kan du forsåvidt også kjøpe til odel og eie på Steam, noe jeg anbefaler).
Men her ligger altså hovedproblemet. Samme hvor mye jeg prøver så klarer jeg ikke å gjøre noe nevneverdig fremgang. Jeg synes spillet er vel utført, og jeg vil anbefale det til alle som liker å vri og vende på hjernen sin - spesielt om du er ute etter en litt anderledes puzzle-opplevelse. Men jeg kan ikke i god samvittighet offisielt anmelde spillet siden jeg ikke klarer å fullføre det.

Det at det får meg til å tvile på mine profesjonelle ferdigheter er heller ikke så veldig bra, for impostor-syndromet er et troll jeg har kjempet masse med, og jeg føler at jo mer jeg spiller Prime Mover jo mer synlig blir det i periferien.

Men om du ikke har noe mot et grusende vanskelig puzzle-spill, kan du plukke opp Prime Mover på Steam-sommersalget til snaue 96 norske kroner. Og er det ikke verd å sette selvtilliten sin på prøve for omtrent samme prisen som en halvliter på Aker Brygge?