Gamereactor / Dansk / Svenska / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Medlemsinnlogging


Glemt passordet?
Jeg er ikke medlem, men jeg vil registere meg

Eller logg inn med min Facebook-konto

En liten musikkliste til (30-21)

Nå har det seg slik at filmdelen på bloggserien min om populærkultur tar lenger tid å lage enn jeg først trodde. Plutselig dukket det opp et par filmer til jeg syntes jeg burde ha sett før en topp 10-liste settes i verk, og nå sitter jeg med en hel del legendariske filmer som skal utvide min horisont innen film. For å ikke la serien virke helt død tar jeg omsider heller og tar en liten ekstradel med musikk, og her skal jeg gjennom tre blogger snakke om de 30 beste sangene noensinne, i mine øyne så klart. Men ta det med ro, hele lista er laget allerede, så dette kommer ikke til å ta ukesvis. Jeg kan avsløre at det aller meste her er metal, og selv om redaksjonssjefen muligens strammer inn reglene om hvorvidt jeg kan sette på musikk på møtene, har jeg bestemt meg for å dele det med dere. Uansett: Here we go!

30. Swallow the Sun - Falling World
Album: New Moon
Sjanger: Doom Metal

Swallow the Sun er et band jeg har elsket fra første stund, og det var i grunn disse finnene som ga meg mersmak for doom metal. Spesielt albumet New Moon elsker jeg, og her er Falling World definitivt den beste låta. Et utrolig harmonisk og deilig hovedriff og refreng med tostemte gitarer, akkompagneres av tunge og atmosfæriske vers og midtpartier. Falling World er en sang jeg tror også folk som ikke er noe særlig doom-fans kan like, rett og slett fordi den har det lille ekstra.

29. Nirvana - In Bloom
Album: Nevermind
Sjanger: Grunge

Nirvana er bandet som klarte å gjøre det simple til noe komplekst; veldig enkle riff og tradisjonell oppbygninger preger In Bloom - den beste sangen på den legendariske Nevermind-plata - men de depressive undertonene og Kurt Cobains kraftige vokal gjør at det blir noe magisk ved dette. Det er sannsynligvis den sangen i verden jeg synes er deiligst å høre på, og passer å høre på hvor som helst i hvilken som helst situasjon.

28. Satyricon - Mother North
Album: Nemesis Divina
Sjanger: Black Metal

Fra grunge til noe litt annet, nemlig norsk black metal. Satyricon har lenge vært en ledende aktør i norsk black metal, og har med årene utviklet seg til å bli mye mer rifforienterte fra det mer hurtige og melodiske de hadde tidligere. Jeg har absolutt ikke noe i mot den nye retningen, og jeg synes det i grunn er kjempekult, men jeg må likevel si at den beste sangen deres er Mother North. Ikke bare har den et av de beste melodiske riffene noensinne, overmenneskelige blast-beats og et utrolig atmosfærisk lydbilde, men også et midtparti som setter Allsang på Grensen i skammekroken på de bedre live-opptredene.

27. Alice in Chains - Would?
Album: Dirt
Sjanger: Grunge/Alternative Metal

Tilbake til grunge. Alice in Chains er også en storfavoritt i sjangeren, og Would? er i mine øyne deres aller beste sang - om ikke den beste i hele sjangeren. Bassen og trommene står veldig sentralt, de fantastiske tostemte vokalpartiene AiC sitter som støpt, og det høres ut som de var høye på noe når de spilte den inn. Og det er i grunn noe med dette som gjør sangen så bra. Sammen med In Bloom er dette nemlig utrolig deilig å høre på, og litt hippie-stemning på toppen gjør seg alltid godt.

26. Megadeth - Holy Wars...the Punishment Due
Album: Rust in Peace
Sjanger: Thrash Metal

Megadeth har alltid vært de tekniske mestrene av de fire store innen thrash metal, og Holy Wars...The Punishment Due er et glimrende eksempel på deres tekniske finesse. Sangen har et helt utrolig godt driv, og føles ikke minst variert med sin utradisjonelle oppbygning og variable tempo. Den imponerer fra første stund med sin bråe start, og fortsetter videre med både kjappe og groovy riff og hektiske gitarsoloer. Den er rett og slett et av de beste sangene man finner innen thrash metal.

25. Steve Vai - Erotic Nightmares
Album: Passion and Warfare
Sjanger: Instrumental Rock/Metal

Jeg har ikke helt sansen for gitarvirtuoser som absolutt skal bryte alle barrierer med sweeping, tremolo-picking og pompøse melodier kjappere enn Il Tempo Gigante. Steve Vai er derimot en litt annen sak, og et av mine favorittgitarister. Noe Erotic Nightmares har mye av skylda for. I steden for å pøse på med neoklassiske klisjeer, har Vai vært i det kreative hjørnet. Her blandes elementer fra samtlige musikksjangre, og når dette smeltes sammen med et sinnsykt fengende rytmisk bilde er det vanskelig å ikke like dette her. Det er rett og slett fryktelig kreativt.

24. Lamb of God - 11th Hour
Album: As the Palaces Burn
Sjanger: Groove Metal

Det er ikke uten grunn at 11th Hour er en sang innen groove metal-sjangeren. Den er nemlig veldig riffbasert og høres ut som den er laget for å headbange til med sin fantastiske rytme. Det som derimot gjør at denne utmerker seg fra andre Lamb of God-sanger er det melankolske preget den har. Sangen har skikkelig atmosfære, og dette styrkes av et av de aller feteste refreng-riffene jeg noensinne har hørt samt et dypt, men samtidig melodisk bridge-parti.

23. Queen - Bohemian Rhapsody
Album: A Night at the Opera
Sjanger: Classical Rock

Alle har hørt Bohemian Rhapsody, og jeg tror de aller fleste kan være enig i at dette er en sang utenom det vanlige. Det er nesten så jeg kaller den en liten rockeopera med litt pianospill og gitarsoloer innimellom i steden for en sang. Helt unik er den, og vokalarbeidet er noe av det beste jeg har hørt noensinne. Koringen midt i er til å få bakoversveis av, og når Freddie Mercury topper det hele, er det nesten fullkomment. Let him go!

22. Burzum - Glemselens Elv
Album: Belus
Sjanger: Amibient Black Metal

Jada; Varg Vikernes er sannsynligvis den største skruen i hele det norske musikkmiljøet, og en del handlinger og uttalelser har gjort at mange har gitt fyren en kald skulder permanent. Litt synd egentlig, for musikken hans er noe av det mest stemningsfulle jeg noensinne har hørt, og jeg kan i grunn sitte å høre på det i timesvis. Det er vanvittig ensformig, men det er så magisk at det automatisk blir sinnsykt bra. Melodiene og atmosfæren samsvarer i noe som kan minne om norske skoger i lydformat, og der har man vel egentlig Glemselens Elv: Et mesterverk.

21. Slayer - Seasons in the Abyss
Album: Seasons in the Abyss
Sjanger: Thrash Metal

Slayer er et av thrash-bandene som er nærmest death metal-sjangeren, og er bl.a. en enorm inspirasjonskilde til f.eks. Cannibal Corpse. Seasons in the Abyss er derimot noe litt annet, spiller mer på atmosfære og føles ikke så beinhard som de fleste andre Slayer-sangene. Selv elsker jeg sangen, og synes den føles mye mer gjennomført enn mye annet Slayer-materiale. Oppbyggingen er utrolig god, og jeg digger hvordan det fra å være sakte og stemningsfullt i starten utvikler seg til å bli vesentlig kjappere, sakte men sikkert. Det føles rett og slett veldig godt sammensatt.