Gamereactor internasjonalt Norsk / Dansk / Svenska / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Medlemsinnlogging


Glemt passordet?
Jeg er ikke medlem, men jeg vil registere meg

Eller logg inn med min Facebook-konto

Spilling blir for komplisert?

Spill har utviklet seg på mange måter de siste 10 årene. Ja vi har blant annet fått bedre grafikk og bedre lyd, men det er også mange ting som har gjort at spill har tatt et steg tilbake som et medie. Ting har rett og slett blitt så komplisert og tungvindt at det å spille spill kan være et ork.

Kjenner du det ikke igjen i dette? Vel, utviklingen til det jeg nå skal ta for meg har gått så gradvis at vi har blitt vant til den før det føles nettopp tungvindt og komplisert. La meg begynne med et lite spill som het Halo: Combat Evolved og som kom ut i 2001. Dette var det første ordentlige skytespillet jeg prøvde som liten, og det var også dette spillet som gjorde at jeg omfavnet konsollen Xbox istedenfor PC. Hvorfor? Xbox var enklere. Om jeg ville spille så dyttet jeg spillet inn i konsollen, spillet startet opp og jeg var i gang. Slik var det ikke på PC. Der måtte jeg installere spillet, skrive inn CD nøkler og mange ganger patche spillet, for ikke å snakke om å spille gjennom et operativsystem som skapte forsinkelser. Ja, jeg kunne få bedre grafikk på PC, men brukervennligheten til en konsoll tok meg med storm.

Dette er i all hovedsak grunnen til at jeg for det meste har holdt meg til diverse konsoller de siste årene, men mine argumenter er ikke lenger gjeldene. Brukervennligheten til konsollene begynner nemlig å gå tapt og dette er på grunn av skiften i markedet og digitaliseringen. Istedenfor å enkelt nyte noen spill så må vi gå gjennom en rekke steg i dag på konsoller som nå har blitt ganske så akseptert. Vi må eller burde installere spillet på harddisken, vi må være koblet til internett for å patche spillet fordi det slippes med feil, vi må ha store harddisker for å laste ned mange gigabyte med ekstra innhold og DLCer fordi hele historien ikke følger med når du kjøper det i butikken til 500kr. I tillegg må mange spill nå registreres på nett, som igjen fører til at deler av innholdet blir låst vekk for andre som vil kjøpe eller låne spillet.

Dette er ikke lenger enkelt. Dette er tungvindt og krunglete. Om jeg vil spille et spill så vil jeg gå til butikken, kjøpe spillet, sette spillet i konsollen og spille. Jeg vil ikke ha noe med noe av det andre fjaset å gjøre. Har vi disse problemene med bøker? Med film? Musikk? Nei. Det er IKKE slik at du MÅ installere og registrere en musikkCD før du kan høre på den. Det er ikke slik at det er store feil på produktet som gjør at du må last den noe som fikser lydfilene. Det er ikke slik at når du kjøper CD-en så mangler den 3 eller 4 sanger som blir gitt ut senere til den CD-en. Når du kjøper CD-en i butikken så er den din og det er et helhetlig og ferdig produkt som du kan gjøre hva du vil med som å selge den eller låne den bort til venner.

Å spille spill på konsoll er ikke lenger mye enklere enn å spill på PC. Om du ser bort ifra prisen av PC-en så er det ikke så stor forskjell som det før var mellom PC og konsoll. Men er egentlig denne utviklingen så dum? Skader denne utviklingen hvordan vi oppfatter spill? Vel, det varierer nok mye fra person til person hva man mener om dette, men for meg er det mye bry for å spille et spill. Det er en hobby jeg virkelig brenner for, men vil vi virkelig ha denne utviklingen? Ønsker vi ikke alle noen ganger at vi bare kan kjøpe et spill i butikken, spille det og ferdig med det?

Men det er en liten kjede jeg ikke har nevnt her enda. Det er selvfølgelig Nintendo. Wii er en flott konsoll som er svak ja, men enkel, brukervennlig og har gode spill. Du trenger faktisk ikke koble Wii på nett noen gang for å spille spill der fordi de fleste spillene, eksklusive til Wii, har ikke store feil som krever patcher eller mangler innhold som krever DLCer. Det jeg har hørt er at Skyward Sword til Wii har en feil som burde bli patchet. Det er det. Du trenger ikke installere spillet på Wiien, den kjører spillet like bra uansett.

Det samme kan man også si for Nintendo sin nyeste håndholdte, 3DS. Den har mye spennende teknologi, men er fremdeles veldig enkel og brukervennlig. Wii og 3DS er hvordan 360 var før og hvordan hele generasjonen før det var. Det er mulig jeg har blitt gammel og bitter her, men dette er ting som virkelig er viktig for meg. Skal jeg være ærlig så spiller jeg utelukkende på 3DS og PS2 for tiden faktisk. Mye på grunn av de utrolig gode spillene som har gode, stabile og enkle konsoller til å backe seg opp. Jeg koser meg virkelig med Super Mario 3D Land og Tales of the Abyss til 3DS, for ikke å snakke om Okami og Final Fantasy på PS2.

Jeg har et ønske til fremtiden. Den neste generasjonen med konsoller blir nok enda mer avansert enn den forrige og skumle rykter florerer allerede på nettet. Det ser ut til at Wii U skal bli mer som det 360 og PS3 er men la oss håpe det bare er på de gode tingene. La oss håpe at Nintendo beholder brukervennlighet og de enkle løsningene de tidligere har hatt slik at det å spille spill blir en så stor fornøyelse som mulig.

Hva tror dere om disse problemene? Blir dere også plaget og irritert av dem, eller er det ikke så farlig? Var det enklere å nyte spill før, eller er det bare blind nostalgi?