Gamereactor / Dansk / Svenska / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Medlemsinnlogging


Glemt passordet?
Jeg er ikke medlem, men jeg vil registere meg

Eller logg inn med min Facebook-konto

Film: Ti fra det gamle og Ti i det nye

Skrevet av Dave den 28 januar 2009 klokken 13:52

Jeg fikk et par forespørsler rett etter nyttår om hvilke filmer jeg likte best i 2008, så bedre sent enn aldri har jeg lagd en liten oppsummering. I tillegg har jeg tatt med noen vi kan se frem til i 2009.

Topp 10 - 2008:

1) Batman: The Dark Knight
Kan like gjerne ta den med først som sist. Stor underholdning fra start til mål. Heath Ledgers jokertolkning seiler opp som en klar favoritt når Oscar for beste birolle skal deles ut. Christian Bale og Christopher Nolan er et tospann vi gjerne ser mer til. Eneste minuset er den litt leie hvesingen til Batman. Har han satt noe i halsen? Eller er han bare sykt sint hele tiden?

2) Once
På musikalfronten stakk Mamma Mia av med det meste av oppmerksomheten i fjor. Men den beste filmen i denne kategorien befinner seg langt unna Jenkadansende Hollywood-kjendiser i Hellas. For i Dublin står en ensom trubadur/støvsugerselger. Kjøp filmen. Og soundtracket.

3) The King of Kong
Den observante leseren fikk kanskje med seg denne når Jon Cato tipset om dokumentaren i høst. Utrolig drivende skildring av personligheter innen Donkey Kong-universet. Det gode mot det onde. Ja, det er rett og slett David mot Goliat når familiefaren Steve Wiebe jakter på Billy Mitchell sin legendariske rekord.

4) In Bruges
Ja, vi befinner oss i Belgia. Nærmere bestemt i Brügge. Et realt møkkahull skal vi ta Colin Farrells karakter på ordet. En lavmælt actionkomedie jeg hadde null forventninger til, funker som bare det. Trekløveret Farrell, Gleeson og Fiennes er = gull. Som Arsenalsupporter er det naturligvis også julaften når Colin Farrell sier: "Purgatory's kind of like the in-betweeny one. You weren't really shit, but you weren't all that great either. Like Tottenham."
Prisløst.

5) Juno
"Can't we just kick it old school? I could just put the baby in a basket and send it your way. You know, like Moses in the reeds."
Juno sto for det beste manuset i 2008, fylt med raske replikker og troverdig personligheter. Ærlig og velspilt.

6) Flammen & Citronen
En forholdsvis kontroversiell og sterk historie om motstandsbevegelsen i Danmark. Herlig fortalt gjennom gode skuespillere. Hvis du ikke forstår det danske tellesystemet er Max Manus et godt alternativ. Fems pluss Firs er treogenhalv tres?

7) Entre les murs
Jeg kan ikke helt sette fingeren på hva som er så bra med Klassen (som er den norske tittelen). Du blir dratt inn i en stemning og et miljø som ikke slipper taket før rulleteksten snurrer. Omfattende drama om en lærer og en ungdomsskoleklasse.

8) Wall-E
Wankelmotor-Avfalls-Last-Løfter-Ekspert. En real munnfull. Egentlig unormalt dramatisk til å være en animasjonsfilm. Menneskeheten har tappet jorden for naturressurser og samtidlig sluttet å tenke selv. Lekker og leken animasjon med følelsesladde roboter i hovedrollene.

9) There Will Be Blood
Olje-boomen i California på begynnelsen av 1900-tallet høres ikke akkurat som gull og grønne skoger, men det var det faktisk. Sort gull.

10) La den rette komme inn
Svensk vampyrfilm som slår nedenfra og opp. Langt unna den klassiske Hollywood-framstillingen av blodhungrige vampyrer (ikke at det er noe galt i det). Kunne kanskje pumpet opp tempoet til tider. Uansett, svært bra.


Topp 10 (muligens) - 2009

1) Watchmen
Har messet om denne i en tidligere blogg, men jeg kan ikke noe for at jeg gleder meg. Traileren funker, det virker som rettighetene er på plass, så det er bare å spenne seg fast i starten av mars.

2) Slumdog Millionaire
Kunne egentlig toppet listen i og med at jeg allerede har sett den. Rett og slett strålende drama om noe så trivielt som 'Vil du bli Millionær?' - med en tvist selvfølgelig. Tipper den vinner Oscar for beste film.

3) The Curious Case of Benjamin Button
Brad Pitt blir født som en sykelig olding og aldres baklengs. Helt sykt og vannvittig spennende. Flinke folk foran og bak kameralinsene.

4) The Wrestler
Etterlengtet(?) comeback av Mickey Rourke. Handler om en avdanket fribryter og hans tragiske historie. Kan bli en liten klassiker.

5) X-Men Origins: Wolverine
Er egentlig litt usikker på om dette blir noe bra, men jeg krysser fingrene for at Wolverine klarer seg på egenhånd uten at det blir flaut.

6) Gran Torino
Clint Eastwood er tilbake. Hans første rolle siden Oscar-vinneren "Million Dollar Baby". Eastwood spiller en viljesterk og sta veteran fra Koreakrigen som lever i en verden som forandrer seg fort. På grunn av innvandrernaboer må han ta et oppgjør med sine gamle fordommer.

7) Harry Potter and the Half-Blood Prince
Jeg er ikke akkurat superfan av Potter & Co, men det er vanskelig å komme utenom det ferskeste bidraget i serien. Blir helt sikkert den mest sette filmen i sommerhalvåret.

8) Funny People
Judd Apatow, Seth Rogan, Jonah Hill og Adam Sandler. Blir trolig ikke veldig "bra", men forhåpentligvis veldig morsom.

9) 2012
Jorda går under og gode råd er dyre. Jeg syntes 10,000 BC var ræva, men kan godt gi Roland Emmerich en ny sjanse.

10) Birdwatchers
Tankevekkende drama om urbefolkningens kamp i Brasil. Tragedie etter tragedie, men blir absolutt interessant.

Yes, dette ble jo forholdsvis omfattende. Legg gjerne igjen en kommentar eller forslag på favoritter fra i fjor eller filmer du ser frem til i år. (skriv også en kort forklaring på hvorfor, da er det lettere å forstå/vanskeligere å avvise)