Gamereactor internasjonalt Norsk / Dansk / Svenska / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Medlemsinnlogging


Glemt passordet?
Jeg er ikke medlem, men jeg vil registere meg

Eller logg inn med min Facebook-konto

Om en fantasy-jubilant

Egentlig kommer denne posten en dag for sent, men ettersom jeg var i byen mesteparten av gårsdagen får jeg heller være unnskyldt. Dessuten kan man uansett ikke la J.R.R.Tolkiens bursdag gå upåaktet hen.

Hvordan hadde verden sett ut uten Tolkien? Hvordan hadde vår måte å se på fantasy, språk, litteratur, film og spill sett ut uten denne mannen, født 3.januar 1892 i Bloemfontein i Oransjefristaten?

Først og fremst vet vi at fantasylitteraturen slik vi kjenner den i dag ikke hadde vært den samme uten Tolkien, hvis den i det hele tatt ville ha eksistert. Tolkien har ikke bare preget sjangeren med sine monumentale verk om Middle Earth, men har også preget sjangeren gjennom sitt nære vennskap med C.S. Lewis. Venner som de var hadde de to likevel sine uenigheter, og katolikken Tolkien klarte vel aldri kunne slå seg til ro med at Lewis ble anglikaner da Lewis konverterte. Dette til tross: Lewis' forfatterskap om Narnia er noe Tolkien indirekte kan ta æren for, i tillegg til hans egne verker såklart.

Det er også noe fascinerende å lese litteraturen til en mann som først og fremst var filolog og ikke forfatter. Mens de fleste språk i vår egen verden har oppstått som et resultat av samspillet mellom mennesker, er det i Tolkiens verker motsatt: Der ble språket etablert først, og deretter kom folkeslagene og kulturene og alt det som medfølger. Tolkiens språklige kunnskaper og egenskaper som kanskje samtidens største filolog ble for min del virkelig klart i møte med mannens engelske oversettelse av Sigurd Dragedreper, som ble gitt ut i 2009. Å oversette poesi er noe av det vanskeligste man kan gjøre i møte med språk, men Tolkien mestrer både språk og virkemidler på en usedvanlig utsøkt måte. Ikke rart jeg er glad i den gamle hobbiten!

Alle Tolkien-entusiaster oppfordres dermed til å ta frem pipa og sette seg med en av Tolkiens bøker for å feire (gårs)dagen. Det gjør godt for sjela (vel, ihvertfall lesinga; er ikke like sikker på om piperøyking er like sunt for deg).

A Elbereth Gilthoniel,
silivren penna míriel
o menel aglar elenath!
Na-chaered palan-díriel
o galadhremmin ennorath,
Fanuilos, le linnathon
nef aear, sí nef aearon!