Gamereactor internasjonalt Norsk / Dansk / Svenska / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Medlemsinnlogging


Glemt passordet?
Jeg er ikke medlem, men jeg vil registere meg

Eller logg inn med min Facebook-konto

Om Kindle, en uke derpå

Skrevet av Ingar Hauge den 22 januar 2011 klokken 16:36

Forrige lørdag kunne jeg endelig erklære meg som eier av en Kindle 3, rykende fersk ifra USA (takket være en venn som dro til statene i juleferien). Nå, en uke senere, begynner førsteinntrykkene å bli mer enn bare førsteinntrykk. Det gjør dem ikke noe særlig negative av den grunn.

Hva er en Kindle, spør du kanskje? Kindle er et lesebrett fra nettstedet Amazon, som gjør deg i stand til å kjøpe, lagre og lese bøker i elektronisk format. Ved hjelp av Wi-Fi og 3G (sistnevnte ikke inkludert i alle Kindle-utgaver) kan man når som helst koble seg opp til Amazons salgssider, finne den boka man vil ha, kjøpe den og begynne å lese den ett minutt senere. I prinsippet skal det ikke gå mer enn 60 sekunder fra man har kommet på en bok man vil lese til man kan begynne å lese den på Kindle, og stort sett viser det seg at det er ikke langt mellom prinsipp og praksis. Når som helst kan man skru av lesebrettet, og Kindle vil da automatisk memorere hvor langt i boka man har lest, slik at man begynner hvor man sluttet sist gang neste gang man "åpner" boka igjen. Veksling mellom bøker er også fort gjort. En innebygd ordbok og tilgang på Wikipedia gjør at det er fort gjort å slå opp ukjente ord og uttrykk på engelsk, og det hele gjør at Kindle minner ikke rent lite om en reell kopi av Haikerens guide til galaksen.

Men hva er det som skiller Kindle fra andre lesebrett? Hvorfor skaffer Ingar seg en Kindle når han vant og solgte en iPad for et halvt år siden? Svaret på det er enkelt. I motsetning til iPad benytter Kindle seg av elektronisk blekk, som gjengir vanlig blekk på en så realistisk måte som mulig. Skjermen har ikke baklys, slik alle dataskjermer har, noe som betyr at det ikke er anstrengende for øynene i lengden å lese på en Kindle. Dette betyr at man lett kan lese på en Kindle i lyssterke områder, som på en strand, mens den er vanskelig å lese på i mørket. Rett og slett fungerer det som en vanlig bok. iPad på sin side var i mine øyne mer et lekebrett enn et lesebrett, og lekebrett har jeg ikke behov for (slike behov får jeg dekket mer enn nok gjennom andre kanaler).

Så langt er Kindle bare en fryd å operere med. Den er lett å håndtere, god å lese på over lengre tid, leselyset som er innebygd i lær-coveret fungerer utmerket i mørke omgivelser og prisene er gunstige. Den største ulempen er selvsagt tilgangen på bøker, eller den tidvise mangelen på enkelte titler. I hovedsak er all litteratur på Kindle på engelsk (det blir spennende å se hva norsk bokbransje etterhvert slår seg inn på), og enkelte av bøkene (som de fleste i Wheel of Time-serien) er ikke tilgjengelige i Norge/Europa. Forhåpentligvis er dette noe som kan leges med tiden til hjelp. Inntil da har jeg mer enn nok godsaker å kose meg med i ledige stunder.