Gamereactor / Dansk / Svenska / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands / 中國
Gamereactor
Medlemsinnlogging


Glemt passordet?
Jeg er ikke medlem, men jeg vil registere meg

Eller logg inn med min Facebook-konto

Om nasjonaldagen

17.mai er som kjent nasjonaldagen vår her til lands. Dagen benyttes av mange til å pynte seg i festklær, gå i tog, stappe i seg flust med mat (helst i form av pølser og is) og synge sanger man ellers ikke synger så ofte.

Jeg? For min del har 17.mai mistet noe av appellen den hadde i barndommen. Når man bor i Oslo blir 17.mai fort noe man forbinder med stress, fullstappede gater, plagsom russ (beklager alle dere GR-lesere som måtte være russ i år; ikke ta det personlig) og kollektivtrafikk som står i stampe. Med andre ord: Kan man unngå sentrum på denne dagen her er det kanskje like greit.

Derfor benytter jeg like gjerne dagen i dag til å ta det med ro. Festklærne er på, men jeg velger å bruke dagen som en halvveis fridag. Jeg sier halvveis, fordi jeg sitter midt oppi en 5.000-ordsoppgave, samtidig som at oppgaven ikke hindrer meg i ta litt fri til spilling (og ettersom L.A. Noire ikke kom i går, fortsetter jeg på Final Fantasy VIII). I tillegg har en del av vennegjengen min hatt som tradisjon å se Independence Day på kvelden 17.mai, en tradisjon vi har holdt gående i 4-5 år nå. En god film med nasjonaldag som tema :)

Personlig har jeg alltid stusset over at det er 17.mai vi feirer og ikke 7.juni eller 8.mai. Istedenfor å feire den faktiske friheten vi fikk fra enten svenskene eller nazistene (og sistnevnte er kanskje det aller viktigste), går vi hen og feirer en grunnlov som har blitt modifisert flere ganger i etterkant og som i utgangspunktet var både antisemittisk og anti-jesuittisk.

Samtidig: I dag feirer vi nasjonen Norge. Et land hvor frihet, demokrati og selvstendighet er sentrale verdier. Et land hvor pressefrihet, religionsfrihet og valgfrihet er essensielt. Et land hvor vi unngår å bli straffeforfulgt for de meninger man i andre land i verden ville blitt drept for. Når alt kommer til alt, så er ikke dette det verste man kan markere.

Med ønsker om en gledelig 17.mai til alle GameReactor-lesere! Husk: Mye har blitt ofret av mange for den friheten du nyter idag!