Leser- og redaksjonsblogger. Gamereactor er Nordens største gaming site. Vi står altid klar med de seneste nyheder og anmeldelser af de nyeste spil. Blogs og brugeranmeldelser er også en stor del af siden, og så har vi nturligvis Danmarks bedste gaming forum. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Konsollene bør aldri byttes ut...

Konsollene bør aldri byttes ut...

Du klikker deg inn på GameReactor og ser nyheten: "Nå er PS4-oppgraderinge ute!" Du rusher ned til den lokale elektronikkbutikken og ber om å få kjøpe PS4-oppgraderingen. Mange har vært innom allerede, men lageret er fortsatt fullt. Duden bak disken rekker deg en liten eske, ikke større enn den man får to majonespakker i. Inni esken ligger en svart kassett. Den ligner litt på spillkassettene man fikk til SNES. Du betaler tusen kroner for boksen, skynder deg hjem, setter deg på kne foran TV-benken og drar frem PS3-en og sjekker baksiden. Du finner sporet hvor den gamle kassetten sitter, trykker den inn slik at den kommer ut, akkurat som et stort minnekort. Du pakker den nye kassetten ut av forseglingen og setter den inn. Et mykt klikk, og voilà, der sitter du med et beist med dobbelt så høy kapasitet som den gamle traveren.

Hva tenker du om denne situasjonen? Praktisk? Enkelt? Billig? Ikke nok med at dette virker både enklere og billigere for meg og deg, men det er forsyne meg også spillbevarende og mer miljøvennlig.

Hva mener jeg med spillbevarende?

Ok, hvor ofte spiller du Xbox? Hvor ofte spiller du PS1? Hvor ofte spiller du NES? Hvor ofte spiller du Amiga 500? Jeg antar at gjennomsnittet spiller mindre og mindre på konsollene etter hver som de blir eldre og eldre. Og det er litt synd, for vi risikerer da å glemme gamle, men gode spill, fordi vi ganske enkelt ikke har maskinvare til å spille dem på. Jada det finnes emulatorer, men det er ikke alltid like optimalt. En konsoll som aldri ble skiftet ut ville bidratt til at spillsamlingen din alltid var like spillbar... Verktøyet til å spille spillene, altså konsollen, forsvant ikke. (DoanDavid tar opp bl.a. dette med et spills avhengighet av en konsoll i sin blogg Hvordan ta vare på spillkulturen. Anbefales.)

Også miljømessig er løsningen jeg skildrer i innledningen positiv. En liten boks bør inneholde mindre plast, metall og miljøgifter, og bør også kreve mindre energi å produsere og frakte enn en hel konsoll. Jeg vet det mases mye om miljø i dag, og jeg forstår veldig godt om folk blir lei. Selv studerer jeg grønn næringsutvikling på høgskole og jeg er genuint interessert i å finne løsninger på miljøutfordringer. Min oppgave er å legge til rette for miljøvennlig adferd, uten at du tenker over det...

Nå sier jeg ikke at spillkonsollindustrien er den største miljøsynderen, på ingen måte, men den er aldeles ikke fritatt ansvar. Den bidrar, akkurat som de fleste andre industrier, til energibruk og farlig avfall. Jeg mener alle må ta i et tak for å sikre en trygg fremtid, spillindustrien på samme måte som bilindustrien. Oppgradering er én måte å bidra på.

Det største problemet med oppgradering er nok at fremtiden er usikker. Å forutse fremtidens teknologi er ikke lett, og dermed er det vanskelig å tilrettelegge for utskifting av komponenter som skal skje langt inn i fremtida. En ny prosessortype er ganske sikkert ubrukelig sammen med chipsettene som sitter i en fem år gammel konsoll. Da må eventuelt all innmaten skiftes, og da er jo nesten hele poenget borte. Tenker vi slik er det bare chassiset og strømledningen som til slutt kan spares på.

Men trenger konsollene hele tiden det aller nyeste på teknologifronten, eller er det nok med samme type teknologi, men bare i bedre utgave? F.eks. kan videominnet i PS3 sikkert økes til 2GB, uten at en må henvende seg til 2011-standard som kanskje ikke er kompatibel. 2006-standard gjør nok susen selv om 2011-standard kanskje er litt mer effektiv osv... Det er kanskje nok uansett. Men hvor lenge?

Et annet potensielt problem er muligheten for at disse kassettene med oppgraderinger kommer ut for ofte, oftere enn vi ønsker. Jeg ser for meg at utviklerne fort kan finne på å kreve større spillerom. Da blir det fort dyrt for deg som forbruker om du ønsker å skaffe alle oppgraderingene som renner ut fra produsentenes samlebånd. I ytterste konsekvens vil vi få et slags "klasseskille", hvor de som har råd til nye oppgraderingskassetter kan spille alle spill som kommer ut, mens de som ikke har råd til å kjøpe oppgraderinger ikke får spilt noen nye spill fordi de krever den siste oppgraderingen.

Så hva synes du? Bør Sony, Microsoft og Nintendo legge opp til at konsollene kan gjøres bedre med enkle grep istedet for å bytte ut hele sulamitten? Hvilke fordeler og ulemper ser du ved en slik løsning? Kanskje har du forslag til andre løsninger enn den jeg skildret i innledningen?

Jeg setter veldig stor pris på svar. Jeg er oppriktig nysgjerrig på tankene dine rundt oppgradering...

Bilde: Ville du heller kjøpt denne oppgraderingen enn en splitter ny konsoll?

HQ