Gamereactor internasjonalt Norsk / Dansk / Svenska / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Medlemsinnlogging


Glemt passordet?
Jeg er ikke medlem, men jeg vil registere meg

Eller logg inn med min Facebook-konto

Heslig hurtigmat

Mennesket er på farten som aldri før, og antall klimakvoter som blir sprengt årlig er for mange til at det er sunt å tenke på. Ikke bare er vi glad i å reise, men vi prøver å få effektivitet og/eller produktivitet i alt vi foretar oss. Vi kjører fort, arbeider fort og, kanskje verst av alt, så spiser vi rask mat. Hurtigmat og fast food. Burgere, pølser og frossenpizza; ukritisk dytter vi i oss det meste av hva gatekjøkkenene og frysedisken tilbyr oss, men smaker det ærlig talt noe godt?

Søndags morgen hender det at jeg spiser et rundstykke med ost til frokost. Det er digg. Gatekjøkkenet har funnet ut at rundstykkehungeren er noe å tjene seg rik på, og selger baguetter med alskens garnityr. De vinner seg en plass i ungdommens kosthold ved å bruke slang og engelsk språk, og sier at de selger subs. Jeg har spist en slik, og sannheten er at de ikke smaker så verst. Men det hadde ikke vært noe problem å smøre på en slik selv på kjøkkenet hjemme. På gatekjøkkenet derimot, der trenger de fire personer til å smøre et smørbrød. En person tar på smør, en annen hiver på grønnsaker og pålegg, en skjærer brødet, mens den mest evneveike får fylle brus i et glass. Arbeidsgiveren må tro han har funnet kremen av smørbrødmakere, en elite bestående av kyndige mennesker som kan håntre både loff og grovt brød, men sannheten er at de aller fleste mennesker kan smøre en moderat imponerende nistepakke. Case closed.

Ofte er slik gatemat offer for en helt horribel misledende reklameindustri. En burger hos en hurtigmatkjede ser lekker ut. Diger og saftig karbonade, gyldenbrunt brød, sprø salat og noen skiver sprøstekt bacon på topp. Nok til å få enhver persons munn til å lekke ukontrollerbart. Virkeligheten er en helt annen: Tørt brød, ei kjøttkake og svett ost. Fem kroner ekstra, og du får ei flis bacon ved siden av. Dessuten klarer det alltid å snike seg med en liten sylteagurknisse i herligheten. Det er elementær burgerfysikk.

Frossenpizza er også et alternativ for deg som må rekke avgang 44b til Beijing. For meg virker det hele som en litt dårlig deal.
Pappizzaprodusentene hevder at de skaper ferdigmatmessig kunst, men selger likevel halvferdig mat. Selv om både pølser, burgere og subs har sine mangler, så er de i hvertfall ferdige produkt, de er varme. Frossenpizzaen er ikke bare litt lunken, slik som en hot dog tidvis er, men heller dypfryst. Kald rett gjennom. For en stund tilbake ble det også lansert en ferdigpizza helt uten paprika. I følge matvareprodusenten var dette en sensasjon, så de solgte like gjerne hele dritten en tier dyrere enn vanlig. Dette forsterker bare mitt inntrykk av frossenpizzaindustrien som en bransje som tar betalt for mer enn den yter. Og er rå pizza uten paprika god markedsføring? Neppe.

Verden er liten, og dagene travle. Det kan godt være at man ikke har tid til å preparere en gallamiddag hver eneste dag, men å koke noen grønnsaker, fritt for E.Coli selvsagt, og steike litt kjøttdeig eller en fisk tar ikke så veldig mye lengre tid enn å skulle vente på at en ovn blir varm, for så å vente på at også en pizza blir varm nok. Spis rett. Norsk bondekost er tingen.