Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Dali Oberon On-Wall C

Dali leverer en mesterlig løsning som gir overlegen lyd uten at det koster skjorta.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ
HQ

Magnus:

Det er ikke lett å bestemme seg for hvilket økosystem som skal ramme inn både hjemmekinoen og lydmiljøet. Ikke bare er det flere konkurrenter enn noensinne, men selv om noen av dem tar utgangspunkt i bransjestandarder, vil de alle at du skal investere i et økosystem, et felles uttrykk som bare blir mer strømlinjeformet jo lenger ned i det såkalte "kaninhullet" du kryper.

Men hvis du ser bort fra de vanlige forbrukeraktørene og i stedet vil ha noe litt mer spesialisert og unikt, kan du vurdere Dali, eller Danish Audiophile Loudspeaker Industries, som har eksistert siden 1983 og som konsekvent og kontinuerlig har imponert mange med byggekvalitet, samhold og fokus på den gode lydopplevelsen.

Dette er en annonse:

Vi har flere ganger snakket med Dali om å arrangere en test her på siden av deres kanskje mest massemarkedsorienterte produktserie, nemlig Oberon, som likevel er såpass innovativ og særegen at det egentlig ikke er så mye som ligner. Men kan vi presentere disse produktene på en måte som både er rettferdig i forhold til produsentens tiltenkte designrammeverk og samtidig gjøre det på "vår" måte?

Dali Oberon On-Wall C

Vel, vi kombinerer styrken til to skribenter i én artikkel, slik at du forhåpentligvis kan lære litt mer om hva Dali har å tilby gjennomsnittsforbrukeren. Kim, vår egen audiofil i redaksjonen, kan du ikke forklare hva Oberon handler om?

Kim:

Dette er en annonse:

Oberon er en av Dalis nyere serier der de har forsøkt å ta elementer fra de mer avanserte modellene, for eksempel trefiberenheter og bruk av et SMC-magnetsystem som er langt mer ensartet enn vanlig og gir mindre forvrengning. For å holde prisen på et fornuftig nivå har de ikke brukt et hybrid-diskantbåndssystem som i de dyrere seriene, men holder seg i stedet til en tekstilbasert diskant som er 4 mm større enn normalt, slik at lyden er høy, men likevel ren, og det er en mer naturlig overlapping mellom diskant og mellomtone.

Et par år senere kom aktive versjoner på markedet, Oberon C, et trådløst høyttalersystem som kan brukes fra to kanaler (stereo) opp til full 7.1 surroundlyd - helt trådløst. Uvanlig nok valgte de å tilby en aktiv senterhøyttaler, noe jeg har etterlyst lenge, og de har laget et eget trådløst system, EQUI, som opererer i 30-bit, der de fleste andre bruker 16 eller 24-bit, noe som betyr at man har plass til mye ekstra data i tillegg til selve 24-bit lydsignalet. I tillegg har systemet den fordelen at det støtter full 7.1, er ekstremt raskt med svært lav latenstid og de har laget en egen trådløs mottaker for subwoofere - noe det ikke finnes mye av på markedet ellers - men for mange er faktisk de trådløse bakhøyttalerne det største problemet - og det var vel det som vekket interessen din, Magnus?

Magnus:

Vel, nærmere bestemt skjedde det i forbindelse med vår test av Pedestal's utmerkede "Straight Rollin", der TV-en er plassert på et stativ med hjul. Selv om de selger armer til lydplanker, inspirerte det meg til å lete etter løsninger der fast lyd er helt frakoblet selve TV-en og der vi unngår en stor, tung lydplanke som senter. Dette førte meg til EQUI, som opererer gjennom den relativt rimelige Sound Hub Compact, som overfører lyd trådløst til EQUI-støttede systemer og er så liten at den enkelt kan festes på baksiden av TV-en og kobles til via HDMI ARC. Signaloverføringen er 24-biters, og det betyr også at du via en enkelt Bluetooth 5.0-tilkobling kan bruke Oberon-oppsettet ditt som en ganske effektiv høyttalerramme i hjemmet, selv når TV-en er slått av. Ikke bare det, men fordi den bruker ARC, kan du ganske enkelt bruke den eksisterende fjernkontrollen til alt - det er et sømløst oppsett der du kan plassere subwooferen i hjørnet, henge Oberon On-Wall på veggen og oppnå et audiosentrisk oppsett som nesten skjuler seg og er plassert organisk i stuen.

HQ

Kim:

Nå er prisen ganske mye høyere enn selv de største lydplankene, synes du det er verdt den ekstra kostnaden? Det er også et mye mer komplisert oppsett.

Magnus:

Prisen på ca. 500 pund for Oberon On-Wall og ca. 300 pund for Sound Hub Compact er altså omtrent det samme som du må betale for en Sonos Arc, og selv om den generelt har stor suksess med å bruke programvare og oppovervendte drivere for å gi Dolby Atmos-støttet 3D-surround, er det ikke det samme som lyd som virkelig er delt opp i et retningsbestemt lydbilde. Men du har rett, det er mer komplisert og krever åpenbart at du er litt mer aktiv (som høyttalerne, skjønner du?) i installasjonsprosessen. Men selv da ble jeg litt overrasket over On-Wall, og i den hvite finishen, og med tanke på at de bare måler 12 centimeter i dybden, er sluttresultatet verdt det, synes du ikke?

Kim:Kim:

Det er ikke veldig dyrt for aktive høyttalere, og i hvert fall ikke for den trådløse huben. De fleste av disse systemene er typisk basert på WISA-standarden eller på boksene fra amerikanske Axiim, men de starter på over 1 000 pund, bare for en surround-hub, så Dali kan definitivt ikke beskyldes for å være grådige. Et helt eller delvis trådløst "ekte" surroundoppsett er noe vi har etterlyst i mange år, men av en eller annen grunn har det ikke kommet på markedet, det er flere produkter som skal lanseres i år, men de ligger bare i en litt annen prisklasse enn Dalis Oberon-serie.

Magnus:

Nettopp, det er ikke sånn at alt Dali lager passer inn i vår sfære, og jeg tror aldri jeg kommer til å forstå meg på høyttalere til flere tusen kroner. Men Oberon On-Wall er noe helt annet for meg, for Dali har, uten å gå på kompromiss, komprimert sin erfaring til et produkt som kombinerer like mye fingerferdighet og brukervennlighet. Igjen, dette oppsettet er mindre enn en Sonos Arc, og mye, mye mindre enn mer stilistiske løsninger som B&Os Stage. Likevel får du et diskret design som kanskje er litt mer komplisert å henge opp, men ikke mer komplisert enn som så. Og som Kim sier, lyden er rett og slett sublim - vi har for eksempel spilt hele Final Fantasy VII: Rebirth i selskap med Oberon, og når det storslåtte symfoniorkesteret akkompagneres av massevis av effekter som gjengir lyder fra slag, trylleformularer og dialog, er det en enorm bredde som jeg ikke tror jeg har hørt før - bortsett fra kanskje i et komplett Sonos-system med subwoofer og satellitter, et sett som i dag koster rundt 2 500 pund. Spør du meg, Kim, er dette toppen. Er du enig, eller har du noen innvendinger?

Dali Oberon On-Wall C

Kim: Kim:

Jeg er stort sett enig. Den største innvendingen er nok at det er et lukket system som bare er kompatibelt med andre Dali-produkter som støtter samme standard, men siden det er så relativt få av denne typen produkter, tror jeg ikke det kan være så mye annerledes. For noen høres det kanskje ut som mye penger, men du bruker bare utrolig mye tid på å trekke kabler, skjære spor i veggen eller på annen måte overvinne begrensningene ved et kablet system - og selv om kabler alltid vil gi en bedre forbindelse, er det kanskje ikke så relevant når du bare vil kose deg med Homefront, Crank, The Transporter eller en eller annen hjernedød actionfilm med Jason Statham. I tillegg kan du oppgradere til en større lydhub som lar deg koble til tradisjonelle fronthøyttalere analogt, noe jeg personlig ville blitt veldig glad for, slik at du kan kombinere et tradisjonelt stereoanlegg, kanskje i en litt morsommere klasse, med et diskret og trådløst surroundoppsett. Jeg er overbevist om at selv om det ikke var Dali som fant opp konseptet, kommer det til å være mange som kopierer deres måte å gjøre det på.

Jeg er litt i tvil om karakteren. Det er et komplett system og bør anmeldes som sådan. Det er ikke akkurat billig, men på den annen side er det på ingen måte dyrt med tanke på at det er helt trådløst og at du tross alt får hele surroundopplevelsen. Det eneste jeg er litt bekymret for, er subwooferen. 9" er ikke mye i min verden, faktisk er det så mye luft som skal flyttes til den dypeste bassen at jeg alltid anbefaler 2x15" som et minimum, men det fungerer bare ikke bra med et diskret oppsett, men siden den trådløse delen av subwooferen er ekstern, kan du bare kjøpe noe betydelig kraftigere (for eksempel Dalis egen E-12 F 12" sub) hvis du, som meg, ikke liker naboene eller resten av nabolaget.

HQ
10 Gamereactor Norge
10 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene


Loading next content