Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
film-anmeldelser
Daredevil

Daredevil: Sesong 1

Glem Ben Affleck og stift heller bekjentskap med Daredevil slik han er ment å fremstå. Vi har satt karakter på den første sesongen av Netflix-serien Daredevil...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Om du ser bort fra et par-tre tegneserieblader jeg har lest i tilfeldig rekkefølge har jeg ingen annen kjennskap til Daredevil enn filmen fra 2003. Den utrolig labre filmen med Ben Affleck som Matt Murdock aka Daredevil. Med andre ord så jeg ikke for meg stort da jeg satt meg ned foran TV-en for å se den nye Marvel-serien på Netflix. Jeg hadde et håp om å vekke en interesse for en ny superhelt, noe jeg sliter med i denne nye tidsalderen med superhelter rundt hvert hjørne (på TV). Jeg sier det bare som det er: Håpet ble innfridd. Jeg digger Daredevil!

HQ

Matt Murdock (Charlie Cox) blir utsatt for en ulykke i ung alder og mister synet grunnet en god dose kjemikalier i øynene. Disse kjemikaliene tok synet hans, men de styrket også hans gjenværende sanser til et umenneskelig nivå. Via sine forsterkede sanser ser han verden på en helt ny måte og han kan manøvrere seg rundt betydelig bedre enn de fleste. Matt og bestevennen Franklin ‘'Foggy'' Nelson (Elden Henson) har for øvrig akkurat startet sitt eget advokatfirma, og får med seg Karen Page (Deborah Ann Woll) på laget. Sammen prøver de å kjempe for de som trenger det mest. Dette trekløveret står også sammen for de mer lystige scenene i serien. Det er litt få av dem, men de fungerer som et fine avbrekk fra alt det dystre som skjer ellers.Daredevil
Bilder fra Imdb.

For Daredevil er nemlig mørkt, brutalt og dystert. Ble den beskrivelsen for uhyggelig? Da er nok ikke dette noe for deg. Her får du nok av juling å se på for resten av livet. Ben som stikker ut av diverse kroppsdeler, spiddede hoder, blod som spruter og hoder som blir knust av bildører. Med andre ord er dette mer rått og ekte enn seriens mer Disneyfiserte MCU-søsken. For de uinvidde: MCU (Marvel Cinematic Universe) er det kollektive film og serieuniverset Marvel setter opp med filmene om Iron Man, Thor og så videre. La oss kalle dem Avengers. Hendelsene i Avengers-filmene påvirker hendelsene i Daredevil fordi de foregår i samme univers. Dette kommer også tydelig frem ved at flere av karakterene nevner milliardæren i en flyvende jerndrakt og en portal over New York (en hendelse fra den første Avengers-filmen). Skulle du være så uheldig å bli slått i skallen av Thor eller Hulken ville det ikke vært mye skalle igjen. Det skjer ikke i Avengers-filmene, men Daredevil tar for seg en mer brutal og realistisk tilnærming til volden.Ingen av heltene vi kjenner fra filmene dukker opp i serien, men det er helt greit. I hvert fall for denne sesongen. Det er begynnelse på Daredevil sin historie, og en Norrøn Gud eller en sinna grønn fyr ville ødelagt hele poenget. Selv om serien deler univers med de store heltene som redder verden gang på gang, går ikke Daredevil inn for denne typen heltedåder. Vi befinner oss heller på gateplan, med mer håndgripelige hendelser og mann mot mann-situasjoner. De kriminelle er skurkene i Daredevil, ikke romvesen eller slemme Norrøne Guder. Ja, jeg ser på deg Loke! Murdock sloss mot narkoligaer og menneskesmuglere og han sloss godt. Dette er en annonse:
Daredevil
Bilder fra Imdb.

Kampscenene er godt koreografert og illusjonen av at dette er ekte brytes aldri. Alt er så utrolig godt laget og jeg kjenner jeg rykker til fordi jeg vil hjelpe Matt når han sliter. Jeg føler med han. Han er et menneske som sliter med de samme tingene som andre mennesker. Det er en karakter med flere lag vi snakker om her, en mann som vil gjøre noe godt i verden. For Hells Kitchen, bydelen han elsker, og alle de uskyldige som bor der.

En av tingene jeg faktisk likte i 2003-filmen var Kingpin, eller Wilson Fisk, Daredevil sin største motstander. Clarke Duncans innsats i denne rollen var så utrolig god i filmen, at jeg regnet med en betydelig slappere, men fortsatt god, tolkning av rollen i serien. Dette var heldigvis ikke tilfellet. Vincent D'Onofrio gjør også en helt fantastisk rolle som Wilson Fisk. Han skaper en fantastisk karakter som er like menneskelig som Matt Murdock, om enn med litt monster i seg. Han er sårbar, men samtidig urokkelig. Det er snakk om en kjempe av en mann, som er et sårbart barn på innsiden. Han gjør feil som alle andre. Han er brutal, han blir forelsket, såret og ekstremt sint. Og han overbeviser. D'Onofrio er direkte skummel og fantastisk som den enorme kriminelle mesterhjernen Wilson Fisk. Han kunne båret serien helt alene, og når alt kommer til alt vil også han gjøre byen sin bedre. Han velger bare feil fremgangsmåte.

DaredevilDaredevil
Bilder fra Imdb.

Daredevil viser Hells Kitchen fra sin verste side og ser derfor utrolig bra ut. De mørke og stygge bakgatene, de fancy kontorlokalene og toppleilighetene og Matts stusselige kontorlokaler og leilighet. Snuskete barer og industriområder, du får full pakke. Skuespillet er nydelig utført av samtlige parter, men handlingen står i fokus og drives utrettelig framover mot et mektig crescendo i sesongavslutningen. Problemet er at det føles forhastet. Sesongen består av 13 episoder på drøyt 50-55 minutter, noe som burde holde for de fleste serier i dette formatet. Daredevil kunne likevel trengt enten flere episoder eller litt færre handlingstråder. Utover dette har jeg ikke mer å si enn følgende: Se denne serien! Selv venter jeg spent på sesong 2!

Dette er en annonse:

Daredevil er tilgjengelig via Netflix, og kommer på DVD og Blu-ray senere i år.

Daredevil
Bilder fra Imdb.
09 Gamereactor Norge
9 / 10
+
Gode karakterer, herlig skuespill, deilig brutalt, interessant og spennende handling.
-
Føles noe forhastet grunnet for mye innhold til lengden.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

7
Daredevil: Sesong 1

Daredevil: Sesong 1

FILM-ANMELDELSE. Skrevet av Terje Mardon Kello

Glem Ben Affleck og stift heller bekjentskap med Daredevil slik han er ment å fremstå. Vi har satt karakter på den første sesongen av Netflix-serien Daredevil...Loading next content