Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Doraemon Story of Seasons

Doraemon Story of Seasons

Den blåhvite katte-roboten Doraemon har vært en del av japansk kultur siden 1970, men det er først i 2019 han får et spill lansert på det vestlige markedet.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Alle i Japan kjenner til Doraemon og animeserien ved samme navn. Rollefiguren ble først introdusert i 1970, og har siden den gang rullet og gått på japansk TV for flere generasjoner med barn. Figuren reklamerer også med jevne mellomrom for diverse produkter og selskaper, og fordi serien og figuren er så tilgjengelig og lett gjenkjennelig er Doraemon et nasjonalt ikon på linje med Godzilla, Totoro og Mario.

Her til lands er ikke den blå katteroboten fra det 22. århundre like kjent, så her trenger vi en kort introduksjon. Doraemon har blitt konstruert av en mann i fremtiden som har sendt roboten tilbake til vår tid for å hjelpe mannens forfar, Noby (eller Nobita som han heter i den japanske versjonen). Noby er en helt normal japansk femteklassing som verken er sterk, smart, tøff eller spesielt flink, men han har hjertet på rett sted. Nesten hver episode handler om hvordan Noby havner i trøbbel eller trenger hjelp, og som regel kommer han da til Doraemon. Den blå robotkatten (mange tror han er en vaskebjørn, noe han hater) har nemlig en lomme på magen som er full av nyttige gjenstander og oppfinnelser fra fremtiden. Som regel har han en dings som kan hjelpe Noby ut av knipen, men ofte ender Noby opp i nye problemer på grunn av overmot, latskap eller uforsiktighet som følger av at han prøver å løse problemene med en quick fix. Moralen? Det er lov å be om hjelp, men latskap lønner seg ikke.

Doraemon Story of Seasons

Fordi Doraemon mangler et sentralt, altomfattende plott, er dette en serie som kan gå i evigheter og blandes med andre konsepter uten store problemer. Dermed kan PC- og Switch-eiere i høst møte Doraemon i spillform for første gang utenfor Japan i form av Doraemon Story of Seasons. Her blir Doraemon, Noby og vennene hans kastet gjennom tid og rom til et bondesamfunn hvor reglene sier at alle barn må jobbe. Under normale omstendigheter ville Doraemon bare brukt en av oppfinnelsene sine, men disse har han selvfølgelig klart å miste da de ble kastet gjennom tid og rom. Noe må de finne på mens de leter etter oppfinnelsene og finner ut hva de skal gjøre, og Noby ender til slutt opp på et gårdsbruk hvor han må lære å dyrke jorda, samle ressurser og stelle dyrene.

Dette er en annonse:

Story of Seasons er serien som utvikles av skaperne av Harvest Moon, ettersom de ikke eier rettighetene til Harvest Moon-lisensen. Story of Seasons er med andre ord en bondegårdsimulator-serie som med et overromantisk syn på bondegårdslivet ligger nærmere Stardew Valley enn Farming Simulator 19, men som fortsatt er full av sjarm, beroligende spillmekanikker og den avslappende følelsen man får av å pusle med småting.

Formelens utgangspunkt er både avslappende og sjarmerende, og valget med å kombinere dette med rollefigurene fra Doraemon passer perfekt. Dette er rollefigurer som lett kan passe inn i forskjellige settinger med lav aldersgrense, og et Harvest Moon-aktig bondegårdspill viser seg å være en fin arena for Noby og vennene hans å boltre seg i. En liten ulempe er at ting som er typiske for Doraemon-serien aldri blir forklart for spillerne, til tross for at dette er første gang Doraemon får prøve seg i spillform utenfor Japan. Klassiske Doraemon-oppfinnelser som Anywhere Door (en dør som tar deg dit du vil) blir presentert uten nærmere forklaring og blir tatt som en selvfølge. Det skal heldigvis ikke mye til for å sette seg inn i serien eller oppfinnelsene, men noen hensyn til nykommere kunne utviklerne og oversetterne likevel tatt.

Doraemon Story of Seasons

Bondegårdspill av denne typen har ofte en tendens til å trekke ut i det uendelige uten altfor mange klare historiefokuserte hendelser, men nettopp her hjelper introduksjonen av Doraemon-rollefigurene. De har et klart mål om å reise hjem, og for å gjøre dette trenger de oppfinnelsene til Doraemon. Det er ikke et tykt plott, men det skaper en ekstra driv i spillet som gjør at man får noe å jobbe seg frem imot. Det gjør også at spillet er litt mer «effektivt» enn spill som My Time at Portia eller Stardew Valley, og man får små snutter som driver handlingen videre spredt jevnt utover spillet. Ulempen er at spillet dermed opererer på en mindre skala med litt mindre innhold og færre områder enn konkurrentene. Dette trenger ikke være negativt, men er man fan av innholdsnivået i Stardew Valley vil man merke at mengden med innhold her har gått på bekostning av effektivitet.

Dette er en annonse:

En vanlig dag i spillet fortoner seg nokså likt. Du må så og vanne planter, stelle dyr, prate med landsbyboerne, fange insekter, sanke ressurser i skogen eller i gruven eller gå på oppdagelsesferd. Med jevne mellomrom er det også festivaler i landsbyen, som skaper et avbrekk fra den vanlige hverdagen. Disse festivitetene kommer derimot litt sjelden, og som vanlig i denne typen spill savner jeg noen ekstra aktiviteter, minispill eller lignende som man kan pusle med når dagene blir for lange.

Doraemon Story of Seasons

Det som er med på å løfte spillopplevelsen mange hakk er den grafiske stilen. Her møter du en grafikk hvor alt ser ut som det er malt for hånd, og resultatet er nydelig. Spiller man på Switch vil man merke at ytelsen er hakket mer stabil ved håndholdt spilling, men det er aldri snakk om irriterende reduksjoner i ytelse når man har Switch koblet til TV-en. Omgivelsene, rollefigurene og dyrene ser nydelige ut, og det er avslappende å gå turer i skogen eller langs stranden når alt fremstilles så idyllisk og vakkert. Musikken skal også ha ros, noe som er uvanlig for denne typen spill. Noe gjentakende blir den selvfølgelig, ettersom lydsporene kun endres i takt med årstidene, men hvis man først velger å høre på spillet fremfor Spotify eller podcast vil du få behagelige toner på øret.

Spillet kommer også med et par småting som hever kvaliteten i spillet med andre spill i sjangeren. Som vanlig har man en energimåler som tappes for hver aktivitet man gjør, og passer man ikke på vil man kollapse av utmattelse. Heldigvis kommer spillet med et par funksjoner som gjør det lettere å spare på kreftene. Det ene er at du aldri kan gjenta en handling du allerede har gjort. Det høres ut som en liten filleting, men det betyr for eksempel at du ikke ender opp med å kaste bort krefter på å vanne samme felt på åkeren to ganger. Det andre er at Noby når som helst kan legge seg ned og ta en høneblund, noe han er notorisk kjent for å gjøre i serien. Ved å hvile en time eller to samler du opp nye krefter, og deretter er du klar for flere arbeidsoppgaver. Slike ting er ganske små, men de utgjør en relativt stor forskjell i lengden.

Doraemon Story of Seasons

Doraemon Story of Seasons er kanskje ikke det spillet som vil høste mest oppmerksomhet i høst, men det er absolutt en fin entre for Doraemon på det vestlige spillmarkedet. Kombinasjonen av etablerte rollefigurer og bondegårdspillformatet passer utmerket godt sammen, og resultatet er et søtt og avslappende spill. Det mangler kanskje noe av dybden man finner i lignende spill som Stardew Valley, men hvis den pikselerte grafikken i sistnevnte ikke er din greie er Doraemon Story of Seasons et svært godt alternativ.

08 Gamereactor Norge
8 / 10
+
Avslappende og koselig blanding av Doraemon og Story of Seasons, rask progresjon som følger av mindre skala, små kvalitetsforbedringer sammenlignet med lignende spill, vakker grafisk stil og behagelig musikk.
-
Hadde vært fint med litt flere aktiviteter i hverdagen, litt mindre innholdsrikt enn andre spill i sjangeren, noen Doraemon-konvensjoner vil være merkelige for folk som ikke er kjent med serien.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

0
Doraemon Story of SeasonsScore

Doraemon Story of Seasons

ANMELDELSE. Skrevet av Ingar Takanobu Hauge

Den blåhvite katte-roboten Doraemon har vært en del av japansk kultur siden 1970, men det er først i 2019 han får et spill lansert på det vestlige markedet.Loading next content