Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
forspill
Days Gone

E3 2016: Første titt på Days Gone

En åpen verden med zombier. Det er ikke banebrytende, men Days Gone virker likevel friskt og spennende. Vi fikk en grundig titt på spillet bak lukkede dører på E3...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Det er ikke vanlig at et par programmerere har ansvaret for å vise frem et nytt spill for første gang. Normalt faller oppgaven på produsenter, spillregissører eller kreative ledere. Likevel var dette metoden utvikler Bend Studio hadde valgt for zombiespillet Days Gone på E3. Årsaken ligger i at man må forstå hva som ligger til grunn for spillet under panseret, for å kunne presentere det skikkelig. Det er snakk om et nytt survival-spill i en åpen verden, med mange unike og interessante mekanikker. Mest av alt handler imidlertid Days Gone om den samlede flokken av levende døde, "The Horde", som på mange måter oppfører seg som én samlet enhet.

Denne stimen av sultne monstre vil jage deg gjennom store deler av spillet, mens du leter etter mat og utstyr. De er nådeløse og gir seg aldri, slik at du må bruke både våpen og kreative feller for å unnslippe med livet i behold. Aller helst bør du bruke omgivelsene til din fordel, og alt utfolder seg dynamisk i sanntid basert på valgene dine. Selv om vi har sett plenty av zombier gjennom årene har vi ikke sett noe som dette før. Horden er langt mer nyansert i måten den oppfører seg på sammenliknet med for eksempel Left 4 Dead. Bak grafikken kjører en masse avanserte systemer, hvis hensikt er å skape intense situasjoner som tidligere bare har vært mulig gjennom ferdig regisserte, "scriptede" sekvenser. Det er derfor utviklerne er så stolte og fornøyde etter over tre år med arbeid.

HQ

Ved siden av presentasjonen under Sony-showet hadde Bend Studio satt opp en utvidet demo bak lukkede dører på E3. Den varte omtrent dobbelt så lenge, og slo fast utover enhver tvil at det som vi så på konferansen var ekte gameplay og ekte action. Med Dual Shock-kontrolleren i hendene tok utviklerne seg bedre tid før de hisset på seg horden. De gjorde flere forberedelser og sjekket ut mer av omgivelsene. De brukte mer tid på å lete etter "loot", samtidig som de noterte seg muligheter i omgivelsene som kanskje kunne bli aktuelle å utnytte senere.

Dette er en annonse:

Mitt første spørsmål, når horde først hadde begynt å jage oss, var hvorfor de stadig snudde seg for å skyte mot zombiene. Er det ikke bedre å bare sprinte unna? Svaret var et disse skuddene faktisk ikke er så poengløse som de kan virke som. Når du møter en horde i spillet består den av et bestemt antall zombier, eller "freakers" som Bend kaller dem. Det strømmer ikke til flere på magisk vis, og hvis du klarer å tynne ut flokken vil den til slutt ble mer håndterlig.

Days GoneDays Gone

Det finnes flere typer freakers. Alt fra Gollum-lignende småzombier til fullvoksne beist er representert, og sistnevnte kan løpe skremmende raskt. De voksne zombiene er heller ikke fremmed for å strene vekk fra horden for å utforske litt på egenhånd, selv om alle beistene har en slags "hive mind"-forbindelse. Dette åpner for at man kan møte ensomme freakers eller små grupper på 3-4 zombier, og i disse situasjonene får du tid til å bruke kule "finisher"-manøvre. I demoen fikk vi eksempelvis se hvordan en sag kan brukes til å forvandle en levende død skapning til et hundre prosent dødt lik. Disse manøvrene fungerer imidlertid ikke når en hel horde er ute etter deg. Da er som regel den eneste løsningen å ta beina på nakken, mens du ser etter gjenstander i omgivelsene som kan redde deg.

Dette med interaktive omgivelser er for øvrig en viktig del av spillet, og til forskjell fra i mange andre spill ligger fokuset på ting som kan hjelpe deg fremfor ting som kan drepe deg. Teamet hos Bend har vært flinke til å sette sammen morsomme løsninger som spillerne skal få eksperimentere med, og forhåpentligvis vil gjenstandene være mange nok og varierte nok til å fenge. Det er en veldig god tanke at man skal søke gjennom omgivelsene etter gjenstander å mose zombier med, men er ikke variasjonen høy nok kan "fellene" fort bli som de røde tønnene vi kjenner igjen så altfor lett i mange andre spill.

Dette er en annonse:
HQ

Førsteinntrykket er heldigvis at teamet har lagt tilstrekkelig arbeid ned i fellene, og det samme kan sier som våpen og oppgraderinger. I ekte survival-ånd gjelder det å bruke det man har tilgjengelig, og et oljefilter kan eksempelvis fint fungerer som en lyddemper til pistolen din. Som seg hør og bør i en zombieverden er man alltid på utkikk etter ting man kan bruke for å overleve, og man vet at ting sjelden faller i fanget ditt gratis.

Zombiene er dødelige, men kanskje de aller farligste fiendene i Days Gone er andre overleve. Folk burde kanskje holdt sammen, men de begrensede ressursene har brakt det verste i menneskelig natur frem til overflaten. På en måte ser spillet ut til å være en slags lovende blanding av The Last of Us, DayZ og... Sons of Anarchy? Motorsykkelen er nemlig en av de viktigste redskapene du har. Ikke bare kan den brukes til transport, du kan også lagre nyttig stæsj i veskene. Vi tipper dog at det blir nødvendig å ta vare på sykkelen, og holde både delene og bensintanken i forsvarlig stand.

Days GoneDays Gone

Når det gjelder historien spiller man som dusørjegeren Deacon St. John, som for tiden leter etter morderen kjent som Two Dog. Vi vet fortsatt ikke hva som forårsaket utbruddet til zombie-viruset, og vi vet heller ikke så mye om fortiden til Deacon før helvete brøt løs.

Hvis man ser litt bort fra zombiene, som vi tross alt har sett mange av de siste årene, føles Days Gone friskt og gjennomført. Omgivelsene er basert på High Desert, Oregon (som er hjemstedet til Bend Studio) og dette gir spillets åpne verden et variert landskap med både høye fjell, dype skoger og langstrakte enger.

Vi har forsatt mye til gode å lære om Days Gone, eksempelvis hvordan oppdragssystemet fungerer, hvor mye som er interaktivt, hva motorsykkelen kan brukes til og hvorvidt vi kan regne med online-støtte. Likevel var den første smakebiten, og møtet med "hive mind"-zombiene mer enn spennende nok til å pirre nysgjerrigheten vår skikkelig. Vi likte veldig godt hvordan Days Gone ser ut til å benytte seg av omgivelsene på nye og spennende måter, og vi håper det fulle spillet vil føles like friskt som denne første demoen. Det er en tett befolket sjanger Bend Studio har satset på, men det er langt fra utenkelig at de vil klare å skille seg ut.

HQ
Days GoneDays Gone
Days GoneDays Gone

Relaterte tekster

Days GoneScore

Days Gone

ANMELDELSE. Skrevet av Eirik Hyldbakk Furu

Bend Studio bringer ikke mye originalt til bordet, men er det nødvendig når de særegenhetene det har og klassiske mekanikker fungerer såpass godt?Loading next content