Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Evercade EXP

Evercade er tilbake med en oppgradering av deres bærbare hit, og nå er de veldig nær å levere den beste bærbare retrounderholdningen som finnes.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Ettersom spillmarkedet beveger seg mot stadig større spill som også slippes i uferdig tilstand, og som ofte fungerer som noe som likner nettbutikker fremfor rene underholdningsprodukter, har retrogaming fått et kraftig løft. Minikonsoller har vist seg å være en genistrek, og satsing på åndelige oppfølgere til serier som Castlevania, Suikoden og Banjo-Kazooie har innbrakt rekordsummer på Kickstarter.

HQ

I kjølvannet av dette har det også dukket opp en stor scene for nye retroenheter, enten de som har innebygde spill (og ofte flørter med piratkopiering) eller de som bruker originale retro-kassetter og lar gårsdagens spillmagi lett nytes på dagens skjermer. I det siste har imidlertid en annen kategori blitt stadig mer populær, og det er hovedsakelig (jeg kommer tilbake til ordvalget) i denne folden vi finner Evercade.

Evercade EXP
Kassettene inneholder rundt ti spill og leveres i et retro-duftende cover komplett med manual.

Jeg snakker om retroorienterte spillenheter, men hvor spillene leveres på kassetter som i gamle dager. Og når det gjelder Evercade, leveres spillene også i et slags miniatyrcover som likner på de til Mega Drive, komplett med manual. Og jeg hadde direkte løyet hvis jeg ikke innrømmet at det i anmelderperioden var mye mer kos enn jeg hadde forventet å virkelig fråtse i retrospill og igjen få bytte kassett mellom spill og faktisk bla gjennom fysiske manualer, som er mye bedre enn de pleide å være før i tiden og gir dermed en forbedret retroopplevelse.

Ikke misforstå meg, jeg spiller mange retrospill og miniversjonene av NES, Super Nintendo og Mega Drive er alltid koblet til TV-en min. De kjører imidlertid alle med et merkbart etterslep, og det blir ikke helt det samme av en eller annen grunn når jeg har 30-40 innebygde spill å bla gjennom. Den nye Evercade EXP løser dette ved å tilby små spillsamlinger på kassett (mellom seks og åtte titler i de jeg fikk teste), alle klassiske spill fra kjente utviklere.

Dette er en annonse:

Selve enheten er en stor oppgradering fra forgjengeren, hovedsakelig når det gjelder byggekvalitet og har en elegant, hvit design uten å føles altfor minimalistisk som alt må være i disse dager. Her er det en rekke knapper og kontrollmuligheter, som forsterker retrofølelsen i en litt liten enhet som har samme følelse som en klassisk Game Boy eller kanskje enda bedre en Game Gear. Den litt ru overflaten gir også et behagelig grep og det er også knapper for vertikal spilling i spillene som støtter dette.

Evercade EXP
Menyene kan stilles inn og er herlig retro-inspirerte. Vil også påpeke at Ghouls 'n Ghosts (nedre venstre hjørne) kan dra til helvete.

Knappene er gjennomgående av god kvalitet og har en tudelig og distinkt følelse, noe som også inkluderer skulderknappene. Når det er sagt, har jeg noen kommentarer til volumknappene samt Select og Start. Disse er utrolig "klikkete" og høres omtrent ut som å trykke på en tast på et mekanisk tastatur av god kvalitet. Jeg vet ikke helt hvorfor denne løsningen ble valgt, men det betyr at du vil forstyrre folk og bli hørt hvis du er i et stille rom. I tillegg til dette er det også en knapp for å slå enheten av og på, en turboknapp, hodetelefonkontakt (men Bluetooth mangler, som er et minus) og USB-C for lading.

Noe som dessverre ikke har blitt så mye bedre som jeg hadde håpet, er skjermen som jeg føler er litt utvasket i fargene og ikke helt har den luksuriøse sprøheten (800 x 480) jeg nok foretrekker å ha på en enhet som denne. Dessuten er skjermen latterlig liten i forhold til de ganske tykke kantene rundt og ikke lys nok heller, så jeg tror ikke du vil se godt i det hele tatt om du vil kose deg med spill en solrik dag på stranden. Det finnes imidlertid tilbørlige innstillinger for ulike skjermforhold og muligheten til å leke med skanningslinjer og liknende. Misforstå meg rett, det er egentlig ingenting galt med skjermen og den er definitivt skarpere enn forgjengeren, men den føles ikke som den ultimate bærbare retro-enheten, og for dette må jeg gi et lite trekk. Du kan imidlertid også koble enheten til TV-en din med mini-HDMI (som dessverre ikke følger med) dersom du ønsker å spille med bedre bildekvalitet og har mulighet.

Dette er en annonse:

Evercade har gjort en veldig fin jobb med å starte samarbeid med store utgivere som Atari, Bandai Namco, Capcom, Irem, blant andre. Takket være dette er det allerede et betydelig bibliotek med kassetter tilgjengelig for kjøp med retro-magi, virkelig gode spill som har stått tidens tann og ble utviklet på et tidspunkt da et ødelagt spill ville være ødelagt for alltid, noe som førte til at de nesten utelukkende ble utgitt i god stand, og dessuten ble konseptet med mikrotransaksjoner ikke engang oppfunnet i det hele tatt. Så vidt jeg vet er imidlertid Sega fortsatt savnet, noe som er ganske surt. Når det er sagt, er kassettene som sagt fine og disse er også overraskende rimelige. Det at systemet også støtter såkalte save states er også himla fint.

Evercade EXP
Styrekorset kan føles litt svampete, men fungerer perfekt selv i krevende titler.

Så var det ordet "hovedsakelig" jeg nevnte i andre avsnitt av denne anmeldelsen. Hvorfor er Evercade EXP ikke bare en enhet for de som liker kassetter? Vel, fordi enheten faktisk kommer med 18 innebygde Capcom-titler, blant dem finner vi udiskutable høydepunkter som 1942, Bionic Commando, Breath of Fire, Final Fight, Mega Man og Street Fighter II. Faktisk vil jeg påstå at utvalget er så bra at alle som elsker retro og vil ha et morsomt reisefølge vil ha glede av enheten selv uten å kjøpe noe ekstra.

Noe som derimot ikke er fullt så reisefølgevennlig, er batteriet, som jeg anslår varer i cirka fem-seks timer. Det er for lite dessverre. Selv om det er enkelt å lade med USB-C, skulle jeg gjerne hatt minst 50% lengre batteritid. Jeg vil også nevne de oppdaterte menyene som nå støtter WiFi (sannsynligvis for oppdateringer), juksekoder og skjulte spill og en fane for noe som kommer senere. De to sistnevnte er selvsagt vanskelig å vurdere foreløpig, men kan godt vise seg å være relevante tillegg.

Med alt dette sagt, er det rom for forbedring. Jeg vil gjerne ha høyere kvalitet på skjermen, lengre batteritid, støtte for Bluetooth og så synes jeg at Evercade burde gjøre alt og litt til for å få Sega om bord. Til syvende og sist er Evercade EXP en klar oppgradering fra forgjengeren og en nydelig retro-enhet for alle som bare vil kunne spille uten å bekymre seg for tilkoblinger, oppdateringer og liknende. Jeg har hatt mye mer moro med å bytte kassetter og bla gjennom manualer enn jeg hadde forestilt meg, og denne kommer absolutt til å følge meg på mange turer fremover.

08 Gamereactor Norge
8 / 10
+
Nydelig retrokonsept, suverene innebygde spill, gode knapper, klokkerent styrekors, god byggekvalitet, kan kobles til TV
-
Middelmådig skjermkvalitet, ingen Bluetooth-støtte, for kort batteritid.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

1
Evercade EXP

Evercade EXP

HARDWARE-TEKST. Skrevet av Jonas Mäki

Evercade er tilbake med en oppgradering av deres bærbare hit, og nå er de veldig nær å levere den beste bærbare retrounderholdningen som finnes.Loading next content