Norsk
Gamereactor
series-tekster
Fallout (Amazon)

Fallout - sesong én

Vi har sett alle de åtte episodene av Amazons storsatsing på Bethesdas postapokalyptiske serie, og det er en kjernefysisk perle for både fans og nykommere.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ
HQ

En av mine første PC-titler var det første Fallout fra Black Isle Studios. Kanskje på grunn av min unge alder på den tiden, eller fordi jeg ikke behersket rollespillspråket like godt som jeg gjorde 26 år senere, var ikke denne første spillbare tilnærmingen spesiell for meg, men det la en grunnstein i byggingen av min kjærlighet til science fiction. Den retrofuturistiske postapokalyptiske verdenen landet med tusen megatons kraft i min unge hjerne, og mange år senere kan jeg si at spillserien (nå i hendene på Bethesda) er en av mine favoritter som spiller. Så jeg var sikker på at jeg ikke skulle gjøre det enkelt for Kilter Films og Amazon med Fallout, denne gangen som seer. Og selv om de heller ikke har hatt det lett i forsøket på å binde sammen tre tiår med spill og historier i ødemarken, har Fallout klart å klistre meg til skjermen og overskredet adaptasjonsklassifiseringen for å bli en flott fiktiv serie med stort budsjett som flyr på egen hånd.

Jonathan Nolan og hans fantastiske team har som sagt ikke hatt det lett, for i motsetning til andre store TV-tilpasningene av et videospill i nyere tid som The Last of Us var det ingen tidligere karakterkonstruksjon her, fordi hovedpersonene til Fallout alltid har vært en avatar av spilleren. Kjennskap og kjærlighet til spillene har imidlertid gjort at alle som ser Ella Purnell, Aaron Moten eller Walton Goggins på skjermen, vil huske noen lignende øyeblikk fra spillene. Og det er de av oss som har spilt, for det andre punktet der Fallout treffer blink, er å gjøre en så kompleks, brutal og karismatisk verden som deres tilgjengelig for seere som aldri har holdt i en kontroller eller et tastatur.

Fallout (Amazon)
Dette er en annonse:

Serien begynner sakte, og viser oss et blomstrende dystopisk Amerika der atomkraften utviklet seg mye raskere etter andre verdenskrig, og der teknologier som robotassistenter, rekonstruktive operasjoner og banebrytende våpen utviklet seg mye raskere enn samfunnets mentalitet, klær og kultur. Det er derfor vi hører sanger av The Ink Spots, Nat King Cole eller Roy Brown mens vi ser på fusjonscelledrevne kjøretøy eller en Mr. Crafty robot som svever i luften mens den serverer en kald Nuka Cola til sin herre. Denne amerikanske drømmen lever imidlertid under den voksende trusselen om atomkrig med Kina, og det ser ut til at McCarthy-heksejakten overlever også høsten 2077. Alt er smil, bursdagskaker og grilling helt til et blendende lys plutselig lyser opp skjermen, og en enorm atomsopp fortærer byen Los Angeles. Og så dukker det opp enda en, og enda en.

Fallout ønsker å utforske den postapokalyptiske verdenen ved å stille spørsmålet om hvordan sivilisasjonen best kan gjenoppbygges: Blir det slik som innbyggerne i Vault-Tecs Vault 33, som lever lykkelig under tonnevis av bly og stål og ser på seg selv som redningsmenn for den magre menneskeheten utenfor, stoler på? Blir det som Brotherhood of Steel pålegger, gjennom militært overherredømme og militært liv? Eller blir det anarki og den sterkestes rett, slik vi ser med karakteren til The Ghoul (det ser ut til at begrepet ghoul ikke er tilpasset denne gangen).

Svaret er åpenbart mye mer grått enn seeren først oppdager, og i løpet av de åtte én-times episodene blir linjene og grensene som avgrenser moralen din og hvor langt du er villig til å gå for å overleve, vridd og bøyd til de sprekker, i likhet med ideen din om tillit, oppriktighet og lojalitet. Og rollebesetningen bærer denne vekten på sine skuldre med stor suksess.

Fallout (Amazon)
Dette er en annonse:

Selv om de tre har en mer eller mindre lik utvikling på lerretet, er det ingen tvil om at Ella Purnell og fremfor alt Walton Goggins stjeler showet fullstendig. Goggins' sak er om noe mer verdifull enn den unge Vault innbyggeren Lucy MacLeans, fordi karakteren hans fungerer som en bro mellom verden før bombene og nåtiden, og hans historie gjennom 200 år er like bred, detaljrik og krass som hans egen hud. Det er uten tvil skuespillerens beste hovedrolle, og han fortjener absolutt en Emmy-nominasjon. Ella Purnell følger en mer synlig vei i sin heltereise, og selv om Aaron Moten gjør en god innsats, er hans tilstedeværelse på skjermen uten en T-60 power armour-drakt ikke like virkningsfull som sine medspilleres, selv om han leverer replikkene sine godt.

Og når vi først er inne på power armour, Vaults og alt det der, er seriens andre store pluss at den får deg til å tro på det du ser på skjermen. Spillene Fallout har alltid hatt en så distinkt estetikk at hvis du så et enkelt smilende ansikt med tommelen opp, visste du at det var Vault Boy. Amazon måtte gå all-in på både budsjett og produksjon hvis de ville overbevise publikum, og jammen lyktes de. I tillegg er det lett å se når det hele plutselig gir mening, noe som skjer omtrent en halvtime ut i den første episoden, og i det øyeblikket du slutter å lete etter den tilsiktede referansen med plakater eller gjenstander på skjermen, føles det hele som en ekte opplevelse som vi kunne funnet i et hvilket som helst Fallout spill. Og det er fullt av referanser, nikk og plott som henter mye fra det vi allerede har spilt, så det er ikke så originalt i denne historien, selv om det er vevd godt sammen.

Det er kanskje noen øyeblikk hvor fortellingen mister litt fart på grunn av flere samtidige plott, men til slutt etterlater Fallout en god smak i munnen i nesten alle episodene. Tilbakevendende bifigurer som Steph, Norm og Hank har også sine glimrende øyeblikk, og musikken, den sarkastiske humoren og actionsekvensene gjør Fallout til en av de beste videospillfilmatiseringene noensinne, og jeg mistenker at det blir en av de største TV-suksessene i 2024. Og jeg gleder meg til å se hvor denne lovende sesongavslutningen tar oss. For krig... krig forandrer seg aldri.

Fallout (Amazon)
08 Gamereactor Norge
8 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte teksterLoading next content