Gamereactor Close White
Medlemsinnlogging


Glemt passordet?
Jeg er ikke medlem, men jeg vil registere meg

Eller logg inn med min Facebook-konto
Gamereactor Norge
film-anmeldelser

Drive

En herlig inspirert hyllest til 80-tallet, minimalismen og The Man With No Name...


Facebook
TwitterReddit

Det er synd at det er så mange regissører som har glemt at det fremdeles går an å lage actionfilmer som tvinger deg til å tenke. Faktum er at det dessverre ikke er så mange av dem, og derfor er gleden desto større når mesterlige filmverk som Pulp Fiction, The Departed og Zodiac dukker opp. Drive er en slik film - en film som lar deg være tolken, og ikke den tanketomme tilskueren.

Ryan Gosling er den navnløse sjåføren. Ved siden av å være stuntmann kjører han kriminelle fra A til Å, og gir dem et fem minutter langt vindu på å komme seg inn og ut av bilen. Og etter det kjører han. Han bryr seg ikke om hva de gjør, hvorfor de kjøres eller hva de kommer ut med. Han kjører.

Drive

Men det er ikke bilkjøringen som står i sentrum. Drive omhandler nemlig forholdet mellom naboen Irene og sjåføren, og båndet de danner seg imellom - som for det meste består av stjålne blikk og smil. Men problemene tårner seg opp idet ektemannen Standard vender tilbake fra fengsel, der han har fått problemer med gangsterlederne Nino og Bernie. Sjåføren, hvis eneste mål er å beskytte Irene og sønnen, bestemmer seg derfor for å hjelpe ham. Her starter en rå og ekstremt voldelig ferd, mens kjølig 80-tallsinspirert musikk preger lydbildet.

Det er en slags befriende minimalisme ved det hele. Man vet aldri hva den uforutsigbare sjåføren vil gjøre, og det er nettopp dette som gjør voldsscenene så effektive. Drive er ekstremt brutal, men den sofistiskerte filmingen og lydbildet løfter det fra å bli en sedvanlig actionfilm. Regissør Nicholas Winding Refn bruker stillhet som et virkemiddel, og i Drive sier det ofte mer enn ord. Noen ganger har det visuelle simpelthen mer tyngde.

Drive

Drive hjelpes godt av den briljante filmingen. Her er det ingen CGI-effekter å spore - Newton T. Sigel har i stedet gjort det hele til en kunstnerisk affære, og bruker 80-tallsinspirerte klær, bygninger og farger med kløkt. Drive har respekt for sine inspirasjonskilder, og er mer intelligent enn som så. Dette er en ekstremt velspilt og solid film, som er så mye mer enn en vanlig actionflåse.

10 Gamereactor Norge
10 / 10
+
Fremragende skuespill, nydelige kulisser, herlig lydbilde, viser at bilfilmer kan være mer enn bare heseblesende biljakter
-
Ikke en film som egner seg for alle - om du forventer The Fast and the Furious får du det stikk motsatte
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene