Norsk
Gamereactor
artikler

Hardware mini-leksikon

Gått i surr i alle forkortelsene? Mats har satt opp en liste over noen ord og uttrykk som lett kan blandes sammen innenfor hardware.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Enheter:

CPU (Central Processing Unit):
Kalles prosessor på norsk. Kan beskrives som hjernen til PCen. Den utfører instruksjoner som den får av de forskjellige programmer og spill du kjører på din datamaskin. Hvor rask CPUen er kommer an på hvor mye HZ den har tilgjengelig, det er vanlig nå til dags med HZ oppimot 3000 MHZ (eller 3 GHZ.) Hvor mye HZ beskriver hvor mange instruksjoner den greier per sekund. Forskjellen med en 32 bits CPU og en 64 bits, er antall bits den greier å behandle på en gang.

Kjente fabrikanter: Intel, AMD

Harddisk (HD):
Lagringsmediet i en datamaskin. En HD består av ulike lag med runde plater som blir lest og skrevet til gjennom en arm (ikke helt ulikt en LP-spiller). Det finnes forskjellige HD’er på markedet som tilbyr hastigheter fra: 4200 til 10000 RPM (se > RPM). HD’er varierer også veldig i størrelse, og det mest vanlige nå til dags er HD’er fra 160 GB (Se > G og oppover.

Dette er en annonse:

Kjente fabrikanter: Maxtor, Western Digital, Samsung, Seagate, Hitachi

RAM (Random Access Memory):
Dette er minnet til maskinen, og kan kalles kortminnet. Hver gang maskinen restartes så vil minnet slettes. Det er CPUen som bruker minnet til å lese hva som skal gjøres, og deretter kan utføre programkoden. Man har forskjellige hastigheter på RAM, og dette må man være obs når man skal bygge en PC. For dette må stemme overens med hastigheten på CPUen. Denne sammenligningen kalles Front Side Bus.

Kjente fabrikanter: Corsair, Kingston, Twinmos, Crucial

ROM (Read Only Memory):
Kan bare leses fra, og går ikke ann å skrive til. Eksempler på bruk av ROM: BIOS (se > BIOS)

Dette er en annonse:

Mainboard/Motherboard (Hovedkort):
Kortet er selve grunnstenen i PCen din. Det er her CPU, skjermkort, lydkort og så videre kobles sammen. Hovedkortet er bygget opp av busser som sender signaler mellom de ulike komponentene. Man har blant annet en buss som heter adressebuss (se > adressebuss). Man kan finne en liten brikke på hovedkortet som heter BIOS (se > BIOS).

Kjente fabrikanter: Asus, MSI, Abit, EPoX, DFI, Sapphire

Skjermkort:
Enhet som kobles til enten AGP (se > AGP)- eller PCI-Express-porten (se > PCI-Express), eller hovedkortet kan ha dette innebygd. Denne enheten er vital for at bilde skal komme til skjermen.

Kjente fabrikanter: Nvidia, ATI, Powercolor, MSI, Saphire, XFX

Uttrykk > Hovedkort:

Adressebuss:
Denne bussen er kommunikasjonskanelen mellom CPU og RAM og lar dem snakke sammen.

Databuss:
Dette er en buss som CPUen bruker for å kommunisere med alle enhetene i PCen. Til og med RAMen.

Kontrollbuss:
Dette er en buss som kontrollerer, derav navnet. Den kontrollerer for eksempel om det er noe feil på noen av enhetene/komponentene.

IRQ (Interrupt ReQuest):
I en maskin finnes det 16 avbruddslinjer (IRQ linjer). For eksempel hvis skjermkortet trenger oppmerksomhet, så sender den ett avbruddssignal til CPUen, som oppfatter signalet og behandler det. Det kan oppstå noe som heter IRQ-konflikter hvis to enheter har samme IRQ nr.

FSB (Front Side Bus)
Bussen som gjør det mulig for CPUen å kommunisere med andre enheter i PCen. For eksempel er det viktig at CPU og RAM har samme FSB hastighet, denne hastigheten varierer fra CPU til CPU, samme gjelder RAM.

GPU (Grapical Processing Unit)
En egen liten CPU som sitter i skjermkortet. Dette gjør at den andre CPUen ikke trenger å jobbe så hardt under grafisk tunge prosesser, for eksempel spilling.

BIOS (Basic Input/Output System):
Dette er selve sjefen i PCen. Dette er lagret i ROM som gjør at man ikke kan skrive til den. Når du slår på maskinen din, så vil du se at det kommer opp masse informasjon angående PCen din. Dette er det BIOS som skriver ut til deg. Når man snakker om at man skal overklokke en PC, så kan man gjøre det i BIOS, men nå har man derimot fått mange operativsystembaserte overklokkingsprogrammer som gjør det enklere for de som ikke vil røre BIOS.

AGP (Accellerated Graphics Port):
AGP er gårsdagens grafikkbuss, denne bussen greide å levere optimalt (8X agp) 2.1 gb/s.

PCI-Express:
En høyhastighetsbuss, som man regner med er arvtageren til AGP-bussen. Denne greier å overføre optimalt 16 GB data i sekundet.

USB 2 (Universal Serial Bus):
Dette er en høyhastighetsbuss som brukes til å koble ulike eksterne enheter til PCen, som for eksempel kameraer, mus, tastatur etc. Dette er en arvtager av den gamlere USB 1.1 som bare hadde en hastighet på 12 mbps mens versjon 2 har hele 480 mbps.

Firewire:
Ligner mye på USB 2, og virker på samme måte som en høyhastighetsbuss. Brukes til å koble eksterne enheter til PCen. Har en hastighet på 400 mbps.

Uttrykk > Diverse:

RPM (Rounds Per Minute)
En betegnelse på hvor mange ganger en plate har gått på ett minutt. Brukes ofte når man snakker om hastigheter til en harddisk.

TB (Terrabyte):
En betegnelse på hvor mange bytes det er. En Terrabyte er en billion bytes, eller man kan si, en TB er 1000 GB.

GB (Gigabyte):
En betegnelse på hvor mange bytes det er. En gigabyte er en milliard bytes, eller man kan si, en GB er 1000 MB.

MB (megabyte):
En betegnelse på hvor mange bytes det er. En megabyte er en million bytes, eller man kan si, en MB er 1000 KB.

KB (Kilobyte):
En betegnelse på hvor mange bytes det er. En kilobyte er tusen bytes.

Uttrykk > Nettverk:

TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internett Protocol):
Dette er en samling av nettverksprotokoller som gjør for eksempel LAN (se > LAN) og WAN (se > WAN) mulig.

WAN (Wide Area Network):
En vanlig betegnelse på ett stort nettverk. For eksempel Internettet. Er den største formen for nettverk.

MAN (Metropolitan Area Network):
Ett nettverk som dekker en metropol. Er den nest største formen for nettverk.

LAN (Local Area Network):
Lokalnettverk mellom PCer. Dette kan for eksempel være koblet sammen gjennom en Switch (Se > Switch), Hub (Se > Hub) eller en Router (Se > Router). Hvis det er to PCer så kan man sende data gjennom en tvistet nettverkskabel mot hverandre uten å gå gjennom en Switch eller Router. LAN er den minste formen for nettverk.

Switch:
Rask nettverksenhet, som sender datapakker direkte til hvor de skal.

Hub:
En nettverksenhet som sammenkobler maskiner i ett nettverk.

Router:
En router er ett samlingspunkt for nettverket som sender maskinene for eksempel ut på internett. Hvis man har koblet flere maskiner sammen i ett LAN for så å sende de ut på Internettet, så trenger man en Router som samlingspunkt.

Hastigheter:
I nettverk snakker vi ikke om bytes, men om bits. Dette er fordi byte ville vært for stor dimensjon for at hastighetene i ett nettverk skal virke fornuftige. De vanligste hastighetene er:
Kbit (KiloBit):
Mbit (MegaBit)
Gbit (GigaBit)
Kbps (kilobit per sekund):
Sier oss hvor mange kilobit data som blir overført per sekund.

Vitale deler for en maskin skal fungere ordentlig:
Hovedkort, Harddisk, RAM, CPU.

Merk at jeg ikke har tatt med deler som skjermkort, lydkort, nettverkskort og lignende. Dette er fordi disse kortene er tilleggskort, som er med på å utvide ytelsen på maskinen din. De fleste hovedkortene nå til dags har skjermkort og lydkort av laber kvalitet integrert på selve kortet. Dermed ser jeg ikke på dette som en nødvendighet. Nettverkskortene som ligger på hovedkortene, sammen med utvidelsesbusser som USB2 og Firewire er god nok standard på.



Loading next content