Gamereactor internasjonalt Norsk / Dansk / Svenska / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Medlemsinnlogging


Glemt passordet?
Jeg er ikke medlem, men jeg vil registere meg

Eller logg inn med min Facebook-konto
Gamereactor Norge
hardware-tekster

Test: OCZ Neural Impulse Actuator

Fremtiden har plutselig kommet til de dype skoger og nå har jeg måttet klype meg selv i armen for å bevise at jeg ikke drømmer. Jeg snakker om et nytt produkt fra OCZ som bruker dine hjernebølger til å styre i spill - utrolig men sant.

  • Tekst: Børge Fjeld

OCZ er en kjent produsent av spillprodukter for oss kresne gamere og vi har fra før av testet både minnebrikker og strømforsyninger. Kjennetegnet for disse produktene har vært god kvalitet, god funksjonalitet og bra design. Det produktet vi nå har sett på er totalt annerledes av det vi er vant med OCZ presenterer og kan med hånden på hjertet si at fremtiden plutselig har innhentet oss.

Hvis jeg sier at dette produktet styrer spillene via din hjerneaktivitet. Hva sier du da? Er det virkelig mulig at det finnes et slikt produkt? Nei nå tuller du? Faktisk har dette vært mine utsagn.

Jeg skal være helt ærlig og si at jeg har lest om OCZ Neural Impulse Actuator (NIA), sett flere klipp på youtube på hvordan produktet fungerer oh undret meg over hvordan dette fungerer. Skulle aldri trodd at jeg selv skulle få muligheten til å se om det virkelig kan la seg gjøre å styre spill uten tastatur, kun med musen og NIA fra OCZ. Selvsagt ligger det en heftig teknologi til grunn og her bruker man det fine ordet EEG (Electroencephalogram).

Det første som møter deg når du åpner pakken er et merkelig bånd som ser ut til å stamme fra noe indianere ville ha lagd. Med merkelig mønster på båndet som skal legges rundt hodet, ser du fort ut som en indianerhøvding. Båndet er så koblet til en boks som tar i mot din hjerneaktivitet og overfører dette til et program som ligger inne på datamaskinen din. Med denne teknologien skal vi gamere oppleve en ny måte å spille på og det med hjelp av bølgelengder fra hjernen.

Denne teknologien er stadig voksende og noe vi har drømt om lenge. For ikke så lenge siden la vi opp en nyhet om at leketøysprodusenten Mattel ville legge til rette for slik teknologi i sine kommende spill. Jeg tror dette bare er begynnelsen på noe som bare blir større og større og tilslutt kan vi glemme alt som heter tastatur og kanskje også mus hvor alt styres kun med "hodet".

Det er ikke bare hjerneaktiviteten som aktiverer NIA-produktet. Ansiktsbevegelsene spiller også en viktig rolle og NIA fanger opp hvordan du reagerer med ansiktet ditt og som igjen blir overført til de bevegelsene du gjør i spillet uten bruk av tastatur. Her skyter du, løper, hopper, går og beveger deg ut ifra det hodebåndet fanger opp av impulser fra hjernen og ansiktet. Alt som skjer i og rundt hodet blir registrert og som igjen overføres til NIA. Man kan også i følge OCZ bruke NIA i vanlig windows-programmer. Jeg fikk ikke testet ut dette, men skal nok prøve det også når den tid kommer.

Selve installeringen av drivere og program går i en fei og jeg er ikke sen om å gjøre meg klar til å se hva produktet er godt for. I min tro er dette for godt til å være sant. Det som tar litt tid er kalibreringen. Her må du stålsette deg litt, for dette er ikke gjort i en håndvending inntil du har lært deg rutinene. I følge OCZ vil en gjennomsnitlig gamer kunne ta i bruk og mestre produktet etter noen timer og jeg kan faktisk skrive under på at dette stemmer. Om jeg går under gjennomsnitlig gamer vet jeg ikke, men jeg brukte bortimot 2 timer før jeg fikk det til å fungere sånn noenlunde og etter det jeg selv ønsket. På youtube-klippene la jeg merke til at det ble spilt Unreal Tournament III og dette spillet var noe jeg også ville teste ut NIA på.

Det er merkelig å ikke bruke tastaturet og man føler seg litt naken, men når man er fullstendig topptrent med bruk av NIA, så skjønner jeg hvorfor tastaturet ikke trengs. All styring skjer med at jeg knekker med munnen, løfter på brynene og gaper mens hjerneaktiviteten bidrar så godt som mulig. Jeg får faktisk til både å skyte fiender, løpe gå og hoppe. Til og med komme meg unna fiender på en mesterlig måte. Jeg er imponert over hvor godt NIA fungerer og hvor stilig spillingen nå blir for en som elsker FPS-spill. Produktet vil sikkert også fungere i andre spill, men dette vil jeg teste ut senere.

Selv om det tar en god stund å lære seg produktet fullt ut, er det verdt det og spillene får et nytt liv hvor man kun styrer med NIA. Man skal heller ikke være redd om man bruker lang tid på innlæringen, for det gjør man og du skal ikke være utålmodig når du bruker produktet. For når du først mestrer det, kan du være trygg på at andre vil bli missunlige på deg over å kunne bruke NIA. Flere av mine venner som har tatt turen til de dype skoger har vært imponerte og de ivrigste har til og med fått utnyttet produktet veldig godt.

Dessverre kan du oppleve signalforstyrrelser noe jeg gjorde på kontoret mitt. Jeg måtte faktisk flytte PC-en og skjermen til stuen. Da først fungerte det hele veldig godt. Så hvis du vurderer kjøp så vær obs på at du kanskje må flytte litt på deg før du kan utnytte produktet maksimalt.

Jeg er kjempefornøyd med OCZ NIA og utrolig nok fungerer det meget godt. Om du kjøper produktet, belag deg på å bruke litt tid før du lærer deg det, men når du først klarer å mestre bruken, ja så åpner det seg en ny verden for deg. Blir du god nok, kan du sikkert utnytte NIA i mange andre spill og sågar programmer. For en pris på overkant av 1000,- får du mye for pengene og fremtidige spill blir noe helt annet å spille - tro meg!

Neural Impulse Actuator
Neural Impulse Actuator
Neural Impulse Actuator
Neural Impulse Actuator
09 Gamereactor Norge
9 / 10
+
Styrer spill uten tastatur, funksjonabelt produkt, stilig design og krever liten plass. Koster ikke alle verden.
-
Slet med forstyrrelser, samt krever en god stund før man utnytte produktet fult ut.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene