Gamereactor internasjonalt Norsk / Dansk / Svenska / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Medlemsinnlogging


Glemt passordet?
Jeg er ikke medlem, men jeg vil registere meg

Eller logg inn med min Facebook-konto
Gamereactor Norge
hardware-tekster

Test: NES Classic Mini

NES Classic Mini bringer 30 spill av den gode, gamle skolen rett til din moderne TV, men den søte konsollen har også noen tekniske begrensninger...


Få selskaper kan skryte på seg å vekke nostalgien hos folk flest som Nintendo. Det kommer godt med for selskapet denne høsten, for noe må de ha å selge når de velger å nedprioritere sin hjemmekonsoll Wii U i påvente av lanseringen av Nintendo Switch til neste år (joda, de lanserer Pokémon om et par uker, men selskapet må nok ha noe mer på lager for å gå i pluss). Inn kommer derfor NES Classic Mini til unnsetning for å redde noe av regnskapet.

For mange av dem som vokste opp med TV-spill på 80- og 90-tallet vil Nintendo først og fremst være forbundet med NES, eller Nintendo Entertainment System som forkortelsen står for. Den grå klossen virker kanskje kjedelig og uinspirerende for dagens generasjon som vokser opp med glattpolerte iPhone og UHD-skjermer, men mang en gammel traver kan nok fortelle nostalgiske historier om hvor mange timer med magi de klarte å hale ut av Nintendos lille grå og en rusten billedrørs-TV.

For sammenligningens skyld ser du her NES Classic Mini, en fyrstikkeske og New 3DS XL. Det er med andre ord ikke store maskinen vi snakker om her.

Å skulle dra frem en gammel NES og spille på den i dag er derimot ikke like enkelt. For det første er det mange som ganske enkelt har kvittet seg med retro-utstyret. For det andre, og kanskje mer avgjørende, er det ikke helt uproblematisk å koble en såpass gammel konsoll opp til moderne TV-skjermer. Skulle du først klare det må du belage deg på elendig bilde (selv til 8-bitgrafikk å være) og trege responstider. Det blir med andre ord stadig vanskeligere å introdusere dagens unge for kulturarven, med mindre man tyr til ulovlige emulatorer eller til Nintendos egen Virtual Console-tjeneste på Wii U eller 3DS. Uansett blir den slags fort et kompromiss, siden man ikke får de samme håndkontrollene som før. Dessuten vil entusiastene fortsatt mase om trege responstider, både på emulatorer og Virtual Console.

Som et svar introduserer Nintendo NES Classic Mini, en boks som ligner en superkomprimert NES og som kommer med 30 forhåndsinstallerte spill og HDMI-utgang. Nostalgiske barn av 80-tallet vil trolig bli svært glade over å se denne herligheten under juletreet i år, og selv kidsa må nok innrømme at den lille boksen er litt søt. For NES Classic Mini er om ikke annet en nett, liten og nesten koselig maskin som får plass i håndflaten din. Sammenlignet med den originale NES er den en ekte miniatyr, og jammen meg er den ikke stort større enn en New Nintendo 3DS XL, den store utgaven av Nintendos moderne håndholdte.

Selve oppkoblingen går som en lek. Konsollen har utganger for HMDI og USB. Kobler du USB-kabelen til TV-en din har du strømtilgangen du trenger, og etter det er det bare å slå på maskinen. Når du derimot kommer så langt at du skal sette deg ned og kose deg med herligheten, kommer du derimot noe til kort. Bokstavelig talt. Kabelen til håndkontrollen er nemlig absurd kort - nærmere bestemt omtrent 75 cm, noe som er en tredjedel av den originale kontrollerens lengde. Drømmen om å spille fra sofaen går dermed fort i vasken med mindre du skaffer deg noe forlengerutstyr på egenhånd.

Når alt dette er tatt hånd om er det bare å skru på konsollen, hvor du umiddelbart blir tatt med til menyen hvor alle 30 spill presenteres på rekke og rad. Spillene kan sorteres etter blant annet utgivelse eller produsent, slik at det er lett å finne frem. Vil du lese manualene til spillene, må du derimot fiske frem en mobil eller et nettbrett. Fremfor å inkludere manualene i selve maskinen, får du opp en QR-kode som du må skanne med en QR-leser.