Gamereactor internasjonalt Norsk / Dansk / Svenska / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Medlemsinnlogging


Glemt passordet?
Jeg er ikke medlem, men jeg vil registere meg

Eller logg inn med min Facebook-konto
Gamereactor Norge
hardware-tekster

Test: Lenovo Yoga Book

Lenovo frir til både studenter og kreative sjeler med sin 2-i-1 Yoga Book, så vi satte en skribent som er begge deler på jobben med å anmelde...

Da Lenovo introduserte 2-i-1 nettbrettet Yoga Book under teknologimessen IFA Berlin forrige september, beskrev jeg Book som det mest spennende nettbrettet siden Apple lanserte iPad i 2010. Om det touch-baserte tastaturet kunne innfri lovnadene, ville det endre nettbrett-landskapet.

Tastatur
Lenovo forteller at det pleier å ta et par timer å bli komfortabel med tastaturet, men til gjengjeld skal da gjennomsnittsbrukeren komme opp i en hastighet på rundt 30 ord i minuttet (mot nærmere 40 på et mekanisk tastatur). Det er betydelig raskere enn de under 20 ordene i minuttet en gjennomsnittlig bruker klarer å lire av seg på et skjermbasert tastatur. Grunnen til at Yoga Book skal kunne komme så nært et mekanisk keyboard er at den lærer mer om din skrivestil over tid. Hvis du pleier å bomme på en bestemt bokstav, vil den oppdage det og kompensere når du trykker feil.

På papiret høres det ut som en potensiell løsning på 2-i-1 nettbrettenes til nå skuffende tastaturer, men etter to uker med Yoga Book kan brukeropplevelsen med tastaturet oppsummeres som 'anstrengt'.

Lenovo Yoga Book

Med Yoga book kan jeg skrive 20-40 ord i minuttet. Grunnen til dette enorme spranget er at tastaturets evne til å forutsi er begrenset dersom man bruker ord den ikke allerede har lært. Dermed kan man komme opp i et greit tempo om man snakker med en venn og bruker et begrenset ordforråd. Men om man skal ta notater om teknisk fagstoff føles det tidvis som man har begitt seg ut på en ferd gjennom en kald og våt hengemyr, som bare blir vanskeligere å traversere jo hardere du prøver. Til sammenligning når jeg 30 ord i minuttet med tastaturet på skjermen (forutsatt at Swype er installert), eller 70-80 ord i minuttet på et standard tastatur. Dette stemmer noenlunde greit med det Lenovo selv sier: det er realistisk å komme opp i 150 tegn i minuttet, som tilsvarer rundt 30 ord i minuttet.

Samtidig er det noe skuffende at tastaturet ikke er virtuelt, slik at man kan gå fra et amerikansk til et norsk tastaturoppsett med ett tastetrykk. Det betyr at du må kjøpe Yoga Book i Norge for å få med bokstavene æ,ø og å. Om man skriver på flere språk så kan dette også føre til et problem: dersom man skriver engelsk mens tastaturspråket er norsk risikerer man at stavekontrollen blir forvirret og begynner å rette ord som 'flyer' til 'flue'. Men om man skifter tastaturspråket til engelsk så endres også tastaturoppsettet, slik at man eksempelvis må trykke 'ø' for å få fram semikolon på skjermen. Etter tre års utvikling ville det også vært fint med ulikt haptisk feedback på hver tast, slik at du kunne kjenne deg til hvor på tastaturet du befant deg, uten å se ned.

Tastaturet blir bedre over tid og om du unngår å forvirre programvaren ved å skrive på flere språk så kan nok monsteret som skjuler seg i stavekontrollen temmes. Men om du lar deg irritere over småting - som at programvaren endrer et grammatisk korrekt ord til et annet ord den mener du burde ha skrevet - så er det en viss fare for at du før eller senere pælmer Yoga Book veggimellom.

Likevel, tastaturet er en forbedring sammenlignet med konkurrentene og det å kunne vri om Yoga Book for å gå sømløst fra tastatur-modus til konvensjonelt nettbrett er en fantastisk følelse.

Lenovo Yoga Book