Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

MSI Trident X

Stille, kompakt, kraftig, og dyr. Og forhåpentligvis i en butikk nær deg i løpet av året.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Vanligvis anmelder vi ikke produkter som ikke er tilgjengelige i norske butikker, men dessverre kommer ikke MSI Trident X før lenger utpå nyåret, noe som egentlig er ergelig. Det nyeste tilskuddet på Trident-stammen heter X, som er et forsåvidt fengende navn - men om du er ute etter modellnavnet (som er hakket mindre fengende) er det "3168NGW". Vi har allerede anmeldt en Trident, forsåvidt, spesifikt er det da snakk om Trident 3 Glacier White Limited Edition - men hva er annerledes fra Trident 3? Egentlig ikke så mye, men likevel nok.

Den har blitt oppdatert med den nyeste utgaven av Intels i7/i9 CPU, 9. generasjon, og utgaver med både i7-9700K og i9-9900K finnes. I vår var det dessverre "bare" en i7. En kan selvfølgelig diskutere om en i7-8700K hadde vært et bedre valg, men oppriktig så kommer det helt an på hva du spiller og hva du ellers bruker maskinen til.

I tillegg finnes Trident X i utgaver med henholdsvis RTX 2070/2080/2080TI. Vår kom med 2080, som vi dessuten gjetter er av Ventus 8G OC-modellen, med andre ord MSI sin budsjettversjon med kun to vifter istedenfor tre. Det utgjør ikke store forskjellen dog. Kortet er i tillegg klokket opp, så der hvor det alminnelige kjører med 1515MHz (base clock) / 1800MHz (boost clock) så sa softwaren vår at vårt kort kjører med 1750/1935MHz.

Dette er en annonse:
MSI Trident X

Hovedkortet er heller ikke spesifisert, men er et MSI Z370 GAMING PRO CARBON AC, og er utstyrt med en Samsung MVe M.2 512 GB SSD og en Seagate Barracuda harddisk. Minnebrikkene er også levert av Samsung, i form av 2x16GB brikker. Verdien på basekomponentene (uten kabinett, strømforsyning, CPU-kjøler, eller vinduet man kan sette på) kommer på ca 23 000 kroner om vi skal spekulere litt. Det koster å være (PC) kar.

Forventet utsalgspris blir derfor mellom 25 000 og 27 000 kroner, men forskjellen mellom hva man selv kan bygge om man skal ha et såpass smått, kjølig, og ekstremt stille resultat blir ikke så stor. Og så må man ikke glemme prisen på Windows-lisensen når man bygger selv!

For det er her Trident X virkelig viser muskler. Det knøttlille kabinettet (som kun er et lite hakk større enn en PS4 Pro) har nemlig et fullvoksent RTX-kort i seg, og det første vi la merke til når vi startet den opp er hvor stille den kjører. Faktisk må vi innrømme at måleutstyret vårt ikke er fintfølende nok, for vi snakker om et støynivå på 10-12dB når en bare surfer på internett og ellers kjører på tomgang. Og RTX-kortet blåser heller ikke ørene av deg, for når det kjører viftene for fullt så er det ikke mer enn 30dB det kommer opp i. MSI skal også få ros for at Command Center-programvaren deres er kjempefunksjonell men mulighet for å justere og fikle med omtrent alt - helt ned til kjernenivå på CPUen! (Så det er nesten for mye av det gode om en ikke er forsiktig.)

Dette er en annonse:

Strømforsyningen er i SFX-formfaktoren og er på enten 450 watt eller 650 watt avhengig av modellen. Det forbløffer oss stadig hvordan teknologien har blitt såpass avansert at man kan lage noe såpass lite, med en aktiv vifte, som nå klarer å levere nok strøm til en hel maskin inkludert i7 CPU og et RTX-grafikkort.

MSI Trident X

Selve kabinettet er perforert på flere steder for å tillate tilstrekkelig med luftgjennomstrømning, og det er tydelig at det forekommer masse passiv konveksjonskjøling - kombinert med en stor vifte (med RGB-lys, såklart) plassert på siden. Disse håndterer varmen fra prosessoren, mens både grafikkort og strømforsyning har egne luftinntak. Trikset til MSI her er at alle viftene blåser kald luft inn og lar varmen ledes ut gjennom det forholdsvis åpne kabinettet. Markedsføringsavdelingen til MSI kaller dette for "Silent Storm Cooling 3".

Kjølingen fungerer vesentlig bedre enn forventet. Prosessoren kommer helt ned på 36 grader på tomgang, og 76 grader ved full belastning. RTX 2080-kortet ligger på henholdsvis 31 til 69 grader. Det er rett og slett imponerende med tanke på hvor trange kår komponentene har, og hvor tett innpå hverandre de er - og ikke minst på hvor stille alt foregår. Vanligvis er vi ikke kjempefans av innsugsløsninger når det kommer til luftkjøling, men vi må også erkjenne at det fungerer upåklagelig i dette tilfellet.

Kabinettet er designet slik at man lett kan komme til på begge sider av hovedkortet for å oppgradere RAM, CPU, og harddisker (kun 2.5" dog), noe vi setter pris på. Det er ikke mye plass til å romstere rundt, men man tager det man haver. Fronten er stilig med relativ diskré RGB-belysning, USB-C, én USB 3.1, én USB 2.0, såvel som 3.5mm jack for hodetelefoner og mikrofon.

Baksiden kan by på to 2x USB 2.0, DisplayPort 1.2 (men hvorfor ikke 1.4?), HDMI 1.4 (hvorfor ikke 2.0?), Ethernet, fem audioutganger, optisk utgang, 2x USB 3.1, og USB-C. I tillegg er Dual Band WiFi og Bluetooth 4.2 innebygget.

Så langt så vel. Den bråker ikke, man kunne spart kanskje et par tusenlapper på å bygge det samme selv, men for å oppnå samme stilige og stille resultat må man legge ned en god del jobb og planlegging. (Og en god slump penger igjen hos Noctua i bytte for kjølere.)

MSI Trident X

Men hva kan det yte, mellomste barnet fra X-serien? Det yter faktisk ganske bra:

3D Benchmark


  • Time Spy: 10257

  • Time Spy Extreme: 4803

  • Fire Strike Ultra: 6175

  • Fire Strike Extreme: 11539

  • Fire Strike: 21507

  • Sky Diver: 47329

Ikke overraskende sikrer nyeste generasjon CPU og GPU bra scores på benchmark-testen.

Assassin's Creed Odyssey
1080p


  • Medium: 115

  • High: 101

  • Ultra: 80

4K


  • Medium 66

  • High: 55

  • Ultra: 43

De to siste spillene i Assassin's Creed-serien er beryktede for sine maskinvarekrav, og i vårt tilfelle stemmer det på en prikk. Spesielt om man vil spille i 2160p. Her hadde nok litt mer RAM og muligens et 1080TI eller 2080TI kommet godt med.

The Division
1080p


  • Medium: 209,8

  • High: 167,4

  • Ultra: 132,4

4K


  • Medium: 80,3

  • High: 69,9

  • Ultra: 58,8

The Division har av en eller annen grunn alltid prestert bra i 2160p - og vi ber og håper om at det også er tilfellet med oppfølgeren.

Total War: Warhammer II
1080p


  • Medium: 169,8

  • High: 127,4

  • Ultra: 97,4

4K


  • Medium: 62,1

  • High: 52,5

  • Ultra 42,2

Total War: Warhammer II er blant titlene hvor en kraftig prosessor betyr like mye som grafikkortet når det kommer til å få jevn bildeflyt, og det merkes. Dessverre er 2160p litt for mye for de 8GB med VRAM RTX 2080-kortet har, uansett hvor kraftig prosessoren i bakkant er.

Middle-earth: Shadow of War
1080p


  • Medium: 191

  • High: 157

  • Ultra: 128

4K


  • Medium: 88

  • High: 67

  • Ultra: 57

Som en primært GPU-tung tittel så drar det nyeste Middle-Earth-spillet fordel av RTX-kortet, men det er ikke helt nok til at det tipper 60fps på Ultra.

Så - er resultatet i tråd med hva vi forventet? Ja, de er de - og litt til! Er Trident X - avhengig av konfigurasjon - derfor et godt kjøp? Både ja og nei.

MSI Trident X

Det finnes ingen tvil om at MSI har skapt en ultrakompakt, kjølig, og meget stille datamaskin. Tre ting som alltid er verd å trekke frem. Men er størrelsen mindre viktig så kan man finne alternativer som kjøler minst like godt, og kanskje også billigere.

Noe av det avgjørende her blir derfor prisen på enkeltstående komponenter, og de har fått seg en skikkelig svingom det siste halvåret. Om prisen på komponentene faller utover nyåret, og da især på grafikkortet (noe som nesten er garantert med tiden), prosessoren, og hovedkortet så blir Trident X plutselig mindre attraktiv. Fortsetter derimot trenden med groteske prishopp på maskinvare så blir plutselig Trident X - når den kommer i butikkene - muligens et svært godt kjøp for de som liker ferdigbygde maskiner.

Uavhengig av dette derimot, er at Trident X er en vesentlig forbedring over forrige generasjon Trident-maskiner, og selv om den også er dyrere så kommer det av forbedret maskinvare. Så får tiden bare vise hvilken retning prisene tar i forhold til komponentmarkedet.

HQ
09 Gamereactor Norge
9 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster



Loading next content