Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

HP Omen X

Er dette et godt eller ondt tegn? La oss finne ut!

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

HPs topputgave av Omen-laptopen har ikke overraskende fått etternavnet "X" (og må ikke forveksles med HP sitt forsøk på et radikalt nytt kabinett-design). Den har en god del bra egenskaper pakket inn i et stilrent aluminiums-kabinett med et industrielt, sort design. Den ser lekker ut, til tross for at den nærmest skriker "GAMING!", men heldigvis skriker den ikke så høyt at noen tror du er nykonfirmert om du setter deg ned for å spille ved den.

HQ

Den kommer i to utgaver: Én med GTX 1070, 16GB RAM og 256GB SSD, og én med GTX 1080, 32GB RAM, og 512GB SSD. Begge er drevet av en Intel i7 7820HK CPU og har i tillegg en 1TB harddisk for "vanlig" lagring. Det er også verd å nevne at SSD-diskene er av den nye og hurtigere NVMe M.2-utgaven, så du får litt hurtigere lastetider.

Men du må jaggu betale for beistet! Den "billige" ligger på 29 999,- og for den kraftigste utgaven må du ut med 39 999,-

HP Omen X


Kjølingen blir utført med en teknologi kalt "Vapour Chamber", som du kanskje kjenner fra Xbox One X. Ganske forenklet innebærer dette at varmen overføres til et kammer med væske, som fordamper og blir spredt til et kjøligere område av kammeret. Her spres varmen med kjøleribber og den avkjølte væsken kondenserer og ledes tilbake til varmekilden. Vapour Chamber-kjøling fungerer bra når du ikke har mye plass, og selv om det koster litt er effektiviteten verd det.

Dette er en annonse:

Integrasjonen av dette i Omen X er særdeles vellykket, hvor fire kjølerør og kjøleplater sørger for mesteparten av nedkjølingen, og to vifter står parat til å hjelpe systemet når ting blir vel varmt. Ved alminnelig bruk ligger CPU-temperaturen på ca 50 grader, og GPUen på 37 grader - som ikke er ille med tanke på formfaktoren. Ved full belastning så når vi temperaturer på 88 grader hos CPUen og 63 på GPUen, som virker ganske varmt men igjen så er dette en laptop og da er det svært så imponerende. Lydnivået er også ganske akseptabelt, vi målte i gjennomsnitt 35dB under belastning - omtrent like mye som en PS4 Slim.

Grunnen til at laptopen kommer med såpass robust kjøling (over halvparten av undersiden er viet til luftinntak) skyldes ønsket om et system som brukeren selv kan overklokke og leke seg med som de vil ved hjelp av HPs egne programvare. Tallene programmet spytter ut kan virke noe vilkårlige, men de gir også et ganske nøyaktig inntrykk av den ytelsesmessige forskjellen en oppnår. Og for en gangs skyld gir det også mening å overklokke en laptop, med tanke på hvor grundig gjennomført kjølesystemet er. Så vi undres litt over at HP ikke skryter mer av hva de har oppnådd med et av markedets beste kjølesystemer for bærbare datamaskiner. I tillegg har de også tatt i bruk Intels XMP-system som lar en overklokke RAM enkelt og greit.

Som sagt, hele overklokkings-delen foregår via et dedikert program lagd av HP, som er integrert i datamaskinens kontroll-software, Omen Command Centre. Det er simpelt og intuitivt - og kommer med en veldig kjekk opplæringsinstruks.

HP Omen X

Dette er en annonse:

Tastaturet er mekanisk og av HPs design, og er i likhet med resten av maskinen robust og velprodusert. Tastene kan sammenlignes med MX Cherry Blue-brytere, men de er ikke like høylytte. De kunne dog lagd egne taster dedikert til media-kontroll, men det kan overses da de tydelig har blitt utelatt grunnet et helhetlig design viet til kjøling. Du finner også et sett med makrotaster på venstre side av tastaturet, mye likt andre gaming-tastatur.

Lyden er det Bang & Olufsen som står for, og de fungerer greit for en laptop, men det er ikke noe stereoanlegg for å si det slik. Men igjen, bruker du 40 store lapper på en bærbar datamaskin har du nok råd til et ordentlig headsett ved siden av.

Det er også mulig å oppgradere maskinen litt, da du kan få tilgang til både RAM og harddisker bak et panel. Men med kun to RAM-spor er det nok harddiskene som oppgraderes først. Det er plass til to NVMe-moduler, med SATA-drevet plassert litt lengre unna. Du må ta av hele baksiden for å oppgradere maskinen, så da er det også god mulighet til å rense viftene mens en holder på.

Skjermen har, som forventet med tanke på prisen, et IPS-panel og yter 120Hz på sine 17.3 tommer. Her er det ikke så mye å si, for vi elsker IPS-paneler og høye oppdateringsrater. Her får du fargegejngivelse og dybde i spann, med mye klarhet og skarphet i bildet. Men Omen X hadde scoret litt høyere om de hadde gått for en høyere oppløsning enn 1080p - de kunne nok skvist inn en 1440p-skjerm. Men for å gjøre opp for dette støtter skjermen Nvidias G-Sync teknologi, så skjermen og grafikkortet kjører synkront. En G-Sync-lisens driver så klart prisen kraftig oppover, men det ser så enormt bra ut at det er verd det.

Laptopen er også dekorert med RGB-belysning. Ikke bare bak tastaturet, men også rundt omkring inkludert på lokket. Du kan styre denne som du vil med en enkel tast. Strømforsyningen er en real bolk, men er dekorert med HPs Omen-dekor, som føles litt overdådig ut.

Tilkoblingsmuligheter er det plenty av. Du får både HDMI 2.0A med HDR og Mini Displayport, 2x USB-C, og en minijack-inngang med DTS Headphone X-teknologi. Det er også tre alminnelige USB-porter samt en ethernett-inngang.

Og til slutt, benchmark-testen. For får du det du betaler for?
Resultatene er som følger:

3D Mark
Sky Diver: 32461
Time Spy Extreme: 2833
Time Spy: 6262
Fire strike: 14960
Fire strike extreme: 8534
Fire Strike Ultra: 4693

Ganske bra scores, men at prosessoren og grafikkortet er av bærbare varianter begrenser de litt.

FPS-tester:

Assassin's Creed Origins
Ultra: 73
Very high: 78
High: 83
Medium: 84
Low: 88

The Division
Ultra: 96,3
High: 116,7
Medium: 156

Total War: Warhammer 2:
Ultra: 72,2
High: 106,0
Medium: 134,7

Som egentlig er svært så bra, og gjør at du får utnyttet alle hertzene til skjermen, selv om de er i 1080p.

HP Omen X


Det er også et batteri i beistet, men det holder ikke evig. Ikke at det er noen overraskelse med tanke på maskinvaren det skal dra. Du får ca 3,5 timers bruk på balanserte innstillinger, men om du fikler med strøminnstillingene og setter ned lysstyrken får du litt lengre bruk. Batteristørrelsen er begrenset av reglene for hva som er lov å frakte og bringe om bord i fly, så vi kan ikke forvente at noe større kommer på markedet med det første. Men med en slik lugg er ikke batterikapasitet det første en prioriterer heller.

Prisen trekker såklart ned, men så får en jo med en 120 Hz IPS-skjerm, mekanisk tastatur, NVMe-SSD og et GTX 1080... Det er litt for dyrt eeeegentlig. Men resten av maskinen, den er god.

09 Gamereactor Norge
9 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

0
HP Omen X

HP Omen X

HARDWARE-TEKST. Skrevet av Kim Olsen (Oversettelse: Odd Karsten Svartaas)

HPs topputgave av Omen-laptopen har ikke overraskende fått etternavnet "X" (og må ikke forveksles med HP sitt forsøk på et radikalt nytt kabinett-design). Den har en god...



Loading next content