Logitech har den siste tiden lansert en rekke nye Logitech G-produkter, blant annet Pro X TKL Lightspeed-tastaturet og Pro X Superlight 2 Lightspeed-musen. Produsenten av periferiutstyr følger opp denne trenden og er nå klar til å utvide lydutvalget med en helt ny mikrofon som er rettet mot det tilgjengelige kringkastingsområdet.
Denne mikrofonen, som går under navnet Logitech G Yeti GX, har som mål å levere lyd i kringkastingskvalitet, samtidig som den er bygget på en slik måte at brukeren ikke trenger å være en teknisk veiviser for å få alle innstillingene til å stemme perfekt. Etter å ha brukt Yeti GX den siste måneden kan jeg med glede si at den har klart å oppnå disse målene, men ikke uten problemer. Faktisk er det noen få designfeil. Men det kommer jeg tilbake til om et øyeblikk. La oss først se på teknologien som driver Yeti GX.
Yeti GX er en dynamisk mikrofon som tar opp lyd i 24bit/96 kHz-kvalitet i et superkardioid-mønster. Det betyr at lyden tas opp i høyere kvalitet og med høyere volum i en bestemt retning (i dette tilfellet rett inn i vindskjermen av skumgummi) for å redusere uønsket lyd som f.eks. klikkelyder fra tastaturet eller musen utenfor bildet. Yeti GX har også en frekvensrespons på 50 kHz til 18 kHz og et dynamisk område på 95 dB, og selv om alt dette er imponerende, har jeg opplevd at lyden kan være litt ujevn.
På den ene siden er kvaliteten på lyden som Yeti GX tar opp, fantastisk. Stemmen din kommer klart og tydelig frem, enten du bruker enheten til nettmøter, opptak av podcaster, strømming eller voice-over. Lydkvaliteten er virkelig veldig, veldig god, uansett hva du bruker mikrofonen til. Hovedproblemet er at det superkardioide opptaksmønsteret ikke er særlig effektivt, og du vil få med deg mye bakgrunnsstøy med mindre du reduserer mikrofonens forsterkning betydelig og reduserer all inngangsstøy over hele linjen, noe som vil være et problem for mange som ønsker en klar og rungende stemmeprofil.
Men det er ikke bare lydprofilen som har sine problemer. Selve enheten er utformet på en måte som virker litt kontraintuitiv. Av en eller annen grunn er dempeknappen plassert på baksiden av mikrofonen, på samme sted som forsterkningshjulet, og siden den eneste måten å se om Yeti GX er dempet på, er å se på RGB-fargen på hjulet, er det vanskelig å vite om du er dempet eller ikke. Legg til det nye Smart Audio Lock -systemet som angivelig justerer forsterkningen ved hjelp av en analog begrensning for å redusere bakgrunnsstøy, noe jeg i beste fall har opplevd som ineffektivt, og du har et par hull i mikrofonens rustning, selv om lydkvaliteten i seg selv er svært god.
Jeg vil imidlertid si at Yeti GX utmerker seg med sin enkelhet. Dette er en av de enkleste mikrofonene du noensinne kommer over når det gjelder oppsett, for alt du trenger å gjøre er å koble en USB-C til enheten og en USB-A til datamaskinen, og så er du i gang. Du trenger ikke Logitechs programvare G Hub for å betjene denne dingsen, selv om du kan leke deg med den for å tilpasse RGB-soneinnstillingene og til og med fikle litt med lydprofilen. Men poenget er at dette bokstavelig talt er en plug-and-play-mikrofon på alle måter.
Logitech har til og med lagt med to adaptere i esken som gjør det enkelt å montere Yeti GX på mikrofonarmene, og du trenger bare å skru dem fast på mikrofonens egen arm for å bruke dem. Også den er svært enkel å bruke og ideell for alle som ønsker å gjøre et første forsøk i den mer profesjonelle delen av lydverdenen.
Når man ser på designet som helhet, er Yeti GX elegant og subtilt og nydelig å se på, og RGB-sonene tilfører bare litt ekstra stil uten å virke avskrekkende. Det er et veldig enkelt og grunnleggende design som passer perfekt til det du trenger fra en mikrofon. I tillegg kommer en svært god byggekvalitet, med plast av høy kvalitet, førsteklasses metaller og til og med en vindskjerm som sitter godt.
Det viktigste å merke seg med Logitech G Yeti GX er om du ønsker å betale for den, for denne mikrofonen er ikke akkurat billig. Med en pris på 159,99 euro ligger den i samme prisklasse som HyperX Quadcast S, en mikrofon som til og med kan skilte med tilpassbare polarmønstre som åpner for bedre måter å vinkle mikrofonen på, samt en berøringsdempingsknapp som informerer brukeren direkte om hvorvidt lyden fanges opp eller ikke takket være intuitiv RGB, samtidig som den er plug and play. Så selv om Logitech har tilbudt noen flotte funksjoner og systemer med denne Yeti GX, kan jeg ikke annet enn å føle at den sliter med å konkurrere i den ganske høye prisklassen for en spill- og kringkastingsmikrofon.