Norsk
Gamereactor
nyheter

Norge og 15 andre tar opp kampen mot lootbokser og gambling

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

De siste årene har det vært mye snakk om mikrotransaksjoner og lootbokser i spillet, men det hele ble tatt til et nytt nivå forrige høst. En rekke velkjente serier implementerte disse elementene på en "mindre god" måte, og Star Wars Battlefront II fikk det hele til å koke over. Siden den gang har vi sett veldig mange land diskutert om disse tingene går under deres definisjon på gambling og hva, om noe, som må gjøres. Flesteparten av disse har endt opp med at det ikke kan betraktes som gambling. Dette betyr uansett ikke at de stopper.

Nå har nemlig femten europeiske land og stater, samt den amerikanske staten Washington, signert en erklæring som forplikter dem til å ta opp kampen mot gambling i videospill ved å analysere mekanikkene og trendene nærmere. Dette er ikke noe småtteri heller, for det er Norge, Frankrike, Gibraltar, Irland, Isle of Man, Jersey, Latvia, Malta, Nederland, Polen, Portugal, Spania, Storbritannia, Tsjekkia, Østerrike og altså Washington som har inngått denne avtalen. Her snakker vi altså ikke bare om små nasjoner som ikke har en særlig høy stemme i verdenssammenheng, men om flere steder som helt klart vil kunne ha stor påvirkning på andre.

I erklæringen står det blant annet:

"(...)vi blir konstant mer bekymret for risikoen som den stadige utviskingen av skillet mellom gambling og andre typer digital underholdning som videospill. Bekymringene innen dette området har manifestert seg i kontroverser relatert til "skin betting", lootbokser, sosiale kasinospill og bruken av gamblinglignende innhold i videospill som er tilgjengelige for barn."

Partene ser en likhet mellom karakteristikkene til disse og de som førte til at de respektive partene måtte som førte til at flere land måtte regulere online gambling på nett. De er dog ikke villige til å trå like hardt til verks allerede nå denne gangen. I første stund vil de ta en nærmere prat med spillindustrien for å gjøre det klart hvordan spillene og mekanikkene ikke bryter de ulike partenes lover og reguleringer. Alle reserverer seg uansett muligheten til å straffe eventuelle brudd og mangel på samarbeid, så ting kan raskt eskalere om EA f.eks. fortsatt ikke ønsker å høre etter når de får beskjed om å endre ting spillene slik de gjør med FIFA 18 i Belgia for tiden.

Erklæringen omhandler ikke bare spillutviklere og utgivere heller. Ett av de andre hovedmålene i erklæringen er å se nærmere på hvordan ulovlige tredjepartsnettsider lar oss gamble med spillinnhold som valuta. Et kjent eksempel på dette er for eksempel hvordan Counter-Strike: Global Offensive har blitt kjent for å ha utallige folk som kjøper og selger skins for sjetonger som kan veksles inn i ekte penger.

Vi kan altså forvente oss lang tid med analysering og samarbeid mellom partene og forbrukertilsynene deres den neste tiden mens de ser på om sammenhengen mellom spillindustriens fokus på sosial spilling og gambling har gått fra å være i gråsonen til å være direkte ulovlig og farlig.

Norge og 15 andre tar opp kampen mot lootbokser og gambling


Loading next content