Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Outlast

Outlast

Marerittet ankommer nå Xbox One, og Ruben har plukket opp det infrarøde kameraet og jobbet seg gjennom to tolvpakninger med Pampers, kun for deres skyld.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Det er passende at Outlast finner sted på et galehus, for etter noen timer på Mount Massive Asylum var psyken min så ødelagt og nedbrutt at jeg kunne vært en pasient selv. Og jeg elsket hvert eneste øyeblikk.

Outlast
Leif Lollesen ga Mount Massive 4 av totalt 5 stjerner."Skremmende bra", sa han.

Jeg tok på meg rollen som Miles Upshur, en uavhengig journalist som har mottatt et tips fra en anonym kilde om at det foregår mindre hyggelige ting i de mørke fjellene i Colorado. I jakten på en Pulitzer brøt jeg meg inn i galehuset, og hva jeg oppdaget var noe skrekkelig på grensen av vitenskap, religion, og...noe helt annet. La oss bare si at sinnsyke pasienter ikke var det eneste som jaktet på meg. Og når jeg først var inne, gikk den eneste muligheten til å unnslippe hånd i hånd med å oppdage sannheten i det mørke hjertet av Mount Massive Asylum.

Outlast
"Hei, hva har jeg sagt om å legge igjen døde politimenn på gulvet?"
Dette er en annonse:

La meg si det først som sist; Outlast er det skumleste jeg noensinne har opplevd (utenom Spiderman 3. Oh, the horror). Stemningen var tykk nok til å skjære gjennom med en smørkniv til alle tider. Den engasjerende og velskrevne historien grep tak i meg, og fikk mer kjøtt på beinet takket være dokumentene som ligger spredd rundt på asylet. Et fenomenalt lydbilde serverte den ene forferdelige ulyden etter den andre, og bloddråper, fottrinn, hvisking, hysterisk latter og tung pusting gjorde at hårene reiste seg gang på gang. Skrekksjangerens mest vitale moment er det ukjente, og dystre omgivelser som lange, tomme korridorer sendte frysninger nedover ryggmargen min. Det skader heller ikke at Outlast er det peneste skrekkspillet jeg har sett, med dynamisk lyssetting og detaljerte teksturer. Spillet er en intens, nervepirrende nedstigning til helvete, og jeg hadde ingen muligheter til å forsvare meg skulle noen ha lyst til å separere meg fra genitaliene mine. Mine eneste valg var å løpe, gjemme meg, eller dø.

Outlast
"Du ville ha en manikyr, var det slik å forstå?"

Det er her spillets viktigste og beste mekanikk kommer inn, nemlig Spatlin HDD Night View, et håndholdt videokamera med infrarødt syn. Gode, gamle Spatlin går på AA-batterier som tømmes når du bruker infrarød, og gud hjelpe deg om du går tom. Det er litt av en stressfaktor å vite at om du sløser så må du vandre hjelpesløst "alene" rundt i mørket. Batterier er ikke noe du kommer over altfor ofte, og du må være sparsom med ressursene dine. Skrekkfilmer har lenge kopiert Paranormal Activitys filmstil (såkalt "Found Footage") men det er noe helt annet å leke regissør selv. Forestill deg at du leter febrilsk etter et viktig dokument på et forlatt kontor. Så går strømmen, og rommet blir helt svart. Du finner frem videokameraet, skrur på infrarødt, og plutselig står noen rett foran deg. Undertøy i reserve og rosa kosebamser anbefales.

Outlast
"Hang on, let me take a selfie."
Dette er en annonse:

I en slik situasjon er det, som tidligere nevnt, bare en ting å gjøre. Løp. Løp og gjem deg. Når du først tar beina på nakken oppdager du hvor stram kontrollen er i Outlast. Du har nemlig muligheten til å se bak deg samtidig som du stiller Usain Bolt i et dårlig lys, og på denne måten ta en kjapp titt på et ansikt bare en mor kan elske som nærmer seg lynraskt i bakspeilet. I din desperate søken etter et gjemmested står både skap og senger til din disposisjon, men ingen gjemmesteder er noen garanti, da de mildt sagt forstyrrede sjelene på Mount Massive mer enn gjerne endevender rom, åpner skap og kikker under senger før de gir opp jakten. For denne gang.

Outlast
"In the game of hide and seek in Outlast, you win or you die."

Denne leken av katt og mus er den røde tråden gjennom hele marerittet. Akkurat slik som musen leter etter ost, leter du etter en vei ut. Eneste forskjell er at du ikke blir jaktet på av en pus, men nakne, blodtørste psykopater som vil rive ut invollene dine. Derfor sniker du deg forsiktig fra rom til rom, gjennom korridorer og gamle luftrensningsrør. Små, men effektive mekanikker som å kunne se rundt hjørner og åpne/lukke dører i akkurat den hastigheten du vil, er hjertelig velkomne. Flere ganger hørte jeg illevarslende lyder komme fra et rom jeg hadde tenkt meg inn i, og deretter prøvde å åpne døren saaakte. Ikke knirk. Værsåsnill ikke knirk.

Outlast
"Trenger du en hjelpende hånd, kompis?"

Outlasts eneste ulempe er at oppdragene kan bli litt repetitive. Trykk på to brytere, vri tre ventiler og så videre. Dette er likevel ikke stort problem, for du er altfor opptatt med å navigere trygt gjennom galehuset til å tenke over nøyaktig hva du skal, utenom en ting; å komme deg til helvete ut derifra.

Outlast
"Unger! Middagen står på bordet!"

Outlast er utvilsomt en unik skrekkperle. Det byr på en grusom atmosfære, og når du først trer inn i galehuset og dørene lukkes bak deg, føles det som du er fanget for alltid. Kall meg gal, men jeg sjekker gjerne inn igjen på Mount Massive Asylum.

09 Gamereactor Norge
9 / 10
+
Innovative og effektive mekanikker, vakker grafikk, skummelt som #$%*!
-
Noen repetitive oppdrag.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

OutlastScore

Outlast

ANMELDELSE. Skrevet av Ruben Jones

Marerittet ankommer nå Xbox One, og Ruben har plukket opp det infrarøde kameraet og jobbet seg gjennom to tolvpakninger med Pampers, kun for deres skyld.

Mer Outlast-skrekk i april

Mer Outlast-skrekk i april

NYHET. Skrevet av Morten Bækkelund

Hvis du er blant de få som turte å gjennomføre skrekkspillet Outlast, har vi en grufull gladmelding til deg. Eventyret er nemlig ikke over enda, selv om du kom deg...

Gamereactor Live spiller Outlast

Gamereactor Live spiller Outlast

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Den danske Playstation-distributøren er i studio for å snakke om PS Plus, og senere skal vår vert gi seg i kast med skrekkspillet Outlast. Dette begynner nå klokken 16.00...

Outlast til PS4 i februar

Outlast til PS4 i februar

NYHET. Skrevet av Morten Bækkelund

Tidligere i dag kom det frem at det kritikerroste og mildt sagt skumle skrekkspillet Outlast skulle slippes til Playstation 4 i løpet av februar. I tillegg ble det...Loading next content