Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

PlayStation Classic

Silje har gått tilbake til barndommen for å se hvordan klassikerne holder seg. Selv om hun fikk noen gode minner er det trygt å si at de nyeste konsollene ikke legges vekk i nær fremtid.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

PlayStation slenger seg på bølgen, og har nå snekret sammen en konkurrent til NES og SNES Classic Mini, nemlig PlayStation Classic. PlayStation Classic er en miniatyrversjon av den originale PlayStation. Den inneholder 20 klassiske spill, men vil ikke spille av dine gamle spill-discer. Denne lille boksen gir deg enkelt og greit muligheten til å gjenoppleve gode, gamle spillminner på den nye TV-en din takket være HDMI.

HQ

Pakken inneholder selve konsollen, en HDMI-kabel, to kontrollere, en strømforsyningskabel (micro-USB), men ikke et adapter. Dermed må du enten finne et adapter selv, eller for eksempel bruke USB-inngangen på TV-en eller monitoren som strømkilde. Det følger også med to kontrollere.

Konsollen i seg selv er veldig tro mot originalen. Om vi ser bort fra størrelsen, er den er klin lik den vi spilte på for over 20 år siden, med unntak av HDMI-, kontroller- og strøminngangene, samt det faktum at vi ikke kan åpne lokket til CD-drevet, som ikke eksisterer på denne lille tassen. Kontrollerne er også helt like den første PS1-kontrolleren. De ligger akkurat like fint i hendene som originalen, og de har omtrent samme vekt. De er også USB-drevne, men til tross for dette går det ikke an å bruke for eksempel en DualShock 4 med USB-kabel på den. Kabelen på kontrolleren er i tillegg kun halvannen meter lang, så med mindre du har en overdrevet lang HDMI-kabel, blir du nødt til å sitte ganske nærme TV-en.

PlayStation Classic

Hvorfor de valgte å bruke de første versjonene av kontrollerne i stedet for Dualshock-kontrollerne, skjønner jeg ikke. Noen av spillene i biblioteket er smertelige å spille uten analoge spaker. Ta for eksempel Rainbow Six som er et førstepersons-skytespill. Å spille dette uten DualShock var virkelig ikke en fryd, og det blir nesten uspillbart med de knappene som er tilgjengelig. Med mindre du er vant til å spille dette spillet med den originale kontrolleren da.

Dette er en annonse:

På konsollen er det 3 knapper. En Reset-knapp, en Power-knapp, og faktisk en Open-knapp. Da spør du sikkert: «Hvorfor i alle dager skal det være en Open-knapp på den når det ikke er noe å åpne?». Vel, du er sannsynligvis kjent med PlayStation fra før, og da vet du kanskje at en del av spillene ikke hadde plass på bare én plate og man var nødt til å bytte plate underveis i spillet. Dette har de altså simulert på miniatyrkonsollen også. Når man kommer til det punktet i et spill hvor man blir bedt om å sette inn neste plate, må man trykke på Open-knappen for å late som at man gjør et bytte. Det var en søt, liten og bemerkelsesverdig detalj, synes nå jeg.

PlayStation Classic

Konsollens hovedmeny er veldig simpel. Spillene presenteres med coverene sine i en karusell over en blå bakgrunn, uten noen som helst bakgrunnsmusikk. Det eneste kule med oppstarten av konsollen før man setter i gang et spill, er at vi få servert den originale PlayStation-introen hver gang konsollen slås på. La nostalgien renne inn!
Ved siden av dette får vi også informasjon om året spillet ble utgitt, hvem som ga det ut og om det har multiplayer.

PlayStation Classic
Dette er en annonse:

Lagringen av spill foregår i et virtuelt minnekort, og det ser ut som at hvert enkelt spill får sitt eget minnekort. Ved bruk av Reset-knappen går man direkte tilbake til konsollens hovedmeny mens et «Resume Point» lagres i spillet slik at du kan gjenoppta spillingen akkurat der du stoppet sist.

Det finnes ingen innstillinger som gjør at vi kan legge på CRT-filter, slik som vi kan på NES og SNES Classic Mini. Det er litt surt, for den tidlige og ikke helt perfeksjonerte 3D-grafikken som vi så mye av på PlayStation tar seg ikke spesielt bra ut på dagens TV-er. Mye av teksten i spillene blir rett og slett uklar og grell. På toppen av det hele ser kantene på objektene i spillene verre ut enn de gjorde på de gode gamle tube-TV-ene. Et CRT-filter som hadde emulert scan-linjene man får på en gammel TV ville skjult noen av skavankene vi får se når spillene blir oppskalert.

Ni av spillene er PAL-versjoner mens resten er NTSC-versjoner. PAL-spillene har dårligere bildehastighet enn NTSC-versjonene, og det hadde strengt tatt ikke vært noe problem for utviklerne av konsollen å la alle spillene være NTSC. Dette er noe som får mange til å klø seg i hodet. Nei, vi har ikke lus, vi tenker bare på de merkelige designvalgene.

Emuleringen av spillene på denne konsollen er kanskje noe av det dårligste PlayStation har kommet med hittil. Selv på NTSC-versjonene er der tydelige hikk i bildehastigheten, mer enn jeg opplevde på den originale konsollen. PlayStation er glad i sin første konsoll, og PS1-emulering er noe vi har fått se en del av på senere maskiner. Både PS3, PSP og PS Vita har gitt oss muligheten til å kjøpe originale PlayStation-spill på PS Store. Emuleringen på disse tre plattformene går langt bedre enn på PlayStation Classic. Som om bildehastighetene ikke var nok opplevde jeg en god del input-lag på mange av spillene, for mange av spillene kjører tregere enn vanlig uavhengig av om det er NTSC- eller PAL-spillene.

Spillbiblioteket kan føre til mange diskusjoner, for noen treffer det kanskje spikeren rett på hodet, men jeg tror at mange, inkludert meg, blir skuffet over utvalget. Hvor er Tomb Raider, Crash Bandicoot og Spyro. Hva med Castlevania: Symphony of the Night og Tombi? Det er så ufattelig mange spill som bare skriker klassikere som ikke fikk være med på leken, noe som nok i enkelte tilfeller skyldes relanseringer og remastere, men det er flere som bare ønsker originalene. Selv om utvalget er veldig variert, så er det ikke de spillene jeg definerer som de store klassikerne. For de av dere som ikke vet det, så er det ingen måte å legge til flere spill på. I hvert fall ingen offisiell måte.

Spillene vi får på konsollen er som følger:
Battle Arena Toshinden
Cool Boarders 2
Destruction Derby
Final Fantasy VII
Grand Theft Auto
Intelligent Qube
Jumping Flash!
Metal Gear Solid
Mr. Driller
Oddworld: Abe's Oddysee
Rayman
Resident Evil Directors Cut
Revelations: Persona
R4 Ridge Racer Type 4
Super Puzzle Fighter II Turbo
Syphon Filter
Tom Clancy's Rainbow Six
Twisted Metal
Wild Arms

Flesteparten av disse spillene er allerede tilgjengelig på PlayStation Store, og for 40-90 kroner pr spill er nok dette en bedre løsning dersom du kun er ute etter å gjenoppleve noen av barndomsfavorittene dine. PlayStation Classic ser kanskje stilig ut i hylla, men den er ikke like kul i drift.

Det hele utarter seg som en heller halvhjertet opplevelse, der ingenting virker helt gjennomtenkt eller ordentlig gjennomført. Potensialet er så stort, men resultatet er såpass labert at man kan bli deprimert av mindre. Spillutvalget er én ting, men de kunne i det minste forsøkt å gjøre spillene optimale for TV-er fra et annet årtusen, og la kontrollere stå i stil med innholdet. Det er kult at de kjører den første kontrollmodellen, men da burde de nesten utelukkende fokusert på spill fra denne perioden. Hver sin lyst, som det heter. Jeg takker for maten, og velger å ikke ta til meg flere porsjoner.

06 Gamereactor Norge
6 / 10
+
Både konsollen og kontrollene er som før, Et variert spillutvalg, flere lagringsmuligheter
-
Flere av de mest populære spillene mangler, Ingen moderne forbedringer, Nesten alle spille sliter teknisk
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

5
PlayStation Classic

PlayStation Classic

HARDWARE-TEKST. Skrevet av Silje Marie Ruud Slette

Silje har gått tilbake til barndommen for å se hvordan klassikerne holder seg. Selv om hun fikk noen gode minner er det trygt å si at de nyeste konsollene ikke legges vekk i nær fremtid.Loading next content