Gamereactor internasjonalt Norsk / Dansk / Svenska / Suomi / English / Deutsch / Italiano / Español / Português / Français / Nederlands
Gamereactor
Medlemsinnlogging


Glemt passordet?
Jeg er ikke medlem, men jeg vil registere meg

Eller logg inn med min Facebook-konto
Gamereactor Norge
forspill
FIFA 13

FIFA 13

FIFA 12 var et kvantesprang for fotballspillserien. Dette er finpussen. Vi har kikket på EAs kommende FIFA 13...

  • Tekst: Mike Holmes - GR EU

Vi var på EA Showcase i forrige måned, og det ville selvfølgelig ikke vært komplett uten en kikk på neste tilskudd i deres mestselgende spillserie. Gameplay-sjefen Aaron McHardy presiserer at de ikke hviler på laurbærene, og at de jobber for å videreutvikle på det grunnlaget de la med FIFA 12.

FIFA 13

FIFA 13 trenger ikke den samme oppjusteringen som det forrige spillet fikk, og dette har åpnet for at utviklerne kan jobbe med mindre, men viktige forbedringer. Ett at fokusområdene har vært det de selv kaller kampen om ballen - ballbesittelse. De har derfor jobbet mye med First Touch-systemet, og tanken har vært å gjøre det mer realistisk. Tidligere har middels gode spillere kunnet plukke ned sinnsykt vriene pasninger som om de var av verdensklasse. EA vil gjerne denne perfekte kontrollen til livs, og dermed går de litt mot strømmen.

Mens stadig flere spill ønsker økt presisjon og nøyaktighet, velger McHardy og gjengen å omfavne sportens uforutsigbarhet. Et forfinet First Touch-system vil legge mer press på det forsvarende laget da spillerne må vurdere hver pasning hver for seg. Press fra motstanderen, ballbane og spillerens egenskaper vil påvirke hvor godt man klarer å ta imot ballen, og et resultat vil være at ballen blir rullende uten adresse i flere tilfeller.

FIFA 13

For å motvirke denne fordelen til det angripende laget, har spillernes styrke blitt overhalt. Tidligere har hver spiller hatt en total styrke, basert på spillerens egenskaper. Dette ønsker utviklerne å differansiere i en større grad, slik at sterke forsvarere enklere kan stoppe offensive løp, mens fotrappe forsvarere lettere kan posisjonere seg for å best takle motstanderen.

Forbedret kollisjonsfysikk skal bidra til at bevegelser inn og ut av taklinger blir mer realistiske. Det var jo noen problemer i FIFA 12, blant annet at man kunne sitte fast i hverandre etter en liten smell. Forhåpentligvis vil forbedringene utelukke at slike ting skjer altfor ofte i FIFA 13.

FIFA 13

EA har foretatt en opprydning i dødballsituasjonene også. Spillerne vil kunne late som de skyter og bare løpe over ballen for å åpne muren. Forsvarende lag kan motarbeide dette ved å fylle på ved flere folk i muren som løper frem når frisparket tas, eller så kan man bevege hele muren med museskritt for å korte ned avstanden (bare sørg for at du ikke tøyer grensene for langt).

Frispark har lenge vært en kjedelig og litt for tilfeldig affære, men forhåpentligvis kan disse forbedringene sørge for at spillerne kan leke seg litt mer med alle dødballsituasjoner - selv også det forsvarende laget.

FIFA 13

Det som nok var mest interessant, var hvordan intelligensen til angriperne har fått en liten oppkvikker. Nye koder er skrevet slik at offensive løp blir gjennomført på en mer hensiktsmessig måte. Der spilleren tidligere løp i offside, stoppet og så gikk ut igjen, vil man nå bue løpet for å unngå offside og tap av fart.

Nettsamfunnet til FIFA-serien har vært tydelige i sin etterlysning av mer variasjon og smartere kunstig intelligens. I tillegg til det ovennevnte vil lagkameratene dine også søke rom basert på hvilken spiller som med størst sannsynlighet kommer til å få ballen av deg. Resultatet er flere løp, bedre hjelp og flere muligheter til å kline ballen i krysset.

FIFA 13

Dribling og spill med ballen i beina har selvfølgelig ikke blitt glemt. Rettvendte angripere har bedre forutsetninger for å bevare kontrollen. Det vil bli lettere å endre retning i lav fart før man eksploderer forbi uten å ta en eneste finte. Dette åpner opp spillet for de som ikke er så interessert i å drible med høyre spak.

Blant elementer i gameplay, er dommeren en av de som har fått seg en oppgradering. Dette skal primært sørge for at dommeren tar bedre avgjørelser, og forhåpentligvis kan det eliminere mange av de frustrerende øyeblikkene som oppstod på grunn av implementeringen av Player Impact Engine. I tillegg skal vi få bedre bevegelighet i forsvaret, noen nye pasningstyper, og selvfølgelig nye animasjoner for skudd i ubalanse, feilvendte skudd og feiringer. Til slutt er det også verdt å nevne at vi vil få nye klareringer ved redning på streken (i stedet for å løpe ballen rett i eget mål).

FIFA 13

Av det vi har sett foreløpig, later FIFA 13 til å bli en god forbedring. Spillet har ikke tatt på seg oppgaven med å revolusjonere serien, men heller å finpusse og raffinere formelen. EA har også vært veldig opptatte av tilbakemeldingen fra spillerne, og ønsker å gi fansen det spillet de vil ha - i hvert fall så godt det lar seg gjøre. FIFA 13 skal handle om å finne balansen mellom det etablerte og det nye, angrep og forsvar. Lykkes EA med dette kan det meget godt være at de har gjort det igjen.