Norsk
Gamereactor
forspill
Rock Band 4

Rock Band 4

Den nye konsollgenerasjonen har fått skikkelig fotfeste, og nå gjør også musikkspillene comeback. Vi har fortsatt øresus fra dagen vi prøvespilte det nye Rock Band 4...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Jeg sitter i enden av en bar og tramper med foten i takt med musikken. Det er dog litt vrient å holde følge, da lydbildet er preget av en og annen note som musikerne ikke treffer, på og perioder der noen av instrumentene rett og slett faller ut. Årsaken er enkel. Musikerne på scenen er ikke musikere, ikke egentlig. De er journalister akkurat som meg, som har kommet for å sjekke ut det nye Rock Band 4 til Xbox One og Playstation 4.

De er litt rustne, akkurat som meg. Likevel klarer jeg ikke å skjule en girmase til personen ved siden av meg når gitarsoloen kommer og prestasjonen fra scenen ikke på noen måte lever opp til kildematerialet. I hodet mitt tenker jeg at det vil høre helt annerledes ut når det er min tur, da jeg selvfølgelig treffer hver eneste note. I neste øyeblikk sender jeg meg selv ned på landjorda igjen.

HQ

Bildet i hodet mitt er nemlig en løgn, naturligvis. Mens aircondition-anlegget sliter med å takle alle mennenskene på stedet, innrømmer jeg det til personen ved siden av meg. Jeg er rusten og jeg vet det allerede før jeg har prøvd. Han svarer det samme og vi blir enige oss imellom om at årsaken er klar. Det har tross alt gått noen år siden musikkspillene var på moten. Like fullt vet vi at prestasjonene våre kommer til å være nokså dårlige, og at noe høyere enn middels vanskelighetsgrad ikke kommer på tale.

Dette er en annonse:

Det har altså gått noen år siden sist, og verden over har nok de aller fleste digitale rockebandene blitt oppløst til fordel for andre eventyr på eller utenfor TV-skjermen. På samme måte som karaoke er imidlertid musikkspillene bare et godt timet forslag fra å være aktuelle igjen, og nå som en ny konsollgenerasjon er her skal både Guitar Hero og Rock Band vekkes til live igjen.

Rock Band 4

Vi er her for å sjekke ut sistnevnte, altså Rock Band 4, og vi ble møtt av prosjektleder Dan Sussman. Sussman har fått mye av æren for den opprinnelige musikkspillbølgen. Han startet med Guitar Hero-serien, før han gikk videre til Harmonix og Rock Band. Da jeg fikk sjansen til å slå av en prat med han under fire øyne - et stykke vekk fra scenen, men ikke så langt at bassen fremdels skapte små vibrasjoner i gulvflisene - innrømmet han at musikkspillene hadde stagnert da sjangeren tok en pause for noen år siden:

- Vi hadde laget nye spill i sju år sammenhengende. Det er en slitsom og drøy prosess, og det passet veldig bra å ta et skritt tilbake og fokuserer på andre kreative prosjekter enn stund, kommenterte han.

Dette er en annonse:

Harmonix har ikke helt klart å match Rock Band-suksessen med de andre spillene sine (selv om Dance Central-serien har gjort det meget bra), men avbrekket har likevel vært godt for dem. Skal vi tro Sussman blomstrer kreativiteten som aldri før på Hamonix-kontorene, og Rock Band 4 ble faktisk født som et annet spill. Det nye konseptet skulle være "Rock 'n' Roll, men ikke Rock Band", men likevel ble den gamle suksesserien deres stadig dratt frem rundt diskusjonbordet. Til syvende og sist passet de nye ideene så godt med visjonen studioet egentlig hadde for det første Rock Band-spillet, at de bestemte seg for å konvertere det nye prosjektet til et fullblodd, nytt Rock Band-spill. På denne måten ble engasjementet for å lage noe nytt og spennende, snudd til engasjement for å gjenføde Rock Band i et nytt lys:

- Vi spurte oss selv: Er vi lei av serien eller ikke?", forklarer Sussman.

Svaret var nei, og de bestemte seg får å satse på at fansen ville nå samme konklusjon. Avgjørelsen var dermed tatt, "we're getting the band back together".

Rock Band 4

Ok, så hva er egentlig opplegget i Rock Band 4 da? Hva er nytt? Vel, den intime nattklubben der pressearrangementet fant sted var ikke tilfeldig valgt ut. Den gjenspeiler nemlig karieremodusen til det nye spillet. Her skal du jobbe deg fremover i musikkbransjen, helt fra små klubbscener til gigantiske stadiumarenaer. Det handler om hele reisen, med fundament i musikken.

Det høres veldig bra ut, og oppbyggingen som er strukturert mer som et rollespill (der man eksempelvis må tjene penger for å kjøpe seg nye instrumenter) vil trolig gi spillerne et større preg av progresjon enn i de tidligere titlene. De foregående spillene har vært plassert i party-sjangeren, mens dette ligger an til å bli en litt dypere opplevelse.

Denne dagen handlet det likevel om kortere økter, for å få grep på selve (musikk)spillingen. Én scene og ett sett med instrumenter. Èn sang, og deretter bytte av aspirerende musikere. Dessverre fikk vi ikke sjansen til å teste de nye trådløse instrumentene, men vi kan i hvert fall nå slå fast at de gamle instrumentene fungerer like bra til det nye spillet som vi er blitt lovet. På Playstation 4 er instrumentene dessuten plug-and-play slik at man kan koble de rett til, mens Xbox One-utgaven krever en liten adapter. I tillegg skal gamle DLC-låter konverteres til den nye versjonen, så vi kommer til å ha nok å spille fremover.

Rock Band 4

Før det ble min til til å teste spurte jeg Sussman om hvorfor denne nyversjonen heter Rock Band 4 og ikke bare "Rock Band". Harmonix omtaler nemlig det fjerde spillet (Glem The Beatles et lite øyeblikk) som "Rock Band for den nye generasjonen" og etter lanseringen av hovedspillet skal de heller fokusere på DLC-pakker fremfor å slippe stadig nye grunnspill:

<i>- Jeg ville at folk skulle skjønne at dette er et sted fremover fra Rock Band 3. Og ikke bare et lite steg heller, men et skikkelig sprang. Dette er en helhjertet oppfølger, og et annerledes spill. Samtidig betyr ikke navnet at det kommer noe Rock Band 5 eller 6 med det første. Det er ikke en slik struktur vi ønsker denne gangen. I stedet håper vi folk vil skjønne at ambisjonen er å lage Rock Band 4 som et spill for hele generasjonen. Det kommer til å utvikle seg over tid, og spillet du har i 2018 vil være helt annerledes enn spillet vi har i dag, forklarer han.

En rask titt på TV-skjermen avslører likevel at dette er Rock Band i gjenkjennelig form foreløpig. Til forskjell fra Guitar Hero Live, som satser på ekte video fra konserter, har Rock Band 4 fortsatt animerte bandmedlemmer som rocker på scenen. HUD-elementene er også i det store og det hele de samme, selv om alt natuligvis ser skarpere og bedre ut på grunn av det visuelle løftet de nye konsollene er istand til.

Endelig er det min tur til å prøve meg. Det første jeg legger merke til er at voting-systemet er kraftig forbedret. Det er tydelig at teamet ikke vil dra deg tilbake til menyen mer enn nødvendig, og etter hver sang får man umiddelbart muligheten til å stemme over hvor den musikalske ferden går videre. Her er det flertallet som bestemmer, og det nye systemet kan derfor brukes til å straffe spillere som ikke er samarbeidsvillige underveis.

Rock Band 4

Jeg spør Sussman: Hvis vi har en trommis som bare ødelegger, så kan vi tvinge han til å få det vanskelig i neste runde?

- Det er i sånne tilfeller voting-systemet kommer inn, svarer han. - Hvis resten av bandet vil det kan de stemme på en sang som er skikkelig vrien for trommisen. Da må vedkommende enten redusere vanskelighetsgraden, eller rett og slett slite hele veien gjennom. Det er en dynamikk vi synes er morsom, at man kan tulle litt med hverandre innad i bandet.

Utover voting-systemet er mye av opplevelsen den samme her, så det er tydelig at endringene ligger i strukturen utenfor selve spillingen. Alternativt ligger de i mekanikker Harmonix ikke vil vise frem ennå. Det er greit nok, ettersom man ikke skal fikse noe som ikke er ødelagt, men det gjør det også vanskelig å bedømme her og nå om dette faktisk er et så stort sprang fremover som utviklerne vil ha det til. Smakebiten var god, men velkjent, og vi er nødt til å høre mer om flerspilleren og de nye modusene før vi kan slå fast noe sikkert her.

Når det er sagt er ikke magien til musikkspillene borte, selv om føltes slik for et par år siden. Da en gruppe nye journalister gikk på scenen, og viste alle at de hadde spilt mye Rock Band før, var det vanskelig å ikke dra frem lufgitaren til Tenacious Ds "Tribute" og The Darkness' "I Believe in a Thing Called Love". Om jeg orket en tur til på scenen selv, var en annen sak. Stemmen min var blitt hes og kroppen var sliten etter en hel ettermiddag med sang og spill. Det tar virkelig på å være rockestjerne...

HQ

Relaterte tekster

4
Rock Band 4Score

Rock Band 4

ANMELDELSE. Skrevet av Philip Lauritz Poulsen

Etter flere år i dvale er musikkspillene tilbake. Først ut er Rock Band 4, som er moro, men dessverre føles i overkant velkjent...

0
Rock Band 4-utvidelsen Rivals får dato

Rock Band 4-utvidelsen Rivals får dato

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Denne uken kunne utvikler Harmonix endelig sette en europeisk lanseringsdato ved siden av Rock Band 4-utvidelsen Rivals. Denne utvidelsen vil bli tilgjengelig på...Loading next content