Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Samsung Galaxy Z Fold 5

Vi har testet den nyeste sammenleggbare smarttelefonen fra Samsung.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

"Møt mobiltelefonen som har en skjerm så stor at den føles som en privat kinosal. Den er både en spennende spillkonsoll og en multiskjerm som er perfekt for multitasking og arbeid. I tillegg har den et kraftig kamera i toppklasse. Og alt dette kan du enkelt brette sammen og ta med deg i lommen."

HQ

Slik beskriver Samsung selv sin Galaxy Z Fold 5, og det er etter min mening en halvsannhet. Det er absolutt en stor og flott skjerm som er en drøm å spille og jobbe på, men jeg er slett ikke enig i at den skulle være lett å ha med seg i lommen. Tvert imot har det vært en stor utfordring å finne en passende måte å bære telefonen på. Så mye at jeg til slutt bestemte meg for å ha den utelukkende i laptop-vesken på reise.

I motsetning til Samsung Galaxy Z Flip 5, som kan tas med omtrent hvor som helst, er det mest hjemme at Fold har imponert meg. Dette er selvsagt to helt forskjellige telefoner, og selv om begge er sammenleggbare, henvender de seg til to helt forskjellige målgrupper. Der Flip henvender seg til et ungt publikum som er på farten hele tiden og ikke kan være uten mobilen et eneste minutt i løpet av dagen, er Fold mer som en arbeidshest å regne, perfekt for multitasking. Riktignok fungerer den utmerket til både filmvisning og spilling, men samtidig synes jeg det er vanskelig å forsvare å bruke nærmere 2 000 kroner til det formålet. Hvis du tilhører den målgruppen, bør du nok heller investere i et nettbrett. Nei, jeg ser fortsatt Fold som en jobbtelefon i første omgang, noe som også var hensikten fra starten av da den ble lansert i 2018.

Samsung Galaxy Z Fold 5Samsung Galaxy Z Fold 5
Du kan surfe på favorittsidene dine i både Flex-modus og fullskjermmodus. Skjermen er svært imponerende i begge modusene.

Samsung Galaxy Z Fold 5 er en solid sak, både sammenfoldet og i fullskjermmodus. Det handler ikke bare om at den veier 253 gram, men også om hvordan vekten er fordelt. Når enheten er brettet sammen, føles den mest klumpete og direkte ubehagelig å holde i lengre perioder, og når den er brettet ut, blir den uhåndterlig på en helt annen måte, da den krever et tohåndsgrep. Dette er imidlertid noe man må leve med når det gjelder denne typen telefoner, og den er som sagt mer fleksibel enn forgjengerne, og ikke bare det, den er faktisk også lettere og tynnere enn både Google Pixel og Vivo X Fold 2.

Dette er en annonse:

Men hvis du går fra tidligere modeller i serien, har femte generasjon blitt både lettere og tynnere. Dette er i stor grad takket være det nye hengslet, Flex Hinge, som også finnes i Galaxy Z Flip 5. En ny teknologi som gjør at telefonen kan lukkes helt i sammenfoldet posisjon. Tidligere har det alltid vært et lite mellomrom mellom skjermene, men dette er nå borte. Akkurat som sin søstertelefon er Samsung Galaxy Z Fold 5 IPX8-klassifisert. Det vil si at den er vanntett i rimelig grad, men mangler en klassifisering for støv.

Samsung Galaxy Z Fold 5Samsung Galaxy Z Fold 5
Spill kan kjøres både på den ytre skjermen og i fullskjermmodus.

Jeg kan ha opptil tre vinduer åpne samtidig, noe som faktisk er ganske imponerende. Det betyr at jeg har kunnet sjekke e-post samtidig som jeg surfer på nettet og sitter i et videomøte. Med S-Pen-tilbehøret har jeg også kunnet ta notater samtidig og raskt og enkelt bla gjennom appene i aktivitetsfeltet nederst på skjermen. Der er det nå tolv apper, og de fire sist brukte ligger alltid der. En annen nyhet er at jeg kan dra og slippe innhold mellom ulike apper. Jeg kan for eksempel avdekke et motiv i et bilde og deretter plassere det et annet sted, akkurat som på iPhone XS og nyere modeller.

I Flex Mode, altså med skjermen halvt sammenfoldet, kan jeg også forvandle Samsung Galaxy Z Fold 5 til et underholdningssenter. Hvis jeg utnytter Super AMOLED -skjermen fullt ut og ser en film, vises den på den øvre halvdelen, mens den nedre halvdelen fungerer som et kontrollsenter der jeg kan spille av, sette på pause, spole frem og så videre. Jeg får til og med en styreflate som er spesielt nyttig hvis jeg velger å surfe på nettet i Flex Mode. Hvis jeg derimot vil spille et spill, velger jeg fullskjermmodus og får glede av hele 7,6-tommersskjermen med en oppløsning på 2176 x 1812 og 120 Hz oppdateringsfrekvens. I lukket modus har jeg fortsatt hele 6,2 tommer på en OLED-skjerm med 2316 x 904 piksler og 120 Hz. Jeg kan imidlertid ikke bruke S-Pen her, noe som er litt synd, ettersom mye av fleksibiliteten til en penn går tapt. Jeg kan for eksempel ikke skrive notater uten å måtte åpne telefonen i fullskjermmodus eller navigere i apper like raskt og enkelt, men må bruke fingrene i stedet. Dette føles definitivt som en tapt mulighet, og jeg håper virkelig at det blir rettet opp i fremtiden. Teknologien finnes jo allerede, så det burde ikke være så vanskelig å implementere den på den ytre skjermen. Det høres kanskje ut som en liten ting i denne sammenhengen, men for meg er det en viktig detalj, og det er ofte disse små livskvalitetsdetaljene som til syvende og sist skiller de gode fra de store.

Dette er en annonse:
Samsung Galaxy Z Fold 5Samsung Galaxy Z Fold 5Samsung Galaxy Z Fold 5Samsung Galaxy Z Fold 5
Uansett om jeg tar bilder på nært hold eller på lang avstand, blir de skarpe og med god fargegjengivelse. I tur og orden et tre nedenfra, en kraftstasjon i maksimal innzooming, en muskelbil på 50 meters avstand, et digitalt maleri på Samsung Frame.

Samsung Galaxy Z Fold 5 leveres med tre kameraer, og det er ikke noe galt med dem, men med tanke på at vi snakker om en mobiltelefon til over 1 500 kroner, er det likevel litt av en skuffelse. Det bakre hovedobjektivet på 50 megapiksler med optisk bildestabilisering gir absolutt gode, skarpe bilder, men det er langt fra verdensklasse. Vidvinkelobjektivet på 12 megapiksler er også ok, bra til å fange naturscener, men heller ikke her er det i nærheten av de beste mobilkameraene på markedet. Teleobjektivet på 10 megapiksler har tre ganger optisk zoom og presterer, i likhet med de andre kameraene, på et klart akseptabelt nivå, men faktum er at kameramessig har det ikke skjedd så mye mellom de nyeste modellene av Fold. Du står fortsatt på samme sted. Den ytre skjermen er, akkurat som på Flip, utmerket til å ta selfies, og det er et 10 megapikslers kamera.

Qualcomms Snapdragon 8 Gen 2 yter utmerket og med høy energieffektivitet, noe som har resultert i en stabil batterilevetid, spesielt med tanke på de fantastiske skjermene som faktisk sitter i telefonen. Men det er også vanskelig å måle nøyaktig, da det avhenger veldig av hvordan den brukes. Jeg prøvde først "blandet kjøring", det vil si litt jobb med samtaler, videokonferanser, administrasjon og andre småting ispedd fornøyelser på kvelden med en film, en TV-serieepisode og deretter noen spill på den og klarte en hel dag uten å måtte plugge inn noen strømkabel. Når jeg valgte å bare spille, gikk den selvfølgelig raskere tom for batteri, men det var også forventet, og hvor ytelseskrevende det aktuelle spillet er, påvirker selvfølgelig også batteritiden.

Samsung Galaxy Z Fold 5Samsung Galaxy Z Fold 5
Valg av spill vil påvirke batterilevetiden, men generelt sett er Samsung Galaxy Z Fold 5 et skikkelig kraftverk som takler det meste.

Det er ingen tvil om at dette er en ekstremt kapabel telefon, godt bygget og robust og med en imponerende ytelse, der ikke minst skjermene er i det øvre sjiktet av markedet, men samtidig har jeg vanskelig for å se den brede målgruppen for Samsung Galaxy Z Fold 5. Selvfølgelig er det som sagt både en kraftig multimediepakke og en stabil arbeidsplass, men på den annen side har jeg allerede en jobbdatamaskin og hjemme har jeg både hjemmekinoanlegg og spillkonsoll.

Når jeg er ute og reiser, holder det som regel med en vanlig smarttelefon eller, i noen tilfeller, et nettbrett, og jeg antar at jeg ikke er alene om å føle det slik eller ha et lignende oppsett. På en måte føles denne typen mastodont-telefoner som en levning fra fortiden, med Nokia og Ericsson i spissen, men den gang fantes det få alternativer. Vi hadde stasjonære datamaskiner og fasttelefoner på jobben og ønsket oss noe bærbart som kombinerte de to teknologiene. Nå har jeg som sagt hatt vanskelig for å finne et virkelig godt bruksområde for Galaxy Fold som rettferdiggjør den høye prislappen, men hvis du tilhører målgruppen for vertikalt sammenleggbare mobiltelefoner, finnes det sannsynligvis ikke noe bedre alternativ på markedet akkurat nå.

07 Gamereactor Norge
7 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster



Loading next content