Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Samsung Odyssey Neo G9 G95NC

Et kjempestort monster som ikke er billig.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Trenger du 57"? Samsung mener det, og gir deg en "banebrytende ny visuell opplevelse".

HQ

Det skjer gjennom en skjerm som har både 1 ms responstid og 240 Hz oppdateringsfrekvens, men nå med Samsungs Quantum Matrix-fargelag kombinert med 2 392 lokale miniLED-soner og 12-biters fargegjengivelse (i hvert fall i svartnivået). Og hvorfor det - vel, det er fordi det ikke er OLED eller noen annen fancy teknologi, men et klassisk VA-panel. Jeg trodde de var helt utfaset.

Det betyr også at skjermens fargedekning skuffende nok bare er 95 % DCI-P3. Det er vel det de mener med "DCI". Dessverre har jeg ikke hatt mulighet til å teste påstanden, for jeg tipper at vi ligger lavere enn 95 %. Det mangler bare litt fargekorrekthet. I daglig bruk er ikke dette noe problem, men jeg ville aldri redigert en profesjonell video med denne skjermen.

Det er en skjerm med myk kurve, 1000R og en lysstyrke på hele 420 NITS, noe som er 70-80 % mer enn gjennomsnittet. Det høres kanskje ikke så mye ut, det er omtrent halvparten av hva en TV kan klare, men du sitter vanligvis mindre enn en meter unna. Det finnes også HDR1000 - noe som betyr at 1000 NITS kan leveres på mindre områder. Jeg fikk aldri prøvd det fullt ut, ettersom øyeeplene mine trengte solkrem når jeg så på HDR-innhold med full lysstyrke, så man blir fort lei av det.

Samsung Odyssey Neo G9 G95NC
Dette er en annonse:

Designet er veldig futuristisk, noen vil hate det, andre vil elske det - men det har definitivt en distinkt stil som skriker "gaming" av full hals.

Oppløsningen er på 7680x2160 piksler, altså mer enn 4K, men bare i én retning. Samsung kaller den "Dual UHD", og det er nok helt korrekt, i likhet med Samsungs påstand om at den fungerer som to 32-tommers 4K-skjermer ved siden av hverandre. Det betyr også at du i tillegg til vanlig PIP faktisk har en PBP-funksjon som kan brukes til noe. I tillegg til auto-switch-funksjonen mellom de aktive inngangene, er det også mulig å bruke den innebygde KVM-switchen.

I tillegg til prisen på i underkant av 2 200 kroner krever den også et grafikkort som kan håndtere oppløsningen, og så er det et krav om DisplayPort 2.1. Det betyr at det bare er mulig å bruke skjermen med AMDs 7000-serie, ettersom selv Nvidias RTX 4090 kjører på den gamle DP 1.4a-standarden. Dette forklarer også hvorfor prisen ikke inkluderer Nvidia G-Sync, men i stedet AMD Freesync Premium - ingen Nvidia-kort støtter skjermens fulle oppdateringsfrekvens og oppløsning. Kan den kjøres likevel - ja - men det er ikke Samsungs intensjon, og vi hadde ikke tid til å teste, men du bør kunne kjøre den med en lavere oppløsning og/eller bare 120 Hz oppdateringsfrekvens, selv om båndbreddebegrensningen betyr at du helt klart bør ha et AMD-grafikkort i den dyre enden. Eller egentlig trenger du et RX 7900XTX. Og ikke noe annet.

På baksiden sitter Core Lightning+, som er et stort RGB-lys som speiler de dominerende fargene på skjermen. Etter min mening ødelegger det hele ideen med spesielt HDR, og det er så stort skjermareal og så høy lysstyrke at det ikke er noe jeg synes er relevant. Hvis du er fornøyd med TV-en din som har samme funksjon, vil du sikkert synes det er fantastisk.

Dette er en annonse:

De har valgt bort høyttalere - takk for det, det er det ingen som trenger. Det er ingen TV-meny eller noe annet - igjen et godt valg, jeg har sagt ja til en PC-skjerm, ikke en TV. På den annen side er det en klassisk joystick på baksiden, ikke akkurat en optimal måte å navigere i menyene på.

Jeg er litt forundret over portene: Det er tre HDMI-porter, men bare én DisplayPort, og de er plassert til venstre, og hvis du, som meg, har datamaskinen til høyre, er det ganske langt med både DisplayPort- og USB-kabel, og den som følger med, er på ingen måte lang nok. Det samme gjelder strømkontakten, som sitter til høyre, men strømuttaket mitt sitter til venstre, så 1,5 meter kabel er på langt nær nok.

Rent praktisk har denne skjermen et ganske høyt strømforbruk, totalt 300 watt, men det som kanskje er mer problematisk, er at sokkelen den står på, er svært overveldende, med lange ben og en vekt på 19 kg. Det betyr at du må være klar over at det kanskje er best å sette den opp sammen med en venn - for det er ikke enkelt. I tillegg tror jeg ikke du skal gjøre deg noen forhåpninger om å finne en arm som takler den høye vekten på over 15 kg. Dessuten blir skjermen varm, noe som er greit om høsten og hvis det er litt kjølig der du er - men om sommeren er jeg ikke sikker på at en skjerm på 300 watt, eventuelt kombinert med direkte sollys, er optimalt.

Så er det bildekvaliteten og hele "opplevelsen". Det er en enorm skjerm, og jeg er enig med Samsungs markedsavdeling i at det er en ekstremt oppslukende opplevelse ettersom bildet dekker hele synsfeltet. Kanskje burde kurven ha vært 1200R i stedet? Det skjønner jeg ikke helt. Merk at hvis du bruker hele skjermen, kjører den i 32:9-format, og selv om de fleste gjør det, støttes det ikke av alle spill, for ikke å snakke om filmer.

Samsung Odyssey Neo G9 G95NC

Lysstyrken er ekstremt skarp, spesielt i et mørkt rom. Og selv om det utvilsomt er flott, spesielt i MMO-er og rollespill, å ha menyer og oversikter langt ut til sidene, som World of Warcraft og Fallout 76 er eksempler på, er det også mangel på kontrast. Til min overraskelse var den bare på 2500:1, noe jeg kanskje ville forvente å finne i en mindre avansert projektor, men definitivt ikke i en spillmonitor til 2 000 pund.

VA-panelet har sine begrensninger, miniLED eller ikke. Og her kommer det avgjørende poenget. Selv om Samsung har gjort sitt beste, kan du få betydelig bedre svartnivå og fargegjengivelse med et OLED-panel - her vil den paranoide gameren bare bekymre seg for permanente linjer hvis du spiller det samme spillet for ofte. Jeg har mine tvil, for jeg synes VA er vesentlig dårligere enn IPS, som igjen er dårligere enn OLED, men overgangen fra IPS til denne skjermen var ikke så ille som jeg fryktet, og man blir mest betatt av at den ikke bare er god til gaming, men spesielt til spill og film - men det siste sortnivået mangler til prisen.

Ved bruk av FALD-belysning er det vanskelig å unngå blooming, altså at en lyssone blør over i en annen, men jeg må også innrømme at dette er noe man må se spesifikt etter og ikke et åpenbart irritasjonsmoment. På den annen side er teksten ekstremt klar og tydelig.

Det er en ganske solid totalopplevelse, det er helt sikkert, men det er mulig å få bedre bildekvalitet, og til tross for prisen er det egentlig bare med et AMD 7900XTX du kan få det til hvis du vil ha den fulle opplevelsen.

07 Gamereactor Norge
7 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte teksterLoading next content