Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Sniper Elite 4

Sniper Elite 4

Karl Fairburne er tilbake for å bekjempe det tredje riket, og denne gangen får han gå hvor han vil. Vi har testet...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ
HQ

Gode snikskyttere har lenge vært et bra utgangspunkt for historiefortelling i populærkulturen. Vi ser gladelig på Bradley Cooper i American Sniper, holder pusten mens Jude Law finner målet sitt i Enemy at the Gates, og vi blar febrilsk til neste side i Shadow of Babylon av David Mason. Og hvorfor ikke? Snikskyttere representerer en form for moderne samurai, en ensom kriger i felten som ved hjelp av tålmodighet og en slags morbid ynde lykkes med å gjøre frontlinjen enda mer utrygg. Det er et uttrykk for kløkt, smidighet og overlegenhet.

Av disse grunnene har snikskyttertematikken også blitt populær innenfor spillenes verden, og det å finne og eliminere et mål har blitt fast inventar i sandkassespill som Grand Theft Auto V, Ghost Recon: Wildlands og Far Cry 4. Men rifla kan også være hovedfokuset, noe den også er i flere spillserier. Blant disse finner vi Sniper Elite-serien, en serie som sakte men sikkert har etablert seg som spillernes foretrukne valg innenfor undersjangeren. Med hvert nye kapittel i serien har utviklerne lagt til flere elementer, og nå slippes vi løs i en mer åpen verden enn tidligere for å bekjempe tyskerne under andre verdenskrig.

Med Sniper Elite 4 forsøker ikke Rebellion bare å gi oss en haug med frihet, men ved å legge handlingen til Sør-Europa blir spillet også en mer innbydende opplevelse visuelt sett.

Dette er en annonse:

Hvis du allerede er kjent med Sniper Elite-serien, vet du hva du får i 4-eren. Du spiller i tredjeperson, og i de ulike sandkassene blir du bedt om å drepe bestemte mål. Du har et bredt utvalg av våpen til hjelp, deriblant snikskytterriflen, en pistol med lyddemper og et Thompson-maskingevær. Alle kan oppgraderes og utsmykkes etter eget ønske før og etter hvert brett. I tillegg finnes det et belønningssystem som gir deg poeng for hvordan du håndterer fienden, og etter hvert som du klatrer i nivå vil du også låse opp nye ting.

Sniper Elite 4
Sniper Elite 4Sniper Elite 4Sniper Elite 4

Så langt er alt som før, men i Sniper Elite 4 får du full frihet innenfor hvert brett. Borte er bestemte ruter du må følge, og i stedet finner du mer sirkulære kart hvor du kan gå hvor du vil.

Dette er en annonse:

Størrelsen på kartene i hvert brett er faktisk blant de beste tingene ved spillet. Man føler i sterkere grad at det er ens egne evner som avgjør etter at man har planlagt oppgaven selv. Du får ulike verktøy til å ta ut fienden, og du velger selv fremgangsmåte og tempo. Det er med andre ord full frihet, og det er veldig positivt for spillets struktur.

Men med alle spill med åpen verden hvor man må holde seg usett, er verktøyene like viktige som områdene i seg selv. Figuren din har en rekke slike for å gjøre livet surt (eller avslutte det) for nazistene, som de nevnte skytevåpnene i tillegg til miner, bomber og distraherende steinkast.

Disse verktøyene gjør deg naturligvis mer effektiv i felten, men i praksis føler man seg ganske svak i forhold til mengden fiender man står overfor. Dette skyldes hovedsakelig at spillet er satt til andre verdenskrig, og man har derfor ingen teknologiske hjelpemidler som droner til å markere fienden (man kan dog benytte kikkerten, men den krever sikt på en litt mer gammeldags måte). Spillet plasserer deg derfor i et litt merkelig mellomsjikt der du har mange evner å verktøy til hjelp, men likevel ikke nok til at du har et ess i ermet til å takle enhver utfordring. Kanskje er det ganske enkelt for få hjelpemidler til å holde opplevelsen spennende hele veien gjennom.

Det handler imidlertid om helhetsfølelsen, og ikke minst hvordan det føles å skyte. Kort opppsummert: Fantastisk. Nettopp fordi man har friheten til å velge et utkikkspunkt føles hvert skudd som en belønning for hardt arbeid. I tillegg kommer naturligvis krydder som kameraet som følger skuddet fra pipa til det treffer fienden, og du får se et røntgenbilde av skaden du påfører vedkommende. Det er en litt morbid fornøyelse, men en fornøyelse er det uansett.

Fiendene forsøker naturligvis å finne deg etter at de har hørt skuddet, men du som er strategisk kan ta ut veldig mange fiender før de lokaliserer deg i kaoset. Dette er kjernen i Sniper Elite 4, og det er veldig tilfredsstillende.

Historien er dog ikke like tilfredsstillende. Vi følger Karl Fairburne og hans rolle som et viktig våpen mot tyskernes fremmarsj, men det er ikke så mye mer som blir fortalt. Du får vi at Italia er en viktig brikke for det tyske krigsmaskineriet, og det er din jobb å destabilisere det. Deretter handler det om å eliminere den ene offiseren etter den andre, og plottet i historien blir raskt ikke-eksisterende.

Sniper Elite 4
Sniper Elite 4Sniper Elite 4Sniper Elite 4

Foruten historiedelen har Sniper Elite 4 også en flerspiller der du kan prøve deg mot andre snikskyttere. Her finner du de vanlige modusene som Team Deathmatch, Control og alt det man forventer, men det ser spesielt Distance King som skiller seg ut. Her får man poeng basert på hvor langt unna fienden man er når man skyter, og det kan bli veldig intenst til tross for at man er på "trygg" avstand.

Alt i alt er Sniper Elite 4 en solid videreutvikling av seriens grunnprinsipper, og det fremstår som et skritt i riktig retning i å kunne tilby en ekte, rendyrket snikskytteropplevelse. Prosjektet lykkes dessverre ikke på alle fronter, og det er spesielt historien og den manglende variasjonen av verktøy man har til rådighet som svikter. Likevel er det mer tilfredsstillende enn noensinne å fyre av et skudd mot intetanende fiender, og det er i bunn og grunn det som teller. Vi gir Rebellion et klapp på skulderen, for nå er de neste der serien skal være.

HQ
07 Gamereactor Norge
7 / 10
+
Store områder, fine mekanikker, bullet cam er fortsatt bra, og Distance King er gøyalt.
-
Fraværende historie, for få gadgets og kjedelig flerspiller.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

8
Sniper Elite 4Score

Sniper Elite 4

ANMELDELSE. Skrevet av Magnus Groth-Andersen

Karl Fairburne er tilbake for å bekjempe det tredje riket, og denne gangen får han gå hvor han vil. Vi har testet...

0
Sniper Elite får egen tegneserie

Sniper Elite får egen tegneserie

NYHET. Skrevet av Suzanne Berget

Etter suksessen til deres WWII-baserte snikskytterserie, planlegger Rebellion nå å gi ut en tegnserie på tre volum basert på Sniper Elite. Dette ble kunngjort nylig av...

1
Sniper Elite 4 utvides neste uke

Sniper Elite 4 utvides neste uke

NYHET. Skrevet av Eirik Hyldbakk Furu

Vi har allerede fått de to første delene av Sniper Elite 4 sin Deathstorm-utvidelse, og neste uke kommer den siste delen. Førstkommende tirsdag slippes nemlig...

0
Mer Sniper Elite 4-DLC slippes neste uke

Mer Sniper Elite 4-DLC slippes neste uke

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Vi har allerede fått skyte en virtuell Hitler midt i barten i Sniper Elite 4-utvidelsen Target Führer, men neste uke er det klart for nye utfordringer i Rebellions firer....Loading next content