Norsk
Gamereactor
hardware-tekster

Test: iPhone 11 Pro Max

De nyeste iPhone-modellene mangler kanskje innovasjon, men det betyr ikke at de ikke er blant årets beste telefoner allikevel.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

I likhet med Samsung Galaxy Note 10+ er det lett å kikke på Apples nyeste flaggskip og føle seg en smule uimponert - kanskje ikke over selve produktet, men hvor stagnert reell innovasjon faktisk er på markedet. Vi blir servert den ene overfladiske og trinnvise oppgraderingen etter den andre, når det snart er på tide at hele formelen blir skapt på nytt. Men før vi kommer så langt gir markedets mektigste produsenter ut de skarpeste, mest effektive utgavene av den nåværende plattformen - og Apples svar er iPhone 11 Pro.

Mangler iPhone 11 Pro en rekke avgjørende tekniske innovasjoner? Ja. Ligner den på sin forgjenger, i det minste på overflaten? Ja, det gjør den i hvert fall. Samtidig er den uten tvil den beste iPhone Apple noensinne har laget. Ikke bare det, den er også den regjerende kongen av en rekke avgjørende parametere, noe selv ikke den mest hardbarkede Apple-kritiker kan avfeie.

La oss starte med det ytre. iPhone 11 Pro Max veier 219 gram, som er 11 gram mer enn fjorårets iPhone XS Max på 208,6 gram. Det er en liten men merkbar forskjell, og man må si at 11 Pro Max både er tung i hånden og av en robust, bastant størrelse. Dette er imidlertid ikke en kritisk bemerkning, men snarere ros. Noen flaggskip i dag er rett og slett for lette, og det fjerner både litt av kvalitetsfølelsen og førligheten med enheten. Dimensjonene er uendret i forhold til de siste årene, og side om side er de så like i sin fysiske utforming at det kan være vanskelig å skjelne mellom dem uten å snu dem. Denne gangen har Apple valgt å lage baksiden i matt glass med struktur og ramme i rustfritt stål. Det er en gigantisk estetisk og praktisk endring, både fordi fingeravtrykk ikke setter seg like godt, og fordi det bare ser generelt penere ut. Apple sier at dette er det sterkeste smarttelefon-glasset, uten å stille med kvalitative eller kvantitative tall bak uttalelsen, skjønt det skal sies at iPhone også har hatt slitesterke glass tidligere. Telefonen kommer også med IP68-sertifisering mot støv og vann, som naturligvis er praktisk.

Dette er en annonse:
Iphone 11 Pro Max

På bunnen mangler nok en gang hodetelefonutgang, men vi anser det ikke lenger for å være noe direkte minus. Derimot er det et minus at Apple har valgt å beholdet Lightning-porten nok en gang, i stedet for å gå helt og holdent over til USB-C slik de har gjort med nyere MacBook og iPad Pro. Mange ting kan man tilgi Apple for, men det er direkte bakstreversk å tviholde på Lightning somtopper seg på 12W når USB-C både er multidireksjonell og kan håndtere opptil 100W. Dessuten er det fortsatt ikke mulig å foreta en såkalt "reverse charging", altså at trådløse Qi-enheter kan lades opp ved å bli plassert oppå iPhone, men dette er riktignok ikke en funksjon vi har spesielt savnet.

iPhone 11 Pro Max er fortsatt en ganske estetisk tiltalende enhet å holde å hånden, og Apple har uten tvil brukt utallige timer på å sikre en brukeropplevelse som handler om mer enn bare harde, kalde spesifikasjoner på et ark.

La oss rette oppmerksomheten mot en tidligere nevnt parameter, hvor Apple nok en gang plasserer seg på toppen - displayet. Apples nye Super Retina DXR-display imponerer virkelig, og selv om Samsung nylig har tatt innpå forspranget med Infinity-O leverer Apple her en maktdemonstrasjon i forhold til en rekke avgjørende elementer for opplevelsen av skjermen. Først og fremst kan iPhone 11 Pro Max skimte med 1200 NITS på det meste, men i løpet av lengre tester lå telefonen på gjennomsnittlige 750 NITS, som er det høyeste testresultatet hittil. Til sammenligning ligger Note 10 på en andreplass med omtrent 675 NITS i snitt. Dette kommer til syne når man ser film, men det er særlig avgjørende når man bruker telefonene side om side utendørs. Dessuten er kontrastforholdet økt til 2.000.000:1, som jobber sammen med True Tone-systemet for å levere en fargemetning og et spektrum som simpelthen ligger adskillige nivå over konkurrentene akkurat nå. Skjermen er 2436x1125 med en ppi på 458, med understøtte for Dolby Vision og HDR10.

Dette er en annonse:
Iphone 11 Pro Max

Selve displayet er mildt sagt et vidunder, men det samme kan ikke sies om det relativt brede rammen i toppen av skjermen som huser selfiekameraet med støtte for FaceID. Naturligvis er det ikke som er like opptatt av elimineringen av denne rammen, og snakker man med den gjennomsnittlige forbrukeren man kan fort få inntrykk av at det kun er et fåtall av det samlede publikummet som tillegger dette noen særlig betydning. Samtidig er iPhone 11 Pro Max dyr, nærmere bestemt den dyreste smarttelefonen av sitt slag på markedet, og det er dermed lov å forvente større teknisk innovasjon fra Apple.

Videre til et annet parameter hvor Apple ikke bare fører an, men også har økt forspranget: ren og skjær ytelse. I iPhone 11 Pro Max finner man den nye A13 Bionic-chippen som feier motstanderne av gulvet med Snapdragon-prosessorene fra Qualcomm. Det er snakk om en sekskjerners-chip, hvor to kjører på 2,65GHz og de fire andre på 1,8GHz. De hurtige er 20% raskere og 40% mer batterieffektive sammenlignet med den eldre chippen. Telefonen har blitt testet i en rekke syntetiske benchmark-applikasjoner, hvor hver av dem var det hurtigste testresultatet vi noensinne har registrert.

GeekBench single-core:
5583 (mod Note 10 på 4678)

GeekBench multi-core:
13902 (mod Note 10 på 10555)

AnTuTu 7:
460877 (mot OnePlus 7 Pro på 37245)

A13 Bionic er en betydelig oppgradering over den eldre A12, og vi opplevde ikke overoppheting mens vi testet. Dette sikrer at telefonen forblir lun når den utsettes for press i stedet for at det oppstår såkalte hot spots. De som kritiserer Apple for manglende trinnvis teknologisk utvikling vil fortsatt steile over at det nok en gang bare er 4GB RAM på telefonen. Samtidig må vi erkjenne at det aldri har manglet på ekstra minne under testen, og det har heller aldri skapt frustrasjon eller en dårlig brukeropplevelse.

Iphone 11 Pro Max

Takket være Deep Learning, som nok en gang er en dedikert Neural Engine bestående av åtte kjerner, så har Apple også kunne booste sin bildeenhetsbehandling, men det betyr også et mer effektivt batteri. Modellen vi testet har et batteri på nesten 4000mAh, som akkurat er mindre enn batteriet i for eksempel OnePlus 7 Pro, men effekten er en helt annen. I løpet av vår tid med enheten har den klart å holde på batteriet ikke bare én eller to dager, men nesten tre hele dager uten behov for opplading. Naturligvis mangler fortsatt noe som tilsvarer WarpCharge, og iPhone 11 Pro Max tar flere timer å lade fra 0 til 100%, men software-endringene som har gjort batteriet mer energieffektivt er merkbare fra første stund. Det er ingen andre enheter som kan konkurrere på samme nivå, med et mulig unntak av Asus' ROG Phone 2 med sitt 6000aAh-batteri.

På samme måte imponerer det nye kameraoppsettet, som man kan argumentere for er den store nyheten på årets iPhone-modeller. På iPhone Pro Max 11 (og den allminnelige Pro) er det nå tre kameralinser: En vanlig vidvinkel på 26 mm/f/1.8, en telefoto på 52 mm/f/2.0, og for frøste gang en ultravidvinkel (eller bare ultra-wide) på 13 mm/f/2.4. Alle tre linsene er på 12 megapiksler, og på samme måte som på iPhone XS og X har man telefoto som tilbyr dobbel optisk zoom. Den nye ultra-wide tilbyr dessuten er 120 graders vinkel med 0.5 zoom. Det er denne linsen som er den store nyheten her. Kameraapplikasjonen har også fått en smart oppgradering slik at de sorte rammene på toppen og bunnen nå er gjennomsiktige, slik at du alltid er bevisst på hvor mye mer av motivet du kan få med deg hvis du skifter til det brede formatet. Faktisk tar telefonen selv en ultra-wide-utgave av bildet du nettopp har tatt og lagrer denne utgaven en viss periode, slik at du kan hente det ut dersom du skulle ombestemme deg.

Iphone 11 Pro Max

I de fleste av testene vi foretok med iPhone 11 Pro Max hvor den ble sammenlignet med en Note 10+, OnePlus 7 Pro eller Huawei P30 Pro, var bildene stort sett alltid flottest på Apples linse, men fargemetningen og lysstyrken er faktisk ikke en like objektiv størrelse som man umiddelbart skulle tro. Ved lettere zoom av et enkelt motiv, som for eksempel et portrett med vidvinkel, er det helt klart iPhone 11 Pro Max som har klart å danne de tetteste pikslene. Bildene var skarpere, mer detaljerte og simpelthen overlegne. Det skyldes primært oppgradert SmartHDR som benytter såkalt "semantic rendering", som betyr at telefonens Neural Engine vet hva motivet er og renderer det slik objektet bør renderes. Måten dette fungerer på er at telefonen tar fire undereksponerte bilder når du trykker på knappen. Deretter begynner telefonens hjerne å lete etter kjente motiver og objekter, før det setter det sammen til det ferdige bildet. Det er ikke snakk om et såkalt "Reality+" hvor telefonens kamera gir deg en slags drømmeland-aktig utgave av motivet, men det skaper en mer effektiv rendering.

Dessuten introduserer Apple en ny Night Mode i år. La oss bare slå fast med det samme at det er svært irriterende å ikke kunne slå dette av og på manuelt. Vi vet at Apple satser på brukervennlighet mer enn noe annet, men det er avgjørende å kunne regulere lysstyrken selv. Når det er sagt, så er denne Night Mode nok den mest imponerende vi har sett per dags dato. Idet telefonens sensorer oppfatter at det naturlige lyset i motivet er utilstrekkelig, foreslår den en eksponeringstid på mellom 3 og 15 sekunder, alt etter hvor du befinner deg og hvor mørkt det er. Når du aktiverer skal du holde telefonen stille, og deretter kan man se hvordan bildet "samles" ved at telefonen trekker alt lys inn fra motivet som den overhode kan. Alt i alt ble bildene vi tok i mørket langt skarpere og mer detaljrike, men det skal sies at vi ennå ikke har sammenlignet dette opp imot en Pixel 3, som må sies å være den mest direkte konkurrenten.

Iphone 11 Pro Max

Vi snakker altså her om en rekke parametere hvor iPhone 11 Pro Max ikke bare er den beste iPhone, men fortsatt kongen på markedet. Det høres kanskje fjernt ut når man tar i betraktning at virksomheten har fått mye velfortjent kritikk for ikke å introdusere nok nye funksjonaliteter til å rettferdiggjøre prisen for flaggskipet sitt. Vi synes også at det finnes en rekke områder hvor Apple har gått fra å være markedsleder til å være ... ja, markedsfølger. Vi mangler en fingeravtrykksleser under displayet, vi mangler et display uten svart toppramme, vi mangler "reverse charging", vi mangler kanskje delvis et 90Hzx display - kanskje mangler vi noe helt annet som Apple kunne vært først med. Dette finner vi ikke noe av her. De er best på amnge måter, men presenterer ikke for oss noe vi aldri har sett før. Det savner vi.

Det betyr likevel ikke at vi mener absolutt alt vi har sagt i starten av teksten. Dette er den beste iPhone som noensinne er laget, og den er fortsatt den beste telefonen på markedet hvis man eksklusivt ser på en rekke spesifikke parametere som batterilevetid, kamera og display. Vi savner likevel et wow-øyeblikk, det gjør vi. Kanskje kommer det til neste år.

HQ
09 Gamereactor Norge
9 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte teksterLoading next content