Norsk
Gamereactor
film-anmeldelser
Marnie - min hemmelige venninne

Marnie - min hemmelige venninne

To år etter den japanske premieren er den endelig ute i Norge: Filmen som etter alt å dømme blir Studio Ghiblis siste film på en stund, kanskje også for godt.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Det var med ikke så rent lite snev av vemod at jeg gikk på kino for å se filmen Marnie - min hemmelige venninne. Ikke fordi jeg forventet meg en veldig trist film (sant å si visste jeg ikke helt hva jeg skulle forvente i forkant, noe som egentlig er en grei måte å se en film på), men fordi filmen fra 2014 er den siste filmen fra Studio Ghibli. Det vil si, den siste filmen fra studioet på en god stund.

HQ

Studio Ghibli ble etablert i 1985, og har siden den gang vært en standardsettende bauta i filmbransjen. Under ledelse av den eminente Hayao Miyazaki har studioet gitt oss den ene animasjonsklassikeren etter den andre, og det er ikke en underdrivelse å si at filmer som Min nabo Totoro, Chihiro og heksene og Prinsesse Mononoke har vært med på å åpne ikke-japaneres øyne for anime.

Likevel kommer det en tid hvor man må ta farvel med gamle helter, og Miyazaki ta til slutt takk for seg og pensjonerte seg (for tredje gang, faktisk) i 2013. Siden den gang har det blitt tydelig at lederstrukturen i studioet har vært konsentrert rundt Miyazaki, og hans avgang har dermed skapt et aldri så lite vakuum i studioet. Dermed annonserte studioet i 2014 at det ikke vil komme noen nye filmer fra dem på en stund, ettersom de må ta en tenkepause og finne ut av hvilken vei de ønsker å gå videre.

Vemodet min skyldes derfor at Marnie - min hemmelige venninne kanskje blir det siste vi ser fra studioet, og med tanke på hvor mye magi Studio Ghibli har gitt oss er det med både sorg og takknemlighet jeg har sett deres (foreløpig) siste film.

Men nok om det. Jeg skal jo tross alt snakke om filmen.

Dette er en annonse:
Marnie - min hemmelige venninne
Foto: Filmweb.no

Regien bak Marnie er det Hiromasa Yonebayashi som står bak, og kanskje kjenner du ham bedre som regissøren av Ghibli-filmen Arriettas hemmelige verden fra 2010. Det er noe av den samme stemningen og tonen man finner også i denne filmen. Dette er ikke en av de store, episke, spektakulære Ghibli-filmene med intrikate fly, sinte gudeskapninger eller lodne skogsånder. Snarere er det snakk om en mer hverdagslig filmopplevelse med helt vanlige mennesker.

I Sapporo, Japans største by på den nordligste øya Hokkaido, bor den øyensynlig vanlige tolvåringen Anna. Det ytre forteller imidlertid sjelden hele sannheten, og vi får straks vite at Annas helse er noe dårlig på grunn av astma. Hun blir derfor sendt til noen slektninger på landsbygda over sommeren for å styrke helsa og komme seg igjen. Her blir Anna, som er glad i kunst og å tegne, straks betatt av et gammelt lokalt herskapshus. Huset er egentlig forlatt, men Anna blir likevel kjent med ei jente ved navn Marnie som hevder å bo i huset.

Fortellingen tar opp mange interessante tema underveis som jeg ikke skal gå nærmere inn på av frykt for å avsløre handlingen. Derimot vil jeg påpeke at den narrative teknikken er noe skrantende i denne filmen. Det hele hentes inn igjen på en god måte på slutten, men det er en del ganger i løpet av filmens gang at man lurer litt på hvilken retning filmen egentlig har tenkt å ta. Det kan dessuten som at filmen selv sliter litt med den samme tanken. Det hele berges som sagt heldigvis mot slutten, men her blir det hele dessverre noe skadet av en antiklimatisk siste scene før rulleteksten. Hadde filmen sluttet to-tre minutter tidligere, ville det etter mitt syn hevet filmens kvalitet betraktelig, ettersom den da ikke hadde matet deg alle svarene med teskje.

Dette er en annonse:
Marnie - min hemmelige venninne
Foto: Filmweb.no

Mye av filmen står og faller på de to hovedpersonene, Anna og Marnie. Dessverre føler jeg aldri at jeg helt blir så godt kjent med dem som jeg skulle ønske, og sammenlignet med tidligere rollefigurer i Studio Ghibli-biblioteket må jeg si at verken Anna eller Marnie fremstår som særlig gode. De blir aldri dårlige, men de kunne vært bedre. For å ta en sammenligning: det er på samme måte som at Brave ikke er en dårlig film, det er bare ikke en god Pixar-film.
Naturopplevelsen er derimot akkurat slik man forventer det av en Ghibli-film: Helt strålende. Miyazakis forkjærlighet for naturen er velkjent, og dette skinner gjennom i så å si alle Ghibli-filmer, enten når det gjelder tematikk eller detaljene i animasjonene. I Marnie er det det japanske sommerlandskapet på landsbygda vi får besøke, og detaljene, fargevalget og kvaliteten er aldeles strålende. Det er alltid en herlig visuell opplevelse å se en Ghibli-film - kanskje på grunn av filmenes håndlagde kvalitet? - og Marnie er på ingen måter et unntak.

Filmen i sin helhet ivaretar det vi har lært oss å elske med Ghibli-filmer. Det er en film av høyeste audiovisuelle kvalitet, den har mye sjarm og humor, og den er breddfull av detaljer. Vi får også servert mange interessante tema, der ikke alle svarene verken er gitt på forhånd eller oppklares avslutningsvis.

Marnie - min hemmelige venninne
Foto: Filmweb.no

Marnie - min hemmelige venninne er alt i alt langt ifra den beste Studio Ghibli-filmen, men er heller langt ifra den verste. Det er en rolig, tilbakelent og vakker film, og passer for alle som elsker vakre og detaljerte filmer om varme somre og gode vennskap. Når alt kommer til alt er det en avskjed med Studio Ghibli jeg kan leve med.

07 Gamereactor Norge
7 / 10
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

1
Marnie - min hemmelige venninne

Marnie - min hemmelige venninne

FILM-ANMELDELSE. Skrevet av Ingar Takanobu Hauge

To år etter den japanske premieren er den endelig ute i Norge: Filmen som etter alt å dømme blir Studio Ghiblis siste film på en stund, kanskje også for godt.Loading next content