Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
film-anmeldelser
Shameless - Sesong 1

Shameless - Sesong 1

Bråkmakerklanen Gallagher har fått sin amerikanske motpart i Showtime-serien Shameless, og leverer en av de bedre adapsjonene på lenge...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

I innerste, skitneste Chicago bor Frank Gallagher (William H. Macy). I uvaska dongerijakke og skjegg barbert sist jul strener han ned til vannhullet Alibi for å drikke vekk siste trygdeslant, bevilget etter en tidligere ulykke på en kyllingfabrikk. Hverdagen er som enhver alkoholikers. Han legger seg på kjøkkengulvet, står opp, går på fylla, slentrer tilbake, sover. Med noen småsleipe utspill i mellomtiden, selvfølgelig.

Jevnlige aktiviteter som TV-knusing og barneklapsing gjør ikke akkurat Frank til en stjernepappa, og med en fraværende mor ligger ansvaret på eldstedatter Fiona (Emmy Rossum). Hun har droppet alt for å oppdra søskenflokken, alle med sitt ansvar i hjemmet. 17-årige Lip (Jeremy Allen White) tjener penger som leksehjelp mens Ian (Cameron Monaghan) jobber i den lokale matbutikken. De lever stramt - selv 8-årige Debbie (Emma Kenney) får beskjed om at hun snart må få seg jobb. Regningene må betales.

Her har vi Shameless i et nøtteskall. Barna jobber, slektninger forfalsker døden, de begår identitetstyveri, setter Visa-kort i barnas navn, de stjeler og drikker i ung alder, og tøyer grensene på omtrent alle områder. Det er mye å ta innover seg. Shameless er rotete og hektisk, ekstremt og direkte, og ikke minst ubønnhørlig ærlig. Og det funker.

Shameless - Sesong 1
- Borte... Titt-tei!

Shameless klarer nemlig å berøre de tunge temaene i hver eneste episode uten at det blir for mye. Showtime-adapsjonen av den engelske serien er ikke bare dyp - Shameless minner faktisk mer om en komedie med dramatiske innslag enn det motsatte.

Dette er en annonse:

I begynnelsen av sesongen avhenger de kanskje i overkant mye til kildematerialet, men det blir bedre rundt tredje/fjerde episode. Premisset for hver episode er ofte i overkant ekstremt, og ikke alltid troverdig, men det gjør ingenting. Så lenge reaksjonsmønsteret og personlighetene til figurene er så ektefølte spiller det ingen rolle. Shameless-figurene går gjennom den ene tragiske hendelsen etter den andre gjennom første sesong, men kommer seg alltid gjennom dem. Frank er kanskje fraværende, men resten av familien har tette bånd. Det er en gjennomgående "vi får det til"-mentalitet ved det hele, uten å bli gråtkvelende.

Shameless - Sesong 1
- Men i svarte... Hun sa jo at vi IKKE skulle se på Mot i Brøstet i dag!

Joan Cusack gjør en god figur som den agorofobiske moren til Karen Jackson (Laura Slade Wiggins), livredd for omverdenen selv om livet på innsiden definitivt er verre. Kjærlighetsdramatikken mellom Fiona og endimensjonale Steve (Justin Chatwin) klarte jeg ikke å engasjere meg helt for, men det er helt greit fyllstoff ved siden av ekstremitetene som preger serien som helhet.

William H. Macy er troverdig drukkenbolt i Franks sko. Med Frank har Macy skapt en karakter man ikke klarer å hate 100 prosent, til tross for å si og gjøre ting som er både sårende og råtne. Likevel er det Emmy Rossums hardnakkede Fiona som er scenestjeleren i Shameless. Fiona er steintøff, men i de to sekundene der vi ser sårbarheten i blikket hennes er Rossum på sitt beste.
Disse små tingene er bare en av mange elementer som gjør Shameless så bra. Alle skuespillerne er vanvittig flinke, handlingsforløpet er morsomt, lydbildet passer seriens tone perfekt og du får en god porsjon av både drama og komedie.

Dette er en annonse:

Shameless er på sitt beste når det er på sitt mest kompromissløse, ekstreme og råeste, noe første sesong er 80 prosent av tiden. Skamløst morsomt!

Shameless - Sesong 1
08 Gamereactor Norge
8 / 10
+
Godt lydspor, morsomme scenarioer, sterke skuespillerprestasjoner, god balanse mellom drama og komedie, personligheter man vil følge
-
Kjedelig kjærlighetsdrama for Fiona, ikke alltid like troverdig, tidvis litt for ekstremt
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

2
Shameless - Sesong 1

Shameless - Sesong 1

FILM-ANMELDELSE. Skrevet av Line Fauchald

Bråkmakerklanen Gallagher har fått sin amerikanske motpart i Showtime-serien Shameless, og leverer en av de bedre adapsjonene på lenge...Loading next content