Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
film-anmeldelser
The Whale

The Whale

Aronofsky er tilbake i toppform sammen med en flott forestilling fra Brendan Fraser i et klaustrofobisk, emosjonelt tungt drama som ikke etterlater noen uberørt.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Det er ikke noe subtilt ved The Whale, det nyeste verket fra en av filmverdenens fremste aktive auteurer, og avhengig av hvordan du velger å tilnærme deg historien, kan den være både umiddelbart ekkel og umiddelbart spennende med tanke på temaet den berører. Dette er selvsagt ikke noe nytt når det gjelder Aronofsky, hvis tidligere filmer er kjente vannskiller. Få andre regissører har samme kapasitet til både å provosere og engasjere seg. Mother, Black Swan, The Wrestler og Requiem for a Dream er alle utrolig bleke, følelsesmessig resonante filmer som formidler historiene sine gjennom en linse av surrealistisk melodrama. The Whale, i sterk kontrast, fremstår som langt mer jordnær og sentimental, men også knusende dyster i sin skildring av sin sentrale karakter Charlie.

HQ

I det som meget vel kan bli hans siste dager i livet, følger vi Charlie, en sykelig overvektig mann fylt av selvmedlidenhet og sorg. Ikke bare over situasjonen han har satt seg selv i, men også de mange hendelsene som har ført til det hele. Dette er en mann hvis liv har gått tapt på grunn av avhengighet og bitterhet med en datter som ikke lenger kan eller orker å ta vare på ham. Charlie lever et håpløst, kronglete hverdagsliv og har tilsynelatende akseptert sin skjebne etter partnerens selvmord. Han har rett og slett tauet rundt halsen. Men livet har en måte å overraske på, og det gjør det også i de mørkeste øyeblikkene. En forbipasserende kristen misjonær som nesten redder livet hans, kombinert med et uventet besøk fra datteren Ellie, er starten på en slags forløsning. En ny og siste sjanse for Charlie.

The Whale
Brendan Fraser er tilbake!

Komplekst karakterdrama er et kjent tema for de som har fulgt Darren Aronofskys karriere. Hvert individ er definert av sine problemer, enten de er fysiske eller psykologiske, og Aronofsky skinner alltid med sin stadig nøyaktige innsikt i selvdestruktive personlighetstrekk. Charlie, spilt på fremragende vis av Brendan Fraser, byr på en bemerkelsesverdig nyansert skildring uten antydning til sensasjonalisme overhodet. Mer enn noe annet handler The Whale om menneskelig avhengighet og fengslene folk konstruerer for seg selv på ulike nivåer. Det er en veldig ærlig og nedstrippet produksjon der de mørke, undertrykkende miljøene rundt den blir en refleksjon av den mentale helsen til karakterene og spesielt Charlie.

Det er bemerkelsesverdig hvor godt Frasers uventet varme, mangefasetterte opptreden løfter The Whale fra briljans til noe eksepsjonelt, og Charlies overdimensjonerte figur står som en av årets mest uforglemmelige karakterer. Men Fraser er ikke alene i The Whale og både Sadie Sink som datteren og Samantha Mortons som hans alkoholiserte ekskone er eksepsjonelle i sine roller, og tilbyr sårt tiltrengt kontrast og umiddelbarhet. Sinks likhet med Fraser hjelper også, ikke spesielt i måten de to skuespillerne formidler følelser gjennom øynene, som er skremmende like. Det er en utrolig smart casting som gjør at Sink virkelig kan vise hva hun er laget av.

Dette er en annonse:

Om du som seer velger å sympatisere med Charlie eller ikke er svært individuelt, og The Whale er på ingen måte en film du frivillig ville valgt å lene deg tilbake og se på. For som med så mange av Aronofskys andre verk, er opplevelsen en påtagelig vanskelig og ubehagelig en som utfordrer oss til å se utover våre fordommer. Det er en film av håp som sprang ut fra de mørkeste stedene, en studie av den menneskelige tilstanden i alle dens forkledninger, og en ødeleggende følelsesmessig reise som etterlater et varig, dypt minneverdig inntrykk, selv om det ikke nødvendigvis er behagelig.

09 Gamereactor Norge
9 / 10
+
Kompleks og nyansert, med Brendan Frasier i sitt livs rolle i et følelsesladet drama som vil påvirke alle seere.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

0
The Whale

The Whale

FILM-ANMELDELSE. Skrevet av Marcus Persson

Aronofsky er tilbake i toppform sammen med en flott forestilling fra Brendan Fraser i et klaustrofobisk, emosjonelt tungt drama som ikke etterlater noen uberørt.Loading next content