Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Arma III

Arma III

Høy læringskurve, stor frihet og markedets mest realistiske krigsopplevelse. Vi har satt karaktert på Arma III fra Bohemia Interactive...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Det er veldig vanskelig å forklare Arma III. Det er et komplisert spill og selv om det på noen områder kan sammenlignes med Call of Duty eller Battlefield, så er Arma så mye mer enn bare et skytespill. Den beste måten å forklare det på er at Arma-serien er den ubeseirede kongen over krigssimulatorer. For det er ikke bare et spill, hver eneste bit av Arma III er gjengitt i mikroskopisk detalj og hvis man ikke går inn i spillet med samme respekt og frykt som i en ekte krig, så vil man gå mot en rask og frustrerende død.

Arma III

Arma III er utviklet av Bohemia Interactive, skaperne av klassiske Operation Flashpoint, som nesten kan regnes som opphavet til det vi i dag kjenner som taktisk sandkasseskytespill. Eller krigssimulator som jeg foretrekker å kalle det. Realisme står i fokus på godt og vondt og ingenting er lagt til som ikke byr på utfordringer og belønninger. Man må nærmest ha flysertifikat for å beherske luftfartøy i Arma III, men om man får det til kan man regjere himmelen og regne død ned over slagmarken.

Arma III
Dette er en annonse:

Arma III er et sykt komplisert spill med en forferdelig bratt læringskurve. Du kan ikke bare hoppe inn i det hvis du liker at helse regenereres automatisk om man går i dekning i noen sekunder. Selv på den laveste vanskelighetsgraden, som er tiltenkt amatører og hengerumper, dør man av bare et par treff og i de aller fleste situasjoner er fiendene smartere og mer treffsikre enn deg. Det viktigste å vite i møte med Arma er at det kan være smertefullt vanskelig, og det krever at du investerer litt i det. Om du for eksempel ikke kan å lese kart og kompass, kommer du garantert til å føle deg rådvill i de fleste situasjoner. Men om du kommer forbi det, om du finner deg en nisje i et lag som snikskytter eller pilot og spiller på en av de store, åpne flerspillerserverene, da er Arma III veldig veldig gøy.

Arma III

Ingen andre krigssimulatorer tilbyr like stor frihet som Arma III. Altis, den største øyen i spillet, er over 200 kvadratkilometer stor. Kartet i Skyrim er til sammenligning på knappe 37 kvadratkilometer. Med et så stort område å utforske må man såklart ha kjøretøy, og Arma III skuffer ikke. Mangfoldige typer helikoptre, tankser, biler og til og med ubåter får man bruke til å boltre seg i denne krigsherjede sandkassen. Bygningene kan ødelegges, alt kan utforskes og når som helst kan en snikskytter ta deg med et velplassert skudd. Det blir ikke mye bedre enn det.

Arma III
Dette er en annonse:

Detaljnivået i Arma III er nok til å ta pusten fra de fleste, og da snakker jeg ikke bare om hvor pen grafikken er. Omgivelsene er nesten fotorealistiske, men det er bare et bonus. Det mest imponerende er at stort sett alt i Arma har en praktisk funksjon. Refleksjoner vises i speil, instrumenter på kjøretøy viser ekte informasjon og i mange kjørertøy har man det som kalles picture in picture. Det er en liten skjerm i dashbordet som viser for eksempel ryggekamera i sanntid. Det er utrolig kult og veldig nyttig. Det er bare synd at alle kjøretøyene føles så klaustrofobiske. Man har muligheten til å se seg rundt med num-knappene, men jeg tror at den aller beste spillopplevelsen ville man fått med Oculus Rift. La oss krysse fingrene for at det skjer en gang i fremtiden.

Arma III, tross høyt fokus på autentiske opplevelser, er ikke fritt for feil. I et enspilleroppdrag fikk jeg beskjed om å sikre en landingsplass for så å evakuere med et helikopter. Ved landingsplassen var der ingen fiender, så når helikopteret landet hoppet jeg inn og fikk med en gang beskjed om at oppdraget var feilet. Ved neste forsøk ventet jeg til laget mitt hadde bordet først før jeg hoppet inn, og da var oppdrag regnet som en suksess.

Arma III

Man har også muligheten til å forandre på det meste i Arma III, men også her oppdaget jeg en svakhet. Jeg foretrekker nemlig å ha y-aksen invertert når jeg flyr, men ikke til vanlig. Dette er dessverre ikke mulig, og førte til at jeg måtte inn i menyen og skru på invertert y-akse hver gang jeg satt meg inn i et helikopter.

Det vil komme enspilleroppdrag etter hvert som gratis nedlastbart innhold, som vil ta for seg en fiktiv krig i fremtiden mellom Nato og Iran. Arma III er selvfølgelig allerede forbudt i Iran. Som de fleste skytespill gjør Arma III seg best i flerspillerdelen, med tenkende lagkamerater og fiender. Man er ingen enmanshær, og må stole på at lagkameratene sine gjør jobben sin samtidig som man gjør sin egen. Om tanken på å følge ordre, delta i kompliserte oppdrag og løse oppgaver som et lag pirrer deg, da trenger du ikke se lenger enn Arma III.

Arma III

Arma III er dessverre ikke for alle, og for de som er mest vant til hurtige og urealistiske skytespill, bør første stopp være skytebanen og rekruttskolen. Arma III er også et ganske stillferdig spill. Her er ingen actionmusikk, storslåtte scener eller høyoktan action. Man kan gå lenge uten å møte fiender i de største banene, og hvis man for eksempel spiller som snikskytter må man være tålmodig. Gir man Arma III den tiden det krever, derimot, får man igjen en av de beste krigsspillopplevelsene på markedet. Det er vanskelig og ofte frustrerende, men ingen sa noen gang at krig skulle være lett.

08 Gamereactor Norge
8 / 10
+
Vanvittig stort og pent, realistisk tvers gjennom, krevende og gøy flerspillerdel.
-
Enkelte svakheter, høy læringskurve, ofte frustrerende.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

9
Arma IIIScore

Arma III

ANMELDELSE. Skrevet av Adrian Berg

Høy læringskurve, stor frihet og markedets mest realistiske krigsopplevelse. Vi har satt karaktert på Arma III fra Bohemia Interactive...

1
Arma III utvides med Apex

Arma III utvides med Apex

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Bohemia Interactive har nå sluppet utvidelsen Apex til deres Arma III fra 2013. Her får spillerne tilgang til det nye området Tanoa, 13 nye våpen, 10 kjøretøyer og et...

0
Ny utvidelse på vei til Arma III

Ny utvidelse på vei til Arma III

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Arma III ble sluppet for to og et halvt år siden, men det betyr ikke at utvikler Bohemia Interactive har kuttet tilførselen av nytt innhold. Den neste utvidelsen til...Loading next content