Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Bulletstorm

Bulletstorm

Spillet som beskrives som "the worst game ever" av bakstreverske mediekanaler, er faktisk ganske bra. Og voldsomt. I Bulletstorm skal både muterte kaktuser og skamstygge slemminger til pers...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

"You better fucking love this you fuckers, otherwise you'll be playing military shooters for the next 20 years."

Epic Games-sjef Cliff Bleszinski har nettopp kikket innom testrommet for Bulletstorm og leverer en oneliner. Og man kan ikke annet enn å støtte ham i utsagnet. I et marked så fokusert på realistisk krigføring og aktuelle konfliktsoner er det velkomment med et mindre anspent, urealistisk alternativ.

Det krever likevel mer enn et sprøtt konsept for å lage et bra actionspill. Heldigvis innfrir Bulletstorm på mer eller mindre alle punkter.

En eller annen gang på det glade 2500-tall blir rompiraten Grayson Hunt (deg) og cyborgkompisen hans Ishi Sato sparket fra den hemmelige troppen Dead Echo, en gruppe hvis funksjon er å forsvare Confederation of Planets. Denne konføderasjonen styres av spillets skurk, Serrano. 10 år etter å ha blitt forrådt av denne styggingen, krasjlander Hunt og Sato på planeten Stygia: en verden der alt fra bevæpnede mutanter til utakknemlige pelargoniaer løper amok. Sammen med Trishka Novak, spillets Kill Bill-brud og femme fatale, blir de nødt til å overleve planeten.

Dette er en annonse:

Ikke at historien spiller noen rolle overhodet, alt er selvfølgelig bare en unnskyldning for å plassere millioner av kuler i skallen på drapsglade mutanter. Det går ikke mange minutter av introduksjonen før du er fullt sysselsatt med å holde deg i live, og - for å komme til spillets rosinpølse - dreper mutanter på så kreativt vis som mulig.

Konseptet staves Skillshots, et spilloppsett som innebærer at du tjener poeng ved å variere drapsmetodene dine konstant. Å pumpe et monster fullt av bly med det vanlige automatvåpenet bringer deg selvfølgelig videre i spillet, men erverver deg kun 10 fattige Skill-poeng. Fang inn samme fiende med plasmapisken, spark ham et par ti meter gjennom luften i sakte kino og peil inn et hodeskudd - og belønningen blir hakket større. Poengene brukes deretter til å kjøpe oppgraderinger og nye våpen.

Til og med gamle denne grip-spark-skyt-kombinasjonen blir raskt en standardmanøver, slik at du heller velger å justere sparkene dine i retning en knivskarp kaktus. For eksempel. Opp på skjermen får man således beskjeden "PRICKED", en beskjed som sadistisk nok vekker til live et litt skjevt smil. Kampene er fantastisk brutale, gjennomtenkte og ikke minst, varierte.

Alle 131 Skillshots har tøysete og brutale navn som Gag Reflex (skyt noen i halsen) eller Rear Entry (trengs det noen forklaring?). Man Eaters, en kjøttetende plante med nok jekselkraft til å tygge i filler et helikopter, møter sitt endelikt på komisk vis når jeg slenger en eksplosiv tønne rett foran snuten på den. Planten forveksler tønnen med mat, slurper den i seg med en Yoshi-liknende tunge og spres utover stedet på makabert sett. "Bad Digestion!" spretter frem på skjermen, flere Skill-poeng raser inn og jeg må humre muntert for meg selv. Jeg kunne godt ramset opp flere situasjoner, men halve fornøyelsen er å oppdage dem på egenhånd.

Dette er en annonse:

Flere små detaljer bidrar til å holde engasjementet oppe gjennom hele karusellen. Å gå kappgang gjennom veltimede skulderknapptrykk gir ekstra poeng, samt holde en av disse inne for å rette blikket mot viktige hendelser i omgivelsene. Når et angrepshelikopter begynner å gjøre livet surt for deg kan du huke deg fast med plasmapisken, gå gjennom et kjapt lite knappetrykkminispill (likt ladegrepet i Gears of War) og hale hele fartøyet ned mot totalhavari.

Her finnes noe for den samleglade også. Å sprenge Newsbots, små masete R2-D2-lignende nyhetsopplesere, er en ren glede, og irritasjonsfaktoren deres gir insentiv til å ikke hvile før de alle har reist til robothimmelen. Du kan også finne og helle i deg flasker med forskjellige alkoholholdige drikker, hvilket naturligvis tilslører Grayson Hunts balanse og syn, men til gjengjeld kan ende opp med å føre til flere Skillshots.

Antallet våpen er ikke enormt, men det passer meg aldeles utmerket. Du vifter blant annet med en enklere pistol, et maskingevær, en treløpet hagle og en snikskytterrifle hvor man selv får kontrollere kulen. Alle våpen har en unik superevne som bidrar til variasjon i kampene. Eksempelvis kan du redusere fiender til skjelett med maskingeværets hagleskudd, tilsvarende smerte fra 100 kuler på samme tid. Plasmapisken har også en ordentlig så tilfredsstillende angrepsfunksjon som lager en enorm energisfære på bakken og kaster alle mutanter i nær omkrets 30 meter opp i luften. Våpenet kan fylles opp når du finner såkalte Dropkits, ammolagre hvor man kan bytte våpen og få en oversikt over hvilke Skillshots man har oppdaget så langt.

Bulletstorm er i tillegg ganske så pent, med sitt knippe wow-øyeblikk. Teknisk sett er det et lite underverk, men det burde heller ikke komme som noen overraskelse fra et spill signert Epic. Skarpe teksturer, flott lyssetting og stabil skjermoppdatering selv under de mest hektiske kampene gjør sitt for å plassere Bulletstorm høyt opp på grafikkskalaen. Når skittent vann spruter i alle retninger under et gigantisk møllehjul, når solen svir i øynene og kaster skygger fra medsoldatene mine, ja da kan jeg ikke annet enn å innse at Unreal-motoren fortsatt har en hel masse å skilte med.

Bulletstorms fargepalett minner meg om en tropisk drikk av ferske frukter. Her finner vi turkisrosa himmehvelvinger, brennende solskinn, glitrende vann og svaiende palmer. Tankene går fort til spill som Enslaved og Just Cause 2, men i en skarpere variant. Det er et friskt alternativ til Gears of Wars gråbrune miljøer og står i fin stil med resten av konseptet. Tro meg når jeg sier at jeg stoppet opp flere ganger bare for å nyte utsikten.

Visuelt er Bulletstorm dessuten veldig "tett på". Fiender dekker regelrett skjermen i sakte kino, teksten som duker opp på skjermen tydeliggjør kaoset selv om drapsrekkene tar sted på lang avstand. Uttrykket dufter rett og slett stramt av arkade, noe som absolutt ikke er en dum ting.

Et par irritasjonsmomenter kan man likevel spore i Bulletstorm, selv om de er så ubetydelige at jeg ikke vier dem mye plass. Jeg må holde inne venstre analogspak for å dukke. Figurene er pinlige, til tross for den parodiske tilnærmingen. Iblant får jeg også følelsen av at spillet kun transporterer meg mellom forskjellige slagmarker uten særlig kontinuitet, til tross for at spillet tjener på å være lineært.

Videre har ikke Bulletstorm samme fokus på flerspiller som for eksempel Gears of War 2, men her finnes fortsatt en del å hente. Det er hovedsakelig to spillmodier: Anarchy og Echoes. Den førstnevnte er en slags Horde-variant der du og tre lagkamerater må hanskes med stadig farligere fiender. Det handler derimot ikke like mye om å overleve som det gjør å samle poeng, i tråd med resten av spillet.

Anarchy-kampene blir veldig kaotiske, men jeg liker hvordan man tvinges til å samarbeide for å lykkes med spesielle gruppebaserte Skillshots. Flere spillere kan for eksempel huke seg fast i en fiende for å oppnå Tug-o-War, en ikke helt stueren drakamp med saftige resultater.

Echoes kan egentlig ikke klassifiseres som en flerspillermodus, men mer en poengbasert enspillerlek der målet er å samle så mange Skill-poeng som mulig. På topplistene kan du sammenligne resultatene dine med andre Bulletstorm-spillere, og som forventet har det allerede dukket opp en rekke sprø knekkebrød med avsindige poengsummer.

Når Bulletstorms rulletekst omsider glir nedover skjermen, føler jeg meg lettet av ulike grunner. Først og fremst er jeg ikke det spøtt fristet til å begå seksuelle forbrytelser. Det andre handler om hva Cliffy B sa til oss om at actionsjangeren trenger denne type spill. Selv om jeg har hundrevis av timer med Black Ops på baken, er det en lettelse at spill som Bulletstorm fortsatt lages. Alt behøver ikke å være gravalvorlig og brungrått for å være underholdende - noen ganger holder det med et velrettet ballespark og et håndfull muterte kaktuser.

Bulletstorm
Bulletstorm
Bulletstorm
Bulletstorm
Bulletstorm
Bulletstorm
Bulletstorm
Bulletstorm
Bulletstorm
Bulletstorm
Bulletstorm
Bulletstorm
Bulletstorm
Bulletstorm
Bulletstorm
Bulletstorm
Bulletstorm
Bulletstorm
Bulletstorm
Bulletstorm
Bulletstorm
Bulletstorm
Bulletstorm
Bulletstorm
Bulletstorm
Bulletstorm
Bulletstorm
08 Gamereactor Norge
8 / 10
+
Konstant action, herlig useriøst, varierte brett og kamper, knivskarp grafikk, morsomt Skillshot-system
-
Pinlige og lite morsomme hovedpersoner, superlineært
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

En annens mening

Daniel Guanio:

"Some nights I drink a fifth of Jack and watch interviews of myself until I start crying uncontrollably. I then masturbate with those tears."
Cliff Bleszinski er spillbransjens playboy. Det er et faktum. Krampekul? Meget mulig, men det er i hvert fall ingen tvil om hvem som står bak Bulletstorm. Her snakkes det like mye om mannlige kjønnsorganer som på Rainbow Club en kald vinternatt. Her snakkes det like mye om avføring som i en hvilken som helst barnehage. Her er det mer harryfaktor enn hos en gruppe nordmenn på charterferie. Bulletstorm er ifølge utviklerne en vaksine mot alt det dønn striglede krigsjuggelet vi er vant med i Medal of Honor, Call of Duty, Brothers in Arms og så videre. Her serveres spilleren plasmaspisk, store våpen, et hardt ballespark og en endeløs rekke bevisst flaue replikker.

Liker vi det? Så absolutt.

Du spiller Grayson Hunt, en Wolverine-barbert spesialsoldat som blir lurt trill rundt av arbeidsgiveren sin. Etter en åpningssekvens med to eksplosjoner på kort tid, total mangel på forklaring og en krasjlanding, må han finne seg til rette på planeten Stygia - et rævhøl av en planet, skal vi tro spillet. Det som likevel slår meg er hvor blødende vakkert dette rævhølet faktisk er, med smaragdgrønne innsjøer, fyldige palmer og lang utsikt mot solfylte klippelandskap på horisonten. Bulletstorm er kanskje stygt i språket, men visuelt skinner det som en liten juvel. Det som derimot gjør denne stormen annerledes enn andre, er Skillshot-systemet. Alt i Bulletstorm handler om å drepe på så variert, kreativt og brutalt vis som mulig, gjerne mens man hånler og setter proteindrikken i halsen. Det formelig oser arkade når man sanker inn poeng for å skyte armer og ben av splitter pine gale mutanter, akkompagnert av beskjeder som "Gag Reflex!", "Rear Entry!" og "Enviro-mental!".

Det fremste verktøyet er B-knappen som brukes til spark og plasmapisken på venstre skulderknapp (Xbox 360). Standard prosedyre er å huke tak i styggingene, dra dem mot deg, sparke dem vekk og plassere et par velrettede skudd i mageregionen. Det er heller ikke rent sjeldent man velger å sparke dem rett inn i en vegg med sylskarpe påler eller korsfeste dem på nærliggende kaktusplanter. Denne fremgangsmåten blir dessverre fort ensformig, da man ikke får tilgang på mer enn én stusselig oppgradering til pisken. Tanken er sikkert å eksperimentere med det man har til disposisjon, men mulighetene er rett og slett ikke så mange som man kanskje tror. Jeg kan love at enhver vil gå lei av og bli trøtt på den samme piskekombinasjonen ("Bullet Kick", som det kalles) etter ti-tyvende gang.

Til gjengjeld har man et knippe originale våpen i lomma. Her er blant annet en rugg som avfyrer to bomber i kjetting, en snikskytterrifle med navigerbare skudd, en standardrifle som reduserer fienden til glødende skjeletter og en pistol som bokstavelig talt setter mutantene i fyr og flamme. Bulletstorm er best når man sparker en brennende slemming i piggtråd, bytter til snikskytterriflen, plugger en fyr med et eksplosivt skudd i skallen, bruker spesialevnen til å styre samme fyr mot en annen gruppe stakkarer og detonerer ham i en salig kjøttdeig av poeng og kroppsdeler. Kort sagt: Når man er heldig nok til å iscenesette et kreativt massemord med en belønning man hittil ikke visste var mulig å oppnå.

Underveis i brettene kan disse poengene brukes til å kjøpe Charge Shots til våpnene dine (slik som det eksplosive skuddet i snikskytterriflen), ammunisjon og oppgraderinger. Oppgraderingene er ikke så spennende i seg selv, men går kun på kapasitet og styrke. I de samme eskene kan man i tillegg klikke seg inn på en oversikt over hvilke Skillshots som for øyeblikket er oppnådd. Er du av den eksperimentelle typen vil denne tjene som utgangspunkt for alle skuddvekslingene i spillet, men prøver man å være for lærenem og tøysete på slagmarken må man mest sannsynlig betale prisen i mang et unødvendig dødsfall. Man burde saktens ikke på død og liv være kreativ med mindre man vil spille enkelte segmenter om og om igjen.

Bulletstorm er på sett og vis bastardungen til spill som Serious Sam og Mad World; gladvold for alle penga, moralsk forkastelig og pubertalt inn til beinet. Det er likevel spekket med storslåtte omgivelser, fantastisk grafikk og morsomme skuddvekslinger. Det er forfriskende med et skytespill som ikke tar noe som helst seriøst, men heller går for en mer arkadeliknende og komisk actionopplevelse. Bulletstorm er spillet Duke Nukem Forever gjør et desperat forsøk på å bli, og en klar anbefaling til alle som er luta lei av å skyte virtuelle nazister og afghanere.

8/10

Medlemsanmeldelser

  • Kennda J
    Bulletstorm. Ett førstepersons skytespill utviklet av det polske studioet People can fly i sammarbeid med EPIC games. People can fly står bak spill... 8/10
  • xZeit
    En forrykende atmosfære suser gjennom rommet da jeg har kjøpt Bulletstorm. Jeg ivrer etter å trykke på knappen da jeg starter spillet og hører... 9/10
  • 321myself
    detter er et av de mest morsomme spillene jeg har spilt noen sinne! Kill with skill er ordtaket og det er akkurat det man må gjøre og! genialt... 10/10

Relaterte tekster

BulletstormScore

Bulletstorm

ANMELDELSE. Skrevet av Jonas Elfving - GRSE

Spillet som beskrives som "the worst game ever" av bakstreverske mediekanaler, er faktisk ganske bra. Vi har herjet Bulletstorm...

7
Er en Bulletstorm-remaster på vei?

Er en Bulletstorm-remaster på vei?

NYHET. Skrevet av Eirik Hyldbakk Furu

Etter Microsoft sin E3-konferanse fikk vi en minnepenn med markedsføringsmateriale for en rekke spill på. Til vår overraskelse inneholdte den også en fil kalt...Loading next content