Acclaim slapp en heseblesende arkade-racer i fjor. Spillet var utviklet av Criterion Studios og bar tittelen Burnout. Spillet var sentrert rundt ekstrem fartsfølelse, sinnsyke krasjer og utrolige stunts. Burnout fant fort sin helt egen nisje blant de mange racing-spillene. Spillet tok tronen som det mest fartsgale og adrenalinpumpende bilspillet, men er for lengst blitt overkjørt av andre spill i genren. Det er derfor Burnout 2: Point of Impact lander på et såpass tørt sted. Den fartsglade fanskaren kan puste lettet ut - Burnout 2 fortsetter der eneren slapp, og det med stil.
Langt fra virkeligheten - heldigvis
Burnout 2 er en arkade-racer med stor A. Bilernes fysiske oppførsel legger seg nærmere matchbox-biler, enn de vi kjører rundt i til daglig. Dette er helt klart ikke noe dårlig, og det ville da heller ikke vært så gøy, hvis bilene oppførte seg som en normal Polo. På tross av den overdrevne fysikken, så er de fortsatt utrolig nyanserte mht. både styring og fart. Der er masse å velge mellom, og det er biler til enhver smak og temperament. Selv om utviklerne ikke har valgt å bruke autentiske bilmodeller, er man på intet tidspunkt i tvil om hvilken modell bilen skal forestille.
Spillet byr naturligvis på alle de gjengse gamemodene, men det skiller seg allikevel ut fra mengden, ved å ha med en spesiell Crash-mode. De av dere, som har spilt forgjengeren vil helt sikkert huske de imponerende krasjene. I Burnout 2 får vi enda mer av disse, og spillets fysikk er helt enestående når det gjelder krasjer. Criterion Studios har virkelig klart å implementere en fysikkmotor,som både imponerer og overrasker. I Crash-mode handler det ikke om å kjøre race, men derimot om å gjennomføre de råeste krasjene. For spilleren handler det om å forårsake så mye skade som overhodet mulig. Her antar tittelen nesten et taktisk aspekt, da man må sørge for å treffe på rett sted, på rett tidspunkt. Hele herligheten ses i slowmotion og det er fantastisk å se både busser, trailere og varevogner bli kastet rundt. Denne krasjmotoren har til og med en meget spesiell tilfeldighets-algoritme, som gjør at krasjene aldri vil bli 100% like - glimrende jobbet av Criterion.
Lykken er å kjøre på feil side av veien
Hvis det ikke skulle være nok med alle hestekreftene under panseret, så har du til og med en god dose lystgass til disposisjon - eller Boost om man vil. Boost er ikke noe man får, den må tjenes. Dette gjøres ved, å kjøre vågalt og risikabelt og samtidig unngå, å kollidere. I beste Fast and Furious-stil kan du gi motoren en innsprøytning ren fart. Når man først har trykket på boost-knappen, kan ikke en gang Wipeout henge med når det gjelder fartsfølelse. Det er sjelden det kiler i magen når man spiller PS2, men i Burnout 2 er dette uten tvil tilfellet. Rent grafisk er boost-effekten like imponerende. Bakgrunnen blir strukket ut på en ganske spesiell måte og omgivelsene blir slørete i et kort øyeblikk. Med den farten handler det kun om å holde hodet kaldt og tungen rett i munnen. Ordet Burnout er faktisk betegnelsen for at man bruker opp all Boosten sin på én gang.
Ved første øyekast ser ikke grafikken veldig imponerende ut. Denne oppfattelsen endres allikevel fort, når man først kommer i gang med kjøringen. Criterion har nemlig vært i stand til, å presse inn en betydelig mengde polygoner i spillet, uten at det går utover frameraten. Omgivelser blir derfor livlige og overbevisende. Et kritikkpunkt må allikevel være lydsiden, som virker en smule tam. Musikken og lydene forsterkes når man bruker boosten sin, men ikke i tilstrekkelig omfang. Jeg savner en god bass og litt mer kraft i både låtene og lydeffektene.
Burnout 2 leverer varene - hardcore race i et heseblesende tempo. Fartsfølelsen og de sinnsyke krasjene er helt klart imponerende. Lydsiden skuffer som sagt en smule, men på ingen måte nok til, at det går utover helhetsinntrykket. Derfor kan jeg kun anbefale denne tittelen til alle fartsglade PS2-eiere. Da kan du i hvertfall utsette kjøpet av chip-tuning og turbo til din egen bil, enda litt til. Det er masse turneringer og krasjer som vil holde deg beskeftiget i en god stund fremover.