Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Civilization IV

Civilization IV

Strategi-sjangerens svar på kokain er tilbake og vi har sniffet uforsvarlig mye.

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

Send kjæresten på en god, lang ferie og få hunden i kennel. Sosialt samvær og sunn nattesøvn er avlyst de neste ukene, for etter fire år med utvidelsespakker til treeren, ligger Civilization IV endelig klar i butikkene. Tiden er atter en gang moden for å føre din helt egen sivilisasjon - den være seg romersk, persisk, amerikansk eller noe helt annet - fra ydmykt og primitivt steinalderliv til høyteknologisk verdensdominans. Nå i nye, smarte 3D-omgivelser og med en rekke fine gameplay-justeringer.

Justeringer er ordet, for Sid Meier har ikke endret mye på Civilization-seriens grunnleggende utgangspunkt. Civ-nerder vil med interesse notere seg at fireren legger til religioner som en kulturproduserende kraft, at spillet gir arbeids-enheter langt mer å ta seg til, og at motstanderne er blitt en anelse skarpere: De er utrolig smarte på de høyere vanskelighetsgradene, men er også litt av en munnfull på de lavere. Ingen av disse nye elementene skader, tvert imot, men i forhold til treeren er det snarere evolusjon enn revolusjon.

Civilization IV’s mest interessante nyhet finner du rundt selve spillsubstansen, men ikke i den. Fireren gir deg mulighet til å justere spillhastigheten - langsomt, normalt og raskt. Setter man hastigheden til quick, kan et spill ta så lite som to timer, hvilket gjør det litt lettere å skise inn litt Civ i en travel hverdag. En annen lykkelig bivirkning er at multiplayer-spill blir en mulighet for andre enn arbeidsløse, studenter og hardcore Civ-entusiaster.

Spillets nye 3D-interface presenterer Civilizations velkjente sjakkbrettsverden på en uvant og appetittlig måte. Fine animasjoner og karaktermodeller med livaktige detaljer, og det hele suppleres av en særdeles lekker lydside. Selveste Star Treks Leonard Nimoy legger stemme til et velvalgt sitat hver gang du får researchet deg frem til en ny teknologi, og musikken er glimrende tunet inn så de kler de ulike tidsaldrene.

På flerspillersiden tilbyr Civilization en rekke muligheter. Alt fra LAN, Play By Email til Hot Seat, og på spillets hjemmesider kan du finne alle nødvendige verktøy til å lage mods og nye Civilzation-verdener. Sid Meiers strategiske genistrek har for vane å stjele mye av ditt sosiale liv, men til gjengjeld får du en helt ny omgangskrets i seriens tradisjonelt velvoksne fan-community.

Dette er en annonse:

Nåvel, alle mine Civ-nerder: Dere vet hva dere trenger å vite. Fireren er en verdig tilføyelse til denne fine og unike strategispillserien, som utgjør Civilization-dynastiet, og likte man forgjengerne, vil man også like spill nummer fire. Alt er som det pleier å være, bare finpusset og forbedret, så det er ingen tvil om at det er verdt å investere i Civilization 4 for trofaste fans. For Civilization-ferskinger vil saken fortone seg annerledes. Med tiden har serien fått en stadig mer kompleks karakter, og selv om fireren gjør sitt for å assistere, automatisere og instruere, krever det stadig sin mann for å mestre Sid Meiers gjennomtenkte gameplay-konsept. Spillets tutorial kunne vært dypere og dets 200 sider lange manual mindre overveldende, men Civilization IV selv kan til syvende og sist ikke være annerledes.

Spillets uimotståelige appell ligger nemlig i det uhyre komplekse samspillet mellom grunnlegging og drift av byer, utvikling av ny teknologi og ekspansjon av rikets grenser, enten med vold eller diplomati. På sin egen abstrakte brettspillmåte favner Civilization langt bredere enn noe annet strategispill, spesielt ved bruk av unike begrep som for eksempel kultur, som opparbeides gjennom kunst, religion og andre luksuriøse ting. Dette kan øke ditt folks utbredelse betydelig, ikke minst gjennom kulturell integrering av konkurrerende sivilisasjoners grensebyer.

Civilization IV’s detaljrikdom understrekes ved at det kan vinnes på mange måter, ikke bare gjennom blod, erobringer og krigføring. Dette er et spill som kan spilles på mange nivåer med flere agendaer. Det er også et spill hvor det alltid finnes et hav av beslutninger å trekke, teknologiske utviklinger å følge, og problemstillinger å forholde seg til. Har man først forstått de mest avanserte konseptene, er det vanskelig å legge det fra seg. Man tenker at man bare skal ta en liten runde til, og vips så er klokka fire om morgenen. Det pynter ikke på morgendagens prestasjoner på jobben eller over bøkene, men fengslende er det.

Civilization IV
Dette er en annonse:
Civilization IV
Civilization IV
Civilization IV
Civilization IV
Civilization IV
Civilization IV
Civilization IV
Civilization IV
Civilization IV
Civilization IV
Civilization IV
Civilization IV
Civilization IV
Civilization IV
Civilization IV
08 Gamereactor Norge
8 / 10
+
Ekstrem dybde. Godt interface. Vellykket gameplay-optimering. Rike multiplayer- og modding-muligheter.
-
Er "bare" evolusjon, ikke revolusjon.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

2
Civilization IVScore

Civilization IV

ANMELDELSE. Skrevet av Erik Petersen

Strategi-sjangerens svar på kokain er tilbake og vi har sniffet uforsvarlig mye.Loading next content