Cossacks II: Napoleonic Wars er etterfølgeren etter det populære historiske RTS spillet Cossacks: European Wars og dets to oppfølgere som kom for noen år tilbake. Det er ikke få spill som produseres i RTS genren om dagen og spesielt artig er det at vi nå får et større og større historisk spekter på spillene. Denne gangen er det Napoleonskrigene som står for tur. Her får man muligheten til å lede hærstyrker gjennom episke slag med opp til 64.000 enheter på kartet samtidig. Det er mye, og vi snakker om særdeles store kart her. Videre finnes det 150 forskjellige enheter og rundt 180 forskjellige bygninger. I grove trekk - dette er stort.
Siden Cossacks 2 er et historisk RTS med en av historiens største hærførere i hovedrollen synes jeg det er på sin plass med litt historisk påfyll. Navnet Cossacks eller kossakker stammer fra det tyrkiske ordet "Kazak", som betyr eventyrer eller fri mann. Det var en etnisk russisk gruppe som levde fra det 15 til det 20 århundret. De var legendariske krigere og ryttere, og ble som oftest brukt som kavalerister. De var i konstant høy beredskap og til og med barn og kvinner var utrustet med dolker. Var man en god kriger og trodde på kristendommen kunne man bli en kossakk. Utviklerne av spillet GSC Game World er et russisk selskap som sannsynligvis er stolte av sine kossakker og derav kommer sannsynligvis tittelen på spillet. Ellers kan jeg nevne at Napoleonskrigene er populære i Russland , da russere og engelskmenn til slutt ble seierherrer. Forøvrig er det Napoelon Bonaparte som preger coveret og er spillets hovedperson. Uendelig mye kan sies om Napoleon og hans bedrifter, men han var utvilsomt en fremragende leder og et taktisk geni. Napoleonstiden er en veldig interessant og unik epoke i Europas historie. Selv om den ikke varte veldig lenge var den et vendepunkt i utviklingen av mange nasjoner. Cossacks 2 kan ikke sammenlignes med en historiebok men det serveres mange interessante historiske fakta fra Napoleonstiden. Videosnutter med oppkledde skuespillere, briefer og kampanjer gir spilleren en grei oversikt over Napoleons seirer og erobringer.
Mange av oss var imponert over Cossacks: European Wars. Cossacks 2 er enda et par hakk bedre. Mange nye innovasjoner på gameplay fronten har løftet spillet ytterligere. Herunder ny modus "Battle for Europe" og ny 3D motor som kombinerer 2D grafikk med det siste innen 3D teknologi. I spillet finner du alt en forventer hos et godt spill i denne type sjangeren. Tre single player moduser, internett modus og en modus for multiplayer.
I kampanjemodusen spiller du som en berømt offiser fra en av følgende nasjoner; Frankrike, England, Østerrike, Prøyssen, Egypt eller Russland. Duke of Wellington fra England, den prøyssiske marsjalken Gebhard von Blucher og Napoleon Bonaparte er noen av alternativene. Velger man for eksempel Napoleon starter spillet med at sersjant Bonaparte ankommer en garnison for å begynne å trene militære avdelinger. Deretter vil man avansere i gradene å lede større og større hærstyrker etterhvert som man lykkes med kampanjeoppdragene.
"Battle for Europe" modusen er ikke ulik fra det vi kjenner i Total War serien og Knights of Honor. Her spilles det på et stort Europakart i 2D hvor man skal forflytte hærstyrker og administrere provinser før det skiftes til 3D RTS modus hvor slag skal utkjempes. Det skal rekrutteres fra befolkningen i de respektive provinsene og tettere befolkede områder stiller større styrker. I tillegg er hver provins spesialisert i en av de viktige ressursene man trenger å innhente. Derfor er det viktigere å kontrollere enkelte provinser fremfor andre, for deretter å bygge forsvarsverker for å forsvare disse.
Skirmish er den siste single player modusen og er egentlig selvforklarende. Standard RTS oppbygging hvor man starter med å samle ressurser, bygge bygninger og enheter, utvikle teknologitrær for deretter å fly på motstanderen din med det du har. God gammel oppskrift som tydeligvis aldri går av moten. I tillegg finnes det muligheter for multiplayer både via nettverk og internett, hvor man blant annet kan spille klassisk deathmatch modus.
RTS gameplayet og kampene på slagfeltet er utvilsomt det som gir best underholdning i Cossacks 2 og her har utviklerne gjort godt arbeid. Tallrike avdelinger stilt opp i tette rekker med datidens våpen og fargerike uniformer bringer deg fort tohundre år tilbake i tid. Til informajon så var det Napoleon selv som etablerte det perfekte fleksible strategiske systemet med infanteri, kavaleri og artilleri avdelinger i divisjoner og korps. Han benyttet seg også av økt utnyttelse og bruk av artilleri. "Ilden er alt, resten er intet". Man kan produsere tusenvis av soldater og hver nasjon har sine egne unike typer infanteri, kavaleri og artilleri avdelinger med forskjellige egenskaper. Disse stables opp i regimenter som skal marsjeres gjennom terrenget. Før man møter fienden bør man utgruppere på ønsket kampformasjon for deretter å angripe eller vente på at fienden skal gjennomføre første trekk. Ved å benytte rette taktikker er mye av jobben gjort og timingen er viktig. Soldatene er utstyrt med musketter som er tidkrevende å lade derfor må man holde hodet kaldt å vente til fienden er innenfor rekkevidde før man fyrer løs for å få best mulig effekt. Man kan også stille opp gutta på flere linjer for å få overlapping i skuddsalvene. Når fienden har gått på betydelige tap kan man sette sette bajonett på fotgutta og storme fremover for å ta ut eller jage vekk siste rest. Kavaleriavdelinger gir best effekt når man bruker dem til å flankere fienden eller jage avdelinger som ikke er oppstillt i formasjon. Ved god bruk av artilleri vil man kunne få påført fienden betydelige tap på avstand. Selv om det etter hvert blir mange avdelinger på kartet er det enkelt og oversiklig å styre dem.
Moral er et viktig aspekt i RTS gameplayet og tallmessige overlegne avdelinger er nødvendigvis ikke best. Uerfarne avdelinger faller som aks for ljåen og det lønner seg å holde liv i avdelinger og styrke dem med erfaringspoeng og trening. Avdelinger som bukker under for de fysiske og psykiske påkjenningene i kampens hete sprer seg og løper avgårde som hodeløse høns. De er da et fett mål for fiendtlige raid. Moral kan synke som følge av flere ting. Blant annet; lange marsjer som evt er på feil formasjon i tillegg, store tap og overvelmende store fiendtlige styrker. Erfarne avdelinger og offiserer vil styrke moralen til tropper i nærheten, ellers kan man tilføre avdelinger fanebærere, offiserer, prester og trommeslagere for å styrke moralen. Et annet greit tips er å unngå å bli utflankert eller bombet med artilleri. Valg av riktig formasjon er også viktig. For å marsjere avdelinger gjennom terrenget eller på vei bør man bruke kolonne. Det går hurtig, men vil by på problemer hvis man går i kontakt med fienden før en rekker får utgruppert. Linjeformasjon er den beste angrepsformasjonen fordi man da får mange våpen i front og stor ildkraft. Firkant formasjonen er beregnet for forsvar. Den er bortimot statisk, men er vanskelig å bryte igjennom og ideell mot kavaleri. Bruker man feil formasjon ved forflytning eller går for langt risikerer man å slite ut soldatenes krefter som vises med en energi måler. Når energi måleren er tom starter moralen å synke.
Andre elementer som er vesentlige i spillet er logistikk, diplomati og økonomi. I Cossacks 2 kan man ikke leve av landet og i motsetning til Napoleon som baserte sin logistikk på plyndring, må man produsere nødvendige ressurser for å opprettholde store hærstyrker selv. Tusenvis av arbeidere må settes til å samle inn både tømmer, jern, gull, stein og mat. Innenfor diplomati tilbys mange forskjellige muligheter. Man kan blant annet inngå allianser, ikke angreps pakter, fritt leide for egne avdelinger gjennom andres land, beskytte andre nasjoner eller gjøre dem til undersåtter. Mange muligheter og mye som skal holdes styr på.
Lydeffekter i spillet holder mål og musikken passer fint inn. Den består for det meste av korpssanger og militærmarsjer spilt på forskjellige korpsinstrumenter. Grafikken er noe varierende. Bygninger og lignende er veldig imponerende å se på da detaljgraden er veldig høy. Når det gjelder alle soldatene som virrer rundt på slagfeltet er graden av detaljer selvfølgelig ikke like stor.
Selv om spillet er stort, detaljrikt og kompleks er det ikke overveldende eller vanskelig å sette seg inn i. Enkle oversiktlige menyer, samt enkelt og fengende gameplay appelerer til spillere som vil sette seg ned å knekke i gang ummidelbart. Oppdragene er mange og varierende. Det finnes også mange artige sideoppdrag som jeg vil anbefale å gjennomføre, og som regel vanker det noe ekstra etter vel utførte sideoppdrag. Etter å ha spilt Cossacks 2 en liten uke sitter jeg igjen med et veldig godt inntrykk. Jeg vet det er veldig mange bra RTS spill ute om dagen. Å anbefale noen spill foran andre vil alltid være vanskelig og ofte en smaksak ettersom det finnes mange gode spill i RTS sjangeren om dagen. Hvis du liker eller vurderer å kjøpe spill som Rome Total War, Empire Earth 2, Acts of War eller Knights of Honor skader det hvertfall ikke å sjekke ut noen screens fra spillet. Cossacks 2 er kult.