Cuphead er et rart spill, så sært at man ikke kan gjøre annet enn å klø seg i hodebunnen og lure på hvordan møtene hos Studio MDHR har gått for seg, for å føre til en så merkverdig kombinasjon av designfilosofier. Det er ikke nødvendigvis sånn at spill må bestå av dele som åpenlyst komplementerer hverandre. Noen ganger kan motsigende perspektiver, mekanikker eller strukturer gagne den overordna opplevelsen av spillet. Hvorfor ble Happy Tree Friends så populært? Fordi den underliggende ironien gjorde det underholdende. Hvorfor er onde klovner som Pennywise ekstra skumle? Samme grunn. Motsigelser, eller underliggende sammenstillinger kan fremme forståelsen av en ting - og i Cuphead sitt tilfelle skjer det på ganske genialt vis.
Cuphead har vært i utvikling lenge, men helt fra første lille glimt fra spillet har folk vært entusiastiske og fulgt spent med på utviklingen. Dette skyldes nesten utelukkende spillets unike utseende. Vi kan med ganske stor sikkerhet si at Cuphead ikke ligner på noe annet vi har sett - med unntak av kildematerialet som har inspirert utviklerne. Men hva annet enn et unikt utseende har Cuphead å komme med? Det er på tide å ta en ordentlig titt på spillet, og felle en dom.
Jeg startet anmeldelsen med en relativt brutal uttalelse, men den er ganske definerende for Cupheads identitet. Først og fremst har vi mekanikkene og strukturen i spillet. Cuphead er et 2D-spill som kan nytes aleine eller sammen med en venn. Du kan velge om du vil slåss mot en boss, eller bare hoppe rundt i en relativt begrenset plattformverden. Du hopper, du skyter, du har sett det før. Du samler også opp en haug med mynter som du kan bruke på å oppgradere eller modifisere evnene dine slik at de passer din spillestil. Virker ikke spesielt nyskapende, gjør det vel? Som sagt, det er utseende som gjør spillet spesielt, og den biten kommer vi snart til, kjære leser. Poenget er at uansett hva du velger å gjøre så er spillet vanskelig - veldig vanskelig.
Cuphead er veldig selvtilfreds med vanskelighetsgraden sin, og selv om du kan velge å spille som nybegynner kommer spillet fortsatt til å gi deg juling. Her snakker vi tonnevis med fiender som er ute etter å knerte deg i plattformsekvensene, bosser med et imponerende utvalg av dødelige angrep og det faktum at du må begynne helt på nytt hvis du mister alle tre livene dine. Du bør være klar for å lide noen nederlag hvis du har planer om å spille Cuphead. Men som med de fleste andre vanskelige spill vokser man med oppgaven, og man lærer hva som funker, og ikke funker. Dette spillet er ikke for alle, og det er litt synd, men hvis man er tålmodig og holder ut blir man belønnet med en billedskjønn opplevelse uten like.
Nå har vi endelig fått unnagjort alle de kjedelige avsnittene som handler om mekanikken i spillet, og kan gyve løs på det som virkelig er interessant med spillet - nemlig grafikken. Det er ingen vei utenom, spillet ser ut som en interaktiv Disney-film fra 30-tallet. Se for deg Steamboat Mickey, med sine overdrevne bevegelser og barnslige stil og legg så til masse farger, en variert verden, en silkemyk bildehastighet og du får Cuphead. Det er praktisk talt et visuelt vidunder, for å si det mildt. Men det er ikke bare fordi spillet eksperimenterer med en
hittil uprøvd stilepoke, men også fordi det kjører den stilen ut til det fulle. Det eksperimenteres, lekes med ideer og det holdes ikke igjen på verken kreativitet eller skaperglede. Man får følelsen av at hver eneste figur, hvert område, hver eneste animasjon er et resultat av en heidundrenes lystig Game Jam-sesjon, hvor designerne har kastet ideer frem og tilbake, og prøvd å se hvem som kan finne på de villeste tingene. Det endelige produktet er enestående og vidunderlig og det er nesten så man kan anbefale Cuphead basert utelukkende på utseende.
Men det er heldigvis ikke det eneste Cuphead har å by på, for det inneholder også tonnevis med herlig musikk som forbedrer inntrykket så til de grader. Hva passer best sammen med tegnefilmestetikken til 30-tallet? Jo, jazz og swingmusikk, så klart! Spillet inneholder mange rytmiske storbandsnumre som for alvor nører opp under nostalgien. Dessverre holder ikke resten av lydbildet samme nivå. Det er generelt brukt for lite bass, og alle angrep er så dominert av diskant at det skurrer i ørene.
I tillegg er ikke spillet spesielt langt. Ikke at det trenger å ha så mye å si på spillets kvalitet, men vanskelighetsgraden og det store fokuset på bosskamper gjør at spillet ikke har en veldig stor gjenspillingsverdi, utover det at man får oppleve det fantastiske designet på nytt. Du kan jo spille med en venn, og selv om samarbeidselementet ikke forandrer nevneverdig på taktikken eller strategien, er det aldri dumt å inkludere det.
Når det er sagt så er Cuphead en sann triumf, en veldig, veldig rar triumf. Spillets estetiske sans tilsier at det kan spilles og nytes av alle, men det stemmer overhodet ikke. De spillerne som tilfeldigvis snubler over Cuphead på Xbox Store kommer nok til å bli sjokkert over hva som faktisk kreves for å fullføre spillet. Men hvis du er tålmodig, gir spillet den tiden det trenger og bare nyter den unike estetiske opplevelsen det tilbyr, så er alt strevet absolutt verdt det. Og så kan du jo dele opplevelsen med en venn, og det er jo ikke så verst.