I snart 10 år har vi ventet på at massive onlinespill skal ta av. I stedet går utviklingen i motsatt retning: flere og flere mister interessen for onlinespill, utgivernes fortjeneste blir mindre og mindre. Hva er galt? Utvidelsespakker som «Dark Age of Camelot: Trials of Atlantis» er nok en del av problemet.
Det er mange om beinet i segmentet Massive Onlinespill. Etter den gedigne suksessen med Ultima Online, etterfulgt av den enda større suksessen EverQuest, har utallige spillselskap forsøkt å gjenta suksessen. For å tiltrekke abonnenter har mange kopiert markedslederen EverQuest. Det vil si: generisk fantasy-setting med evig kamp mot dumme monstre og ingen slemme «griefere» som ødelegger moroa for folk flest. DAOC, Shadowbane, Horizons, Asherons Call pluss en haug med andre titler under utvikling følger formelen nitidig.
DAOC skiller seg ørlite fra røkla ved at PvP (Player versus Player conflict, altså muligheten til å sloss med andre spillere) til en viss grad er integrert i spillet. Du kontrollerer en figur som bor i enten Midgard (vikingdelen av spillverdenen), Albion (den "britiske" delen) eller Hibernia (den keltiske delen). Spillere fra disse tre «nasjonene» (realms) kan møtes i spesielle områder for oppgjør med sverd og magi som våpen. Det er mye morsommere å spille mot ekte mennesker enn mot datastyrte skapninger, og "Realm versus Realm combat" er DAOC's store trekkplaster. Griefing er sterkt begrenset, samtidig har man i alle fall mulighet til å måle krefter med andre spillere.
Problemet et at før du kan våge deg ut i kamp mot andre spillere, må du komme deg opp i level. Det innebærer timesvis med slakting av rotter og slimklatter mens du sanker erfaring, penger og bedre utstyr. Og gjerne noen gode venner å kjempe sammen med; det sosiale aspektet med venner og fiender er tross alt hele poenget med slike onlinespill.
Dette lyder jo ganske moro - men spesielt oppfinnsomt er det ikke. Bortsett hvordan kamper mellom spillere kontrolleres er DAOC klin likt en bråte andre spill. Da DAOC erobret en plass blant «the big five» - de fem mest populære onlinespillene - var det fordi spillet hadde tre fordeler. På grafikksiden så DAOC litt bedre ut en de eldre spillene som AO og EQ. DAOC hadde litt mer variert gameplay enn konkurrentene, med flere spillbare raser, mer vekt på sosiale yrker som våpensmed, rustningsmed og så videre. Og ikke minst var settingen litt oppfinnsom - i stedet for resirkulert fantasy-svada var DAOC godt forankret i europeisk middelalderkultur og mytologi. Noen syntes spillet var gørrkjedelig, men takket være sine små forbedringer i forhold til konkurrentene kapret DAOC nok kunder til å bli regnet som en gedigen suksess.
Siden har oppskriften for DAOC vært, som for EverQuest, å gi ut stadig nye «expansion packs» som primært inneholder mer innhold for karakterer med høy level. Tempoet er så langt en oppgradering hvert halvår: først en utvidelsepakke som selges til samme pris som et nytt spill, deretter en gratispakke som kan lastes ned et halvt år senere. "Trials of Atlantis" er den andre fulle utvidelsespakken; trolig vil Mythic forsette å oppdatere spillet til ingen orker mer.
"Trials of Atlantis" inneholder en ny spillbar rase for hver "realm", slik at erfarne spillere kan starte på nytt med en ny karakter om de vil. I tillegg til en overhaling av grafikkmotoren inneholder utvidelsen nesten utelukkende "high end content", altså dungeons, gameplay, monstre og områder beregnet på folk som har spilt DAOC lenge. Tittelen spiller på at det sunkne kontinentet Atlantis har blitt gjenoppdaget, og tøffe karakterer kan gjennomgå "Atlantis prøvelser" for å avdekke Atlantis tapte hemmeligheter. Med andre ord: mange krevende områder under vann. Dessuten er "master levels" inkludert; nå kan karakterer som var "makset ut" i ferdigheter og egenskaper med det gamle regelsettet, fortsette å gå opp i levels en god stund til. Antagelig helt til neste expansion, "New Frontiers", kommer om et halvt års tid.
Alt dette er velkomment for alle spillerne som allerede har gjort alt som går an å gjøre i DAOC. Men for nye spillere er mesteparten av innholdet ganske meningsløst. Overhalingen av grafikkmotoren er ikke god nok til å få DAOC opp til "state of the art status", og disse forbedringene kommer først og fremst til uttrykk i de nye områdene. I begynner-områdene bærer DAOC preg av å være laget i 2001. Karakterene ser ut som sløve Cartoon Network-figurer med spaghettiarmer og -bein. Monstrene er ikke mye bedre. Dette er en anmeldelse av den komplette pakken, med grunnspillet pluss de to utvidelsespakkene, og det er derfor rimelig å anmelde spillet fra et nybegynnerperspektiv. Og for en nybegynner godt ute i 2004, er DAOC et en fryktelig lite tiltalende, tungvindt og umorsom spillopplevelse.
Etter å ha laget ferdig en figur bærer det ut i den store og farlige villmarken for å gå opp i level. Finn et monster, klikk på det for å starte kamp, og stikk ut på kjøkkenet for å finne noe å spise. Autoattack ordner selve slossingen. Gjenta en bråte ganger, og før eller siden går du opp i level slik at du kan angripe litt tøffere ting. Det er lurt å ha på radioen i bakgrunnen, en god bok for hånden eller kanskje synslinje til TV'en. Uten distraksjoner som dette er leveling-fasen utrolig kjedelig.
Etter et par dager eller uker, avhengig av hvor fort du orker å gå opp i level, kan du begynne å lage dine egne våpen, kjøpe deg et hus å bo i, bli med i et guild eller gå på eventyr som har en slags mening - for eksempel å finne Atlantis gåte. Det er mange artige oppdrag å finne i dette spillet. Men sjansene er store for at du går lei lenge før den tid.
Denne anmelderen var gørrlei etter fem minutter med DAOC. Skrotete grensesnitt, grafikk under bransjestandard og et utkjedelig kampsystem var mer enn jeg klarte å takle. Det er derfor umulig for meg å gi dette spillet annet enn stryk. Som en ny spiller hadde det rett og slett ikke morsomt - snarere tvert i mot. Det var over hodet ikke aktuelt å slite seg igjennom 20 til 40 levels for å omsider kvalifisere for å gjennomgå de faktiske "Trials of Atlantis", som er en serie lineære quests under vann. Denne utvidelsespakken burde kanskje ikke selges i butikk for å hanke inn nye spillere, men heller gjøres tilgjengelig for nedlasting for eksisterende spillere. Gold Edition-pakken, som inkluderer grunnspillet og den tidligere utvidelsen "Shrouded Isles", har lite eller ingenting å tilføre nye spillere.
Problemene til DAOC er langt fra isolerte. Dette er problemer hele genren sliter med. Akkurat nå befinner vi oss i den mørke middelalderen for genren Massive Onlinespill. De samme gamle suksessoppskriftene resirkuleres, spillerne blir mer og mer lei og hver måned utgis enda flere spill som gjør enda mer av akkurat det samme. Om bransjen forsetter med filosofien som åpenbart ligger bak DAOC og dets mange likesinnede konkurrenter ser det mørkt ut for genren. Spill skal liksom være morsomt, også for nye spillere.