Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Dirt Rally

Dirt Rally (konsoll)

Å kjøre i 200 kilometer i timen på smale veier gjennom de finske skoger har aldri vært mer skummelt, men det har aldri vært mer moro heller!

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

Rallyfansen har lenge lengtet etter noe som kan måle seg med gode gamle Richard Burns Rally fra 2004. På de nyeste konsollene har WRC 5 og Sebastien Loeb Rally Evo vært det nærmeste man kommer så langt, men med Dirt Rally til PC viste Codemasters at de ligger noen billengder foran. Nå står endelig konsollversjonen på startstreken og ruser motoren.

Selv om det bare har gått noen måneder siden den ferdige PC-lanseringen i desember i fjor (spillet kom først i Early Access-utgave), fryktet jeg at forventningene mine hadde vokst seg for høye, og at aldri så liten skuffelse lå foran meg. Heldigvis er "skuffelse" det siste ordet man tenker på straks man har fyrt opp Dirt Rally for første gang. Dette er like sant for Playstation 4-versjonen som på PC. Man blir møtt av en meny som ser veldig bra ut og har seks tiltrekkende valg.

HQ

Ett av valgene er "Tutorials", og du gjør lurt i å svinge innom før du starter å kjøre villmann i skogen. Velkjente Andrew Coley, også kjent som "The Voice of Rallycross", gir deg en innføring i de viktigste elementene i sporten. Alt fra hvordan tankegangen bør være til hvordan man bremser inn mot en sving blir tatt hånd om. Du får nyttige eksperttips om emner som hvordan notene fra kartlesereen skal tolkes, og er du ikke en rutinert rallyfører fra før kommer tipsene godt med.

Dette er en annonse:

Dirt Rally er nemlig et spill som krever og forventer at du tar kjøringen på alvor. Før man setter igang med karrieredelen, kan jeg sterkt å anbefale å ta noen runder for å trene. Spillet er rett og slett såpass realistisk at det nesten er umulig å hive seg rett ut ellers. Faktisk er spillet så krevende når man ikke bruker hjelpemidler som ABS-bremser og traction control, at kun ni prosent av PC-spillerne har latt dette være av så langt. Vi tipper konsollspillerne vil stå for tilsvarende statistikk, men vi i GR er likevel likevel minoriteten som vil ha det så vanskelig som mulig. Utfordringen gjør spillet enda morsommere, og uten assistanse oppfører bilene i Dirt Rally seg slik ekte rallybiler skal gjøre.

Dirt RallyDirt RallyDirt Rally
Dirt RallyDirt Rally

Vanskelighetsgraden er på mange måter nøkkelen som gjør Dirt Rally så bra. I uendelige timer kan du leke deg på grusveier og rundt rallycrossbanene, uten å gå lei eller å føle at du har fullført spillet. Skulle du mot formodning gå litt lei å spille mot de samme motstanderne, er det dessuten mange nye å treffe i online-delen. Enn så lenge er det dessverre kun rallycross som er mulig å kjøre online, men utrolig moro er det likevel. I tillegg lastes alle tidene dine fra både karrieremodusen og "custom events" opp til Codemasters-serverne, slik at du kan sammenligne dine prestasjoner mot andres. Dessverre er det ingen måte å gå inn for å sjekke en spesifikk etappe, uten å kjøre den først. Det er noe vi savner.

Dette er en annonse:

Noe vi derimot ikke savner er "flashbacks" eller "rewinds". Funksjonen som i mange spill lar deg rette opp feilen i siste sving x antall ganger, er nemlig utelatt for å holde vanskelighetsgraden oppe. Her gjelder det rett og slett å holde seg på veien, eller så får du straff. Akkurat som i virkeligheten. I de aller fleste tilfeller lønner det seg også å finne veien tilbake til traseen på egenhånd.Det finnes en jukseknapp, men bruk av denne gir deg tidsstraff, og tidsstraffer kan bli skjebnesvangre i jakten på førsteplassen.

HQ

Har du noen gang hørt lyden av en rallybil på ordentlig? Om ikke, vil du ha en god idé om hvordan de høres ut etter å ha spilt dette spillet. Lyden er eksepsjonelt bra uansett hvilken bil du kjører, og hver modell har særegen karakteristikk. I tillegg har Codemasters klart å få frem lyden av punkteringer, eksosanlegg som faller av og andre gjenstander man er bori på en meget overbevisende måte. Hvis du har punktert, og ikke merker det på bilen med én gang, hører du det garantert etter kort tid. I tillegg vil naturligvis også kjørefysikken endre seg etterhvert som dekket slites helt av felgen.

Kartleseren har god timing når du justerer dette i forhold til hvor fort bilen du kjører går. Med moderne rallybiler er det en fordel om notene kommer noe tidligere enn når man kjører en tregere 60-talls rallybil. Det er viktig å ha lyden på høyt nok, slik at du hører hva kartleser sier. Pilene på skjermen er nemlig ikke er like lette å få med seg i sidesynet som mange andre bilspill. Det ser stilig ut med håndskrevne kartnoter, men det er ikke veldig praktisk. Samtidig er det med på å gjøre kjøreopplevelsen enda mer realistisk, ettersom rallyførere selvsagt ikke har slike piler og symboler å forholde seg til i virkeligheten.

Meningene er delte om grafikken til Dirt Rally. Jeg kan skjønne hvorfor. Til tider er det slående vakkert, med en natur som ser mer ut som et fotografi enn et TV-spill, og spesielt når man ser på repriser fra rallycross-løp føler man at det er som å sitte å se på TV. Når Liam Doran og Petter Solberg kommer hoppende over mållinjen på Lånkebanen i Trøndelag, er det vanskelig å se forskjellen på spillet og virkeligheten.

Dirt RallyDirt RallyDirt RallyDirt Rally
Dirt Rally

I andre situasjoner kan grafikken virke noe mer kornete, men som vi var inne på under vår anmeldelse av blant annet Trackmania Turbo, er det langt viktigere at spillet flyter bra enn at grafikken er 100 prosent virkelighetstro. Det er også viktig at bilene føles ekte, og ikke tilhører en slags hoovercraft-simulator som for eksempel Sebastien Loeb Rally Evo ga inntrykk av til tider. Bilene i Dirt Rally sitter derimot godt til underlaget og følger veibanen på en meget god måte. Ja, bortsett fra i Rally Finland da, hvor man sjelden har bakkekontakt i løpet av de luftige fartsetappene.

Onlineløsningen til Codemasters i DiRT Rally har forbedringspotensiale, og står for det eneste virkelig negative punktet knyttet til spillet. At man kun kan kjøre Rallycross-løp er i og for seg greit, men jeg skulle ønske at man også kunne kjøre rallyetapper live mot andre spillere. Resultatløsningen i Rallycross virker også noe merkelig i de løpene vi prøvde, da tidene fra to forskjellige heat ikke ble sammenlignet, men heller satt opp som to forskjellige løp. Det gjorde det lettere for de som endte opp i heat med to førere, enn de med tre. Her kunne man fint hatt en løsning hvor man stiller i ett heat når man er opp til seks biler, og to heat om man er syv eller åtte. Når dét er sagt så er Codemasters generelt sett gode til å høre på tilbakemeldinger fansen, så vi blir ikke overrasket om det kommer online-endringer i fremtiden.

HQ

Noe annet vi også forventer for fremtiden, er flere baner og etapper. 70 etapper fordelt over seks land, og Rallycrossbaner i tre land er absolutt ikke dårlig, men vi har fortsatt et ønske om å se flere steder Rallycross-sirkuset er innom i løpet av sesongen. Ettersom Codemasters sitter på den offisielle FIA RX-lisensen burde det la seg gjøre.

Skal man prøve på en kort oppsummering av DiRT Rally for konsoll så må det bli at dette er veldig nære et genuint mesterverk når gjelder realistiske racingspill. Vi hadde høye forventninger da vi startet spillet for første gang, og har ikke blitt skuffet etter utallige timer bak rattet. Det er liten tvil om at det kan være en fordel å bruke ratt og pedaler for å få de beste tidene, men en vanlig håndkontroller gjør også nytten og vel så det! Det gjelder å finne innstillingene som passer akkurat deg og din kjørestil. Gjør du det kommer du nesten garantert til å kose deg like mye med Dirt Rally som oss.

Dirt RallyDirt RallyDirt Rally
09 Gamereactor Norge
9 / 10
+
Realistisk, mye godt innhold, ekstremt bra lyd og god grafikk.
-
Ikke optimal online-løsning.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

Dirt Rally (konsoll)Score

Dirt Rally (konsoll)

ANMELDELSE. Skrevet av Daniel Andersen

Å kjøre i 200 kilometer i timen på smale veier gjennom de finske skoger har aldri vært mer skummelt, men det har aldri vært mer moro heller!

3
Dirt RallyScore

Dirt Rally

ANMELDELSE. Skrevet av Petter Hegevall

Gamereactors egen racingfører har brukt 2015 på å forelske seg i Codemasters på nytt. Etter over 100 timer med Dirt Rally er karakteren klar...

0
Her er Dirt Rally-vinnerne!

Her er Dirt Rally-vinnerne!

NYHET. Skrevet av Redaksjonen

Gamereactor hadde nylige en stor Dirt Rally-konkurranse der rekordmange deltok på tvers av plattformene i hele Norden. Målet var å bruke kortest mulig tid på banen Pike's...

0
GR Live spiller Dirt Rally

GR Live spiller Dirt Rally

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Vår Dirt Rally-konkurranse er godt igang, og du kan delta ved å søke for enten "GamereactorPS4", "GamereactorXB1" eller "GamereactorSteam" i fanen med ligaer. I et forsøk...

0
GR Live presser grensene i Dirt Rally

GR Live presser grensene i Dirt Rally

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Dirt Rally-konkurransen vår er i full gang, og ved å søke opp "GamereactorPS4", "GamereactorXB1" eller "GamereactorSteam" i ligaens faner kan du melde deg på med din...

1
Disse leder i Dirt Rally-konkurransen

Disse leder i Dirt Rally-konkurransen

NYHET. Skrevet av Redaksjonen

Vår Dirt Rally-konkurranse spoler avsted, og mens du leser dette sitter det noen og forsøker å få ny bestetid på Pike's Peak-banen. Hvorfor? Fordi man kan vinne ratt,...

0
Vinn ratt og pedaler i Dirt Rally

Vinn ratt og pedaler i Dirt Rally

NYHET. Skrevet av Redaksjonen

Dirt Rally er omsider ute til PC, PS4 og Xbox One, og som en slags markering for det glimrende racingspillet har vi satt sammen en konkurranse hvor du kan vinne kule...Loading next content