Norsk
Gamereactor
anmeldelser
FIFA 15

FIFA 15

Årets utgave av verdens desidert største fotballspillserie er nå ute, og vi har satt oss ned med Xbox One-versjonen for å sette karakter...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ

FIFA 15 er et spill som svinger mellom en svak 2/10 og en sterk 9/10, altså mye likt sine forgjengere FIFA 13 og FIFA 14. Det befinner seg imidlertid mest i den høyeste delen av skalaen, men det er vanskelig å ignorere de mange merkelige prioriteringene gjort av EA Canada. Ha derfor i bakhodet at den følgende teksten omtaler et spill som i bunn og grunn er et solid fotballspill.

Nyhetene i år er mange, men flere av dem er rent kosmetiske endringer som ikke påvirker selve spillet på matta. Alle stadioene fra Premier League er riktig gjengitt, og på tribunen sitter hjemmepublikummet korrekt antrukket og synger lagets supportersanger. God stemning. Spillerne minner også mer om seg selv med bedre figurmodeller som yter fysikken til toppatletene rettferdighet. Det er også lagt inn en enorm mengde animasjoner som kommer til syne etter at dommeren blåser av spillet, alt for å vise at spillerne er glade, sinte, skuffet eller oppgitte.

Og dommeren er ikke redd for å blåse. Det er nemlig veldig mye stopp i spillet. Mye av det skyldes selvfølgelig at taklinger ofte sender ballen ut over sidelinjen, men det er også mange frispark som ikke burde vært dømt. Mest irriterende er det uansett at han blåser for offside selv om spilleren i offside slett ikke er involvert.

FIFA 15
Dette er en annonse:

Dette er ikke noe problem som inntreffer spesielt ofte, for det er kun en sjelden gang jeg har flere pasningsalternativer fremover på banen. Medspillerne mine er forbausende lite interesserte i å bli med i angrep, og jeg ender ofte opp med å spille bakover eller gå selv. Det første alternativet hjelper meg med å flytte opp laget, men jeg skulle gjerne hatt noen til å løpe i de rommene som var åpne under overgangen - i stedet for å nøle og stoppe på 30 meter. Velger jeg å spille en vanlig pasning foretrekker jeg også å få lov til å møte ballen med spilleren jeg kontrollerer, men dette er fortsatt vanskelig.

Medspillerne er heller ikke så lette å lese når de bestemmer seg for å bli med opp. De ber om ballen og peker i rom, men når jeg skal til å tre ballen gjennom avbryter de (selv om det ikke er noen fare for offside) løpet og ballen går til ingen. «Lureløp» kalte vi det i FIFA 14, og sannelig er det en stor del av spillet i FIFA 15 også.

FIFA 15FIFA 15FIFA 15

Forsvaret er også veldig varierende. Den kunstige intelligensen er lite behjelpelig etter at jeg takler og ballen triller over lissene på en av de datastyrte medspillerne. Jeg vet godt at det er min oppgave å bytte til riktig spiller og ta ballen selv, men de kunne godt stoppet den i det minste. Ingen liker saltstøtter på banen. Passivitet og underlig oppførsel finnes også i andre deler av forsvarsarbeidet. Når motstanderen kommer alene mot meg og to-tre andre forsvarere, synes jeg det er utrolig frustrerende at backene er mer opptatt av å holde bredden (siden det ikke er noen motspillere på vingene) enn å trekke inn og hjelpe til.

Dette er en annonse:

Det er heller ikke alltid så lett å gjøre en god forsvarsjobb når mange av sammenstøtene gir unaturlige utfall. Spillere som faller for den minste berøring er ikke så fjernt fra virkeligheten, men det er slett ikke vanlig at forsvarende lag kaster seg i en liten skulder mot skulder. Jeg opplever også at jeg bruker farten til å komme meg inn foran angriperen, men idet jeg skal spille støttepasningen blir jeg mirakuløst passert av spilleren jeg nettopp blokkerte med 90 kilo muskler. Førstepremien for dårlige valg går også dette året til den som bestemte at en av forsvarerne skal følge angriperens løp slik at det ikke blir avvinket for offside.

Som et siste innspill i forsvarspraten er det frustrerende å ikke få lov til å styre spilleren med markøren over hodet. Jeg leser en pasning eller løper i en retning for å plukke opp en løs ball, men spillet overstyrer mine kommandoer ved å sende spilleren sidelengs med små steg slik at ballen kan trille bort til motstanderen. Som sagt er det veldig frustrerende, men husk at mellom disse hendelsene skjer det også mye som er bra.

FIFA 15

FIFA 15 er veldig flott presentert. Det gjelder alt fra tribuner og publikum til slitasje på gressmatta og møkkete draktsett. Musikken passer som vanlig til spillet, og kommentatorene har fått nye replikker. Fra du starter en kamp er det hele som en TV-sending, og jeg føler meg godt ivaretatt av EA (selv om kartet ikke er synlig i begynnelsen fordi den plassen skal brukes til å skape TV-følelsen).

Forbedrede animasjoner gir spilleren din bedre kontroll når man fører ball, mottakene er bedre og pasningsspillet går raskere. Det er nemlig vesentlig enklere å spille ballen videre på første berøring. Hodespillet har også fått den justeringen den trengte, og det er faktisk mulig å spille ballen i en bestemt retning med hodet uten at det blir helt feil. Dessuten er de nye sklitaklingene veldig deilige. Med riktig timing vil taklingene føre til at du tar ballen og kan reise deg opp med den i beina, og generelt er de bedre balansert enn de var i fjor.

Sklitaklingene er virkelig mye bedre, men jeg tror faktisk jeg setter enda mer pris på muligheten for å bytte til en annen spiller på dødball. Innkast, utspill fra mål, hjørnespark og frispark får en ny (og etterlengtet) dimensjon når jeg kan kalle på ballen fremfor å håpe at medspilleren min er der han skal være. Et stort pluss når man spiller alene. De forbedrede keeperne gjør også en god figur, og når spillet fungerer gjør keeperens oppførsel sitt for å heve autensiteten.

FIFA 15FIFA 15FIFA 15

Et stort skår i gleden da FIFA 14 ble sluppet var at utgaven manglet turneringer. Dette har EA bøtet på denne gangen, og alle oss som liker å samles for å spille oss til gull i samme sofa får tilbake muligheten i FIFA 15. Ellers kan du spille karriere, online med og uten venner og selvfølgelig den populære modusen Ultimate Team.

Ultimate Team er som det pleier, men den beste (og kanskje eneste) nyheten er at du kan få ulike toppspillere på lån i et begrenset antall kamper. Selv om det kun er for to matcher, så er det veldig gøy å kunne slenge inn min favorittsvenske, Zlatan, på spissplass.

Det jeg sitter igjen med er å måtte vurdere om feilene, overstyringen og spillets behov for å balansere kampene på en unaturlig måte skal få overskygge et generelt veldig godt spill som tidvis glimter til med fantastiske øyeblikk. Orker jeg tolv nye måneder med den følelsesmessige berg- og dalbanen FIFA 15 representerer? Jeg vet ikke. I hvert fall ikke ennå. Dette er et godt spill som kløner det til for seg selv, og hvis PES-demoen er representativ for det kommende spillet vil nok denne karen la lisenser være lisenser i oktober. FIFA 15 er bedre enn fjorårets utgave, men videreføringen av problemer begynner å bli uforståelig.

FIFA 15
FIFA 15
FIFA 15
FIFA 15
FIFA 15
07 Gamereactor Norge
7 / 10
+
Bedre bevegelser, godt utvalg av moduser, fine gameplay-nyheter og flott presentasjon.
-
De samme gamle problemene med AI-en, unaturlig balansering i kampene og overstyring av mine kommandoer.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

FIFA 15Score

FIFA 15

ANMELDELSE. Skrevet av Tor Erik Dahl

Årets utgave av verdens desidert største fotballspillserie er nå ute, og vi har satt oss ned med Xbox One-versjonen for å sette karakter...

1
FIFA 15 feirer med gratis FUT-pakker

FIFA 15 feirer med gratis FUT-pakker

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Denne uken markeres seksårsjubileet for FIFA Ultimate Team, og EA vil feire dette med å gi bort FUT-pakker til spillerne. Modusen ble en fast del av FIFA-serien i 2009,...

3
Brukte 37 000 av pappas kroner i FIFA 15

Brukte 37 000 av pappas kroner i FIFA 15

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Jeremy Hillman postet et innlegg på sin blogg om et problem som ser ut til å ramme foreldre med jevne mellomrom når mikrotransaksjoner er involvert. Hans FIFA 15-elskende...

0
FIFA 15 vant det norske romjulssalget

FIFA 15 vant det norske romjulssalget

NYHET. Skrevet av Tor Erik Dahl

Mens britene hadde mest lyst på Grand Theft Auto V og Call of Duty: Advanced Warfare, var norske spillere mest interessert i å skaffe seg FIFA 15 i fjorårets siste uke....Loading next content