Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Final Fantasy XII: The Zodiac Age

Final Fantasy XII: The Zodiac Age

Final Fantasy-seriens neste remaster er ferdig, og vi har satt en av våre fremste FF-eksperter på saken med å anmelde...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt
HQ
HQ

Det kan være vanskelig for anmeldere å vite helt hvordan vi skal forholde oss til remastere. Spillenes nye visuelle fasade er fort noe man kan henge seg opp i, men det er også viktig å inkludere spillets relevans i nåtiden, samt dybden av nyheter i spillet. Det som imidlertid ofte er viktigst, og vanskeligst, er å ta av seg nostalgibrillene.

Den nyeste utgivelsen i serien av remastere er det tolvte kapittelet i Square Enix-franchisen Final Fantasy. Dette er et spill jeg hadde stor glede av da jeg spilte det på Playstation 2 for elleve år siden. Final Fantasy XII er et av de mer oversette kapitlene, men her på Gamereactor fikk spillet høyeste karakter. Spørsmålet nå er om Final Fantasy XII er et tidløst mesterverk, eller om det er en forfalt antikvitet.

Final Fantasy XII: The Zodiac AgeFinal Fantasy XII: The Zodiac Age
Dette er en annonse:

Final Fantasy XII har antageligvis den lengste introen av alle de nummererte spillene, men det er også nødvendig. Spillets plott er nemlig det mest kompliserte siden Final Fantasy Tactics (begge spillene er en del av Ivalice Alliance). I løpet av syv minutter har du sett alt fra et kongelig bryllup, dokumentar om verdenens historie og tragiske tap. Det er mye, men spilleren mister aldri oversikten. Den dokumentar-aktige vinklingen er dog malplassert, og det ødelegger litt av opplevelsen.

I klassisk Final Fantasy-stil handler det om konflikten mellom det gode kongeriket og det onde imperiet. Selv om premisset ikke er revolusjonerende, ligger spillets identitet i forholdet mellom de ulike rollefigurene - ikke i den store krigen.

Du spiller som Vaan, en ung tyv med ambisjoner om et liv med mer mening enn å leve på gaten i hovedstaden Rabanastre (i kongeriket Dalmasca). Selv om han fungerer som hovedpersonen, er han ikke like viktig som eksempelvis Tidus eller Cloud i den store sammenhengen. Her kommer også figuren Basch inn. Han er en tidligere ridder som søker rettferdighet for imperiets handlinger mot Dalamasca. Final Fantasy XII har virkelig stor bredde i figurgalleriet, og særlig kjemien mellom piraten Balthier og hans partner Fraan er godt laget. Med tanke på historien vil ikke gamle spillere finne noe nytt, for dette er kun et gjensyn med det dere allerede har opplevd.

Final Fantasy XII: The Zodiac AgeFinal Fantasy XII: The Zodiac Age
Dette er en annonse:
Final Fantasy XII: The Zodiac AgeFinal Fantasy XII: The Zodiac Age

Det er i gameplayet dere FF-veteraner vil finne den store forskjellen. Det gamle Job-systemet fra tidligere spill har blitt implementert, og det erstatter det Sphere Grid-lignende systemet fra X eller Ascension fra XV. I stedet kan hver figur nå velge to jobber hver, og dette lar deg bygge et lag med godt balanserte krigere. For eksempel sørget jeg for at Fraan var både Archer og Machinist, noe som gjorde henne mer sårbar for tunge angrep, samt bedre med med på lengre avstander.

Job-systemet føles bedre og dypere enn systemet fra originalen, noe som gjør gjensynet med Ivalice til en fersk opplevelse - fremfor kun et gammelt spill i ny drakt. Det nye Zodiac-systemet vil utvilsomt virke kjent for dere som har spilt Final Fantasy XIV, og kan gjøre det enklere å bytte til et enspillereventyr i samme franchise.

Final Fantasy XII: The Zodiac AgeFinal Fantasy XII: The Zodiac Age

Selve kjernen i gameplayet har ikke endret seg, og det er fortsatt sanntidsinspirert turbasert. Det var et revolusjonerende tilskudd i serien da spillet ble sluppet 2006, men det føles en anelse utdatert i dag. Det er imidlertid skikkelig kult å kunne spille som de ulike gjestefigurene, og til tross for spillets alder er det fortsatt et morsomt spill.

Hele verdenskartet er også mer åpent enn de fleste av de andre kapitlene, kun overgått av Final Fantasy XV, XI og XIV. Det er mer flytende å reise til fots fra ørken til dype skoger i Final Fantasy XII enn det er i den lineære oppbygningen til eksempelvis Final Fantasy X.

Final Fantasy XII: The Zodiac AgeFinal Fantasy XII: The Zodiac Age

Dette er som kjent en remaster, og da er det den visuelle siden som er den aller viktigste. Final Fantasy XII er ikke den peneste remasteren jeg har spilt, men den visuelle oppgraderingen føles til gjengjeld utrolig gjennomført. Den ligger milevis foran andre oppgraderinger Square Enix har gjort med spill som Final Fantasy: Type-0 eller Final Fantasy X, der visse ting så mye bedre ut enn andre. Hver eneste detalj er mer polert, og det er vanskelig å forstå spillets alder når den vakre arkitekturen og naturen spiller på lag.

Spesielt musikken har fått en kraftig dytt i riktig retning, for alt er spilt inn på nytt. Resultatet er fremragende. Dette er ikke Final Fantasy-seriens beste melodier, men de har masse personlighet som for dem til å skille seg ut. Dere som sverger til at det gamle alltid er å foretrekke kan dessuten bytte tilbake når som helst.

Final Fantasy XII: The Zodiac AgeFinal Fantasy XII: The Zodiac Age

Final Fantasy XII: The Zodiac Age er en godt utført remaster av en litt oversett klassiker, og til tross for alderen leverer det en underholdende opplevelse. Figurene er interessante med sterke personligheter, det visuelle er velpolert og musikken er bedre enn noensinne. Det nye Zodiac-systemet er vesentlig bedre enn det gamle, og det er en velkommen nyhet for fansen. Hvis Square Enix hadde sluppet spillet uten å endre noe annet enn utseendet, ville jeg ikke ha landet på en like høy karakter. Det er de nye mekanikkene og de små, nye detaljene som hever dette over alle de tidligere remaster-utgavene fra Square Enix.

HQ
09 Gamereactor Norge
9 / 10
+
Fin visuell oppgradering, Zodiac Job-systemet er et fint tillegg, figurene oser av personlighet, nyinnspillingen av musikken er glimrende.
-
Kampsystemet føles gammeldags, og dokumentar-aspektet fungerer ikke spesielt bra.
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte teksterLoading next content