Gamereactor Norge. Se de nyeste spilltrailerne, pluss ferske intervjuer fra de største spillmessene i verden. Gamereactor bruker cookies slik at du kan browse nettsiden vår best mulig. Hvis du fortsetter antar vi at du er fornøyd med vår cookies policy.

Norsk
Gamereactor
anmeldelser
Gray Matter

Gray Matter

Gabriel Knight-skaperen med et nytt gåtespekket eventyrspill. Martin Liland har dratt til Oxford for å løse opp i knutene...

Abonner på vårt nyhetsbrev her!

* Påkrevd felt

På nittitallet var pek-og-klikk-eventyrspillene virkelig i vinden. Mange husker alle klassikerne fra blant annet Lucasarts og Sierra, hvor sistnevnte selskap fostret en trilogi som i ettertid har blitt en ren kultklassiker: Gabriel Knight. Jane Jensen var navnet på kvinnen som stod bak disse mystiske etterforskningsspillene, som i ettertid er regnet blant noe av det beste sjangeren har å by på.

Siden den tid er Sierra nedlagt og eventyrsjangeren er redusert til en nisjesjanger for spesielt interesserte. Det har imidlertid ikke Jensens fortellerlyst og brennende engasjement for å bringe eventyrspillene tilbake. Etter ni år og en trøblete produksjon er endelig hennes siste hjertebarn her.

Historien i Gray Matter utspiller seg i Oxford hvor hovedpersonen, en kvinnelig hobbytryllekunstner ved navn Sam Everett, får motorstopp og søker ly i herskapshuset til nervebiologen Dr. David Styles. Hun utgir seg for å være Dr. Styles nye assistent og får i oppdrag å skaffe prøvekaniner til forskningsprosjektet hans. Etter hvert som historien beveger seg fremover blir det klart at ikke alt er som det skal. Dr. Styles har sitt eget lille prosjekt på si, hvor han desperat prøver å gjenforenes med sin avdøde kone.

Gray Matter er gjennomsyret av arven fra nittitallet og Gabriel Knight-spillene. Designet er uhyre konvensjonelt og vil utvilsomt behage den mest iherdige fansen av sjangeren. Pek-og-klikk-grensesnittet er på plass, det samme er Jensens fortellerglede. Historien er utvilsomt det som står i sentrum: mørk, intrikat og pepret med detaljer fra området i og omkring Oxford. Jensens øye for detaljer og grundige research har alltid preget spillene hennes og gjør universene hun skaper både interessante og troverdige. Gray Matter er i så måte ikke noe unntak. Gåtene du må løse er alltid godt innarbeidet i handlingen og driver historien fremover.

Dette er nok hva man kan kalle et spill for modne spillere. Det sterke fokuset på karakterer, tema og historie vil nok skremme vekk den gjennomsnittlige spilleren. Det er liten tvil om at Jane Jensen først og fremst er historieforteller, noe hun gjør særdeles godt, og spillet er et middel for å fortelle historien. Karakterene er velskrevet, og særlig Dr. Styles har en meget godt skildret personlighet med mange lag. Det er historien om en nedbrutt mann som kjemper for å mestre tapet av den han elsker.

Dette er en annonse:

Gray Matter er et spill som nok dessverre har måttet ofre en del for endelig å få en utgivelsesdato. Spillet er noe upolert og man har kuttet hjørner her og der. De todimensjonale bakgrunnene er nydelige, de tredimensjonale figurene er ikke det. Spillet har en generell mangel på animasjon og nærbilder som gjør at hele opplevelsen føles noe statisk. Gåtene er helt OK, og glir godt inn i konteksten, men blir sjelden interessante. Som tryllekunstner skal man også i noen av gåtene bruke ulike magiske triks, noe som er en god idé, men som dessverre ofte oppleves som direkte kjedelige.

Konklusjon
Så hva er Gray Matter? Det er en interessant fortelling som det er nedlagt mye kjærlighet i, og det er et spill som du sannsynligvis vil like dersom du er en fan av Gabriel Knight-spillene. Det er også et spill som kunne trengt et par ekstra millioner slengt etter seg.

Gray Matter
Gray Matter
Dette er en annonse:
Gray Matter
Gray Matter
Gray Matter
Gray Matter
Gray Matter
Gray Matter
Gray Matter
Gray Matter
Gray Matter
Gray Matter
Gray Matter
Gray Matter
Gray Matter
Gray Matter
Gray Matter
Gray Matter
Gray Matter
07 Gamereactor Norge
7 / 10
+
God historie, god stemning
-
Lite animasjon, nærbilder, lite forseggjorte gåter
overall score
er vår karakter på tvers av Gamereactor-nettverket. Hva er din? Dette er gjennomsnittskarakteren i alle Gamereactor-landene

Relaterte tekster

1
Gray MatterScore

Gray Matter

ANMELDELSE. Skrevet av Martin Liland

Gabriel Knight-skaperen med et nytt gåtespekket eventyrspill. Martin Liland har dratt til Oxford for å løse opp i knutene...Loading next content