Hvite finkornede strender blir møtt av solen som glimter ned gjennom palmebladene. Den sydhavske vegetasjonen klatrer oppover fjelltoppene i det CIA-agenten Rico Rodriguez gjør seg klar til å entre scenen. Det skal selvfølgelig skje 4000 meter over havet i fritt fall, bare for å overbevise enhver tviler om at Just Cause er den rocka actionfesten vi har ventet på. Forestill deg en blanding av Grand Theft Auto og Farcry med en god dose høytsvevende ideer, og du har oppskriften det svenske debutstudioet Avalanche Studios har fulgt under utviklingen.
I fritt fall får du heldigvis en liten instruks om at du kan trykke på X knappen for å utløse fallskjermen, kjekt å vite, før du ser en rødfarget blinkende indikator langt nede på bakken under deg. Etter et perfekt telemarksnedslag ved objektivet, møter du din CIA-kontakt som tilfeldigvis er i trøbbel. En aldri så liten skuddveksling skjer, og du får jaget bråkmakerne av veien. Endelig litt ro, og man får hvite mer om situasjonen. Den søramerikanske øygruppen San Esperito styres med jernhånd av den korrupte presidenten Salvador Mendoza. Ryktene om Mendozas innkjøp av atomvåpen har fått den amerikanske regjeringen til å ta ekstreme forholdsregler. For Rico er målet å alliere seg med den lokale geriljaen og styrte Mendoza og hans regjering. Til hjelp har han 100 kjøretøy av forskjellige typer, form og størrelse, 28 ulike våpen og flere hundre kvadratkilometer søramerikansk jungel perfekt for gjemselslek med det lokale politiet. Rico er klar til å utføre de 25 oppdragene Just Cause består av for å befri San Esperito fra det korrupte regiment som styrer landet i dag.
Spillet suger fort tak i deg og det ene oppdraget driver deg fort over i det andre. Progresjonen i spillet følges via en rød blinkende indikator. Den vises både på kartet, men skimtes også i den virtuelle verden du befinner deg i. Oversiktelig og greit for oss som ikke har en lang karriere i speideren bak oss. Oppdragene er varierte og kan handle om alt fra å jakte ned å drepe noen "mucho dirty officials", til å skyte i stykker vei-sperringer det korrupte regimet kontrollerer, for å befri uskyldige landsbyer fra Salvador Mendoza’s undertrykkelse. Samtidig er det morsomt å leke og bli vant med gameplay-elementene sandkassen byr på. Et element er alle fartøyene i spillet, som for øvrig har en fysikk som kjennes veldig bra. Tyngde, vekt og fart er balansert så bilkjøringen fortsatt er spennende etter timer med spilling. De fleste delene på de ulike bilene kan i tillegg også ødelegges. Det vil si at forskjermen, bilhjul, ruter og panseret kan gå i tusen knas under skuddvekslinger eller biljakter. Som igjen fører til en mer intens og interaktiv spillopplevelse. For de av oss som ikke får maxet spenningsnivået av å burne i 160 kmt i motsatt kjøreretning med politi og militære i hælene, finnes i tillegg en mengde med båter, fly og helikopter å leke seg med. En idé Avalanche Studios har lyktes med er de mer adrenalinfylte og luftige stuntene. Fra alle fartøy kan du bruke farten og undertrykket til å lette i Rico's fallskjerm, som igjen tilfører en del nytt til spillbarheten. Fra luften kan du kaste deg ned på taket av andre kjøretøyer før du suser videre av gårde i dem. Totalt urealistisk, men utrolig kult. Enda fetere er det å sveve i fritt fall, se det sydhavske landskapet fra fugleperspektiv, mens lyden av vind pisker deg i øynene.
Kontrollen føles intuitiv også under skyting. Man sikter med høyre analog og beveger seg med venstre. Når siktet er i nærheten av målet, får man opp et "lock on", og da er det bare å klemme på jernet. Klikker du ned høyre analog går får du et over skulderen perspektiv ala det i Splinter Cell: CT. Selv om siktemekanismen fungerer bra er jeg ikke fornøyd med animasjonene eller fysikken når du treffer fienden. Det virker som man skyter på pinner og de spretter langt tilbake av to-tre pistolskudd. Fysikken er vektlagt på mange områder i spillet, så det er synd ikke mennesker/ og fiender har fått samme oppmerksomhet. Området i Just Cause, San Esperito, er en helt enorm spillverden, proppfull av tett jungel, sandstrender, mindre byer, storbyer og hundrevis av svingete fjellveier. Vegetasjonen er utrolig bra laget, detaljrikdommen er meget imponerende og lastetidene er ikke-eksisterende.
Ambisjonsnivået Avalanche: Studios har lagt i Just Cause er skyhøyt, uavhengig om de er debutanter eller ikke. Med ambisiøst mener jeg at Avalanche har prøvd å implementere veldig mange elementer, muligheter og variasjon i ett og samme spill. Da er det også større sjanse for flere irritasjons-momenter i form av bugs og småfeil. Smålighet til side - faktum er at Just Cause er en eksplosiv og under-holdende actionfest, fylt opp til randen med adrenalinfylte opplevelser og stunts selv Bruce Willis ville trukket på smilebåndene av. Våre svenske venner kan være stolt. "Viva la Révolution!"