Jeg var vel neppe den eneste som ristet på hodet da Lego: Rock Band ble annonsert. Lego: Harry Potter, den så jeg liksom på en mils avstand, Lego: Batman likeså. Men Rock Band? Hva er poenget med å forkludre et nærmest perfekt musikkspill ved å erstatte grafikken med Lego-klosser?
Og det hadde ikke vært noe poeng. Med mindre de gjorde om store deler av spillet samtidig slik at vi fikk en helt ny og spesialtilpasset Rock Band for barn.
Det Activision gjorde med Band Hero var rett og slett å modifisere Guitar Hero V slik at vi fikk en tannløs versjon av spillet, med nye teksturer, nye kostymer og et mer kommersielt låtutvalg. De kunne like godt lansert det som en nedlastbar tilleggspakke til Guitar Hero V. Filtrerer du bort de rosa fargene, ser spillene helt identiske ut.
Heldigvis har ikke Travellers Tales og Harmonix falt for fristelsen til å simpelthen bytte ut grafikken med Lego i Lego Rock Band. I stedet har de laget et musikkspill med nye spillmoduser spesialtilpasset barn.
Gjennom spillets historiemodus lager man et band med en til fire bandmedlemmer som legger ut på turné, akkurat som i Rock Band 2. Men forskjellen er at man har en egen bule, et slags hovedkvarter, som kan bygges ut etter hvert som man tjener Lego-penger og låser opp nye gjenstander som kan kjøpes. Belønninger blir slengt etter deg i ekte Lego-spill-stil, og i tillegg til interiør dukker det opp en bunke instrumenter, klær, figurer, hårfrisyrer, hatter og så videre som kan kjøpes. Morsomme belønninger som ungene liker å fikle med mellom sangene.
Spillstrukturen er også annerledes. Gjennom spillet må man tjene stjerner som låser opp nye konserter. Etterhvert låser man også opp nye kjøretøy, fra en enkel van til ubåter og helikoptre, som brukes til å nå nye spillesteder. Hvert spillested har i tillegg en utfordring. I spøkelseshuset må man for eksempel jage vekk gjenferd ved å spille Ghostbusters, mens på byggeplassen trenger bygningsarbeiderne hjelp til å rive en gammel skyskraper, og hva passer vel bedre til rivningsarbeidet enn lydbølger fra en rockekonsert?
Utfordringene er absurde, og akkompagneres av morsomme animasjoner og filmer. Absolutt et av høydepunktene i spillet.
Moro er det også at spillet har de detaljene vi er vant til fra Lego-spill. Rockestjerner som Freddie Mercury og David Bowie dukker opp i Lego-varianter, og humoren - om enn litt platt og tørr til tider - er med hele veien. De firkantete notene som ruller nedover skjermen er byttet ut med Lego-klosser, og spillet tar aldri seg selv for høytidelig.
Låtutvalget i Lego Rock Band er sånn passe variert. Hovedfokuset er på rockemusikk av det mer kommerse slaget, uten de altfor tunge metal-låtene. Det er nok av hits her, både gamle og nye, men spillet lider litt av at enkelte sanger er småkjedelige og monotone å spille.
En annen ting er at morofaktoren gir seg litt fort. Etter å ha låst opp en rekke kjøretøy, instrumenter, figurer og møbler, fullført en bunke utfordringer og spilt en haug med låter, blir ungene lei. Og det tar ikke mer enn et par kvelder før de når dette punktet. Dette er ikke noe spill som ungene kommer til å sette seg ned med alene, dette er laget for familiemoro og flerspillergøy. Og jeg føler vel at utviklerne med fordel kunne laget en enda mer omfattende enspillerdel der ungene får utforske og spille musikk på egen hånd.
Lego Rock Band er et underholdende musikkspill, som dessverre ikke har den langvarige appellen som storebror Rock Band 2 har. Har du unger og Rock Band 2 fra før av er dette en flott tilleggsinvestering for å spille sammen med ungene.